Spademanns Leksikon
Spademanns Leksikon

"In real life, I assure you, there is no such thing as algebra."

~ Albert Einstein om om alge- og zebra


En lommeregner er et instrument til udregning af rumfanget og antallet af lommer på tøjgenstande, hvor dette ellers kunne synes umuligt. Eller en betegnelse for en lomme, hvor det regner fra. Men de fleste vil nok kun have hørt om regnemaskinen, der kan være i lommen.

Historie[]

Funktionen i dette apparat er som en lille computer med et endnu mindre display, der kan tage omkring otte tal, men det har ikke altid været sådan. Den første computer var faktisk kun en lommeregner, men den var så stor, at man ikke kunne kalde den en lommeregner, så man fandt på ordet elektronhjerne, der siden forvanskedes til computer.

Før da havde man brugt kuglerammer, tegninger i jorden og det at tænke, men hen imod midten af 1900-tallet manglede man metoder, hvorpå man kunne bruge elektricitet, og derfor overførte man de gammeldags metoder til teknologiens verden, og i dag er der ingen, der kan bruge kuglerammer, tegne på jorden eller tænke.

Ideen bag lommeregneren begyndte, da den tyske spejderfører Heinrich Himmler fik ideen om at oplade nazistiske rumskibes batterier med solpaneler. Da solpaneler kun fandtes på lommeregnere, måtte man tape lommeregnere på ydersiden af de tyske rumskibe. Dette førte til opfindelsen af store solpaneler og computerstyrede flyvemaskiner og zeppelinere.

Funktioner[]

Nu om dage kan de små dingenoter næsten alt for meget. Pi med otte decimaler, når man kun skal bruge to (3,14). Desuden en masse potenser. Og de kan desuden kvadratroden på alt, selvom der ikke findes andre metoder at regne dem ud på end at prøve sig frem.

De kan dog ikke vise brøker som brøker, men kun som decimaltal. I nogle kredse kæmper man dog for at afskaffe denne funktion.


Se også[]