FANDOM


Lisen

Hvis man sætter sig heeeeelt rigtigt på denne bænk, virker det som om, at statuen ignorerer én.

Lise Nørgaard er en i Roskilde placeret statue fra 2010, der mere eller mindre tilfældigt minder om en sur og tvær, om end højt respekteret, feministisk journalist fra det år hvor USA gik ind i 1. Verdenskrig.

Statuens Navnesøsterredigér

Den udgave af Lise Nørgaard der ikke er fremstillet af bronze, er i brede kredse kendt som "Matadors Mor", selvom hendes bidrag til produktionen var noget begrænset: Instruktøren Erik Balling bestilte en historie af hende, som blev redigeret kraftigt om, hvorefter hun - ifølge hende selv - blev temmelig irriteret over, at hun ikke kunne gøre som hun ville med karaktererne i serien.

Feministen Liseredigér

Kød-og-blod-Lise var, modsat Bronze-Lise, fuldstændig besat af, at kvinder i film/bøger blev beskrevet som de rene helte, og mænd som nogle hjælpeløse svin, hvilket Balling var modstander af. Ikke desto mindre kan man stadig se hendes halv-militante rødstrømpe-aftryk i hendes forfatterskab:

  • Matador: Agnes udvikler sig stærkere og stærkere, og siger på et tidspunkt, at man slet ikke har brug for mænd. Kød-og-blod-Lises plan, var faktisk, at samtlige kvindefigurer i serien, skulle afvikle/frigøre sig fra mænd[1].
  • Kun en pige: Formelt er denne kun inspireret af Kød-og-blod-Lises liv, men i praksis er det en tilsvining af mænd i almindelighed og hendes far i særdeleshed[2].
  • Brødrene Mortensens Jul: En mega-julet julekalender, hvor de afsnit som Kød-og-blod-Lise har skrevet, kan genkendes på, at pigerne pludselig kan wrestle med bulldozere, kvinderne kaldes "rivejern" af deres mænd, der sidder med benene oppe medens konerne støvsuger kl. 7 om morgenen, og hvor drenge ikke kan æde ligeså mange negerboller som pigerne. Angiveligt blev hun fyret for denne[3].

Den ydmyge Liseredigér

Kød-og-blod-Lise er næsten blevet begravet levende i priser for hendes bidrag til DR & Erik Ballings bestillingsarbejde. Serien, som man nok skal være svensker for ikke at se mindst 19 gange i løbet af et liv, er trods en meget høj underholdningsværdi, forsynet med nogle groteske fejl, f.eks. sange der synges flere år før de blev skrevet, to hunderacer til at spille én hund og tøj lavet af materiale der først blev brugt i 1970erne. Intet af dette er Kød-og-blod-Lises ansvar, men det er medvirkende til, at de akademiske priser er udeblevet, hvad madammen har klaget over i flere årtier, uagtet at det i givet fald var produktionsholdet der skulle have haft dem, ikke hende[4].

Noterredigér

  1. Det var her, at Balling sagde "Stop".
  2. Hvis du gætter på, at Papa Nørgaard er hendes virkelige problem, vinder du to øl-poletter, som kan bruges ved et Enkebal på Damhuskroen.
  3. Kilde:Se & Hør
  4. Sjovt nok er det en kendsgerning, at hun er sur på de akademiske kredse, fordi hun ikke selv indgår i dem. Hun kunne dog godt være sur på købesex-miljøet af dén årsag, men det er hun ikke. Det kan man så tænke lidt over.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.