FANDOM


Raadjermaarparyk

Hvis Bob kan ramme den skide kameramand, så kan jeg nosse!

"My name is Fonda, Jane Fonda"

~ Rådjer Mår i den allerførste fraklippede scene

Lev og lad vær var den allerallerallerførste jamesbondfilm med Rådjer Mår som den rejsende agent i dametrusser. Der er en masse negere med, så den var lidt kontroversiel dengang i 1952:

"Rigtige negro-americanere kan da ikke være med i en philm! Lad Al Jolson spilde alle rollerne, De ved!"

~ H.C. Andersen om negerfilm


Nå, men det ville man producerne da skide på, for en film er en philm. Der blev lidt optøjer i Bronx, hvor tre mand fik vippet hatten af, der blev råbt "øvbøv" efter en musiklærerinde og en ældre dame fik stjålet sin rollator. Men ellers gik premieren fint. Rådjer Mårs mor, der dengang var 109, stormede ind og så filmen 1.119 gange, så billetsalget gik strygende. Folk var ellevilde til præmieren: "Vi var ellevilde til præmieeeeeeeeren! ...Eller husker jeg et par år forkert??"

~ Gyda Larsen om Djorz Lazenby
Levogdet

Den originale filmplakat bærer tydeligt præg af, at spiritusforbuddet netop var ophævet i USA

Tilblivelsenredigér

Harry Saltvand og Albert Grøntsag var egentlig glade for at leve i velstand. Rolls Royce'r i garagen og den slags. Så sker det en søndag eftermiddag, hvor begge hopper i poolen hos Harry, hvorved 1.400 l vand skvulper udenfor, at Albert spørger Harry:

"Du, Harry... Skal vi ikke lave en Sjån Konneri-film mere?"

"Gu' ska' vi da ej!" svarede Albert, "Sjån er jo blevet en rigtig skuespiller, han vil da ikke spille med i mere af vores lort!"

"Det ved jeg sgudda godt, din grøntsag! Men se Rådjmer Mår, derovre under din venstre balle. Hvis han taber sig 42 kg og får en ordn'lig syg klipning, så kan han sgu godt gøre det ud for Sjån!"

Albert slap en stille vind, hvorved Rådjer blev tvunget op til overfladen. Albert kiggede lidt på Rådjer, men var ikke helt sikker. Så bad Rådjer Alberts kone om at komme flux med en Vodka-Martini-sjus on the rocks, men uden is. "Prøv ikke at ryste den!" sagde Rådjer. Nu var Albert ikke længere i tvivl:

"Jow... Det ka' vi da godt prøv', jaja!"

Nu måtte Harry og Albert gå til yderligheder overfor Djorz, der havde lænket sig fast til havebordet og nægtede at gå. "Jeg har ret til syv film! Jeg glemte bare at skrive under!" skreg Djorz, "Giv mig noget at leve af!" Derpå fik han en pose havrefras og løb glad ud at lege.

Og sådan blev Rådjer til Sjån, der jo for længst var blevet til Bond, James Bond.

Handlingenredigér

Levogladdoe

Rådjer forhandler med en af de hårde negle om en bajer.

Handlingen er så kort fortalt den, at Rådjer Mår bliver sendt hele verden rundt, fordi en masse mennesker er blevet myrdet i New Orleans. Pludselig finder han ud af, at de døde mennesker er døde i New Orleans. Straks tager vor helt til Bronx i New York for at opklare mysteriet.

Her møder han en masse mennesker af anden etnisk herkomst end dansk, fordi de er amerikanere, og får en whiskysjus og bliver kidnappet og lammetæver hele koret med en trappestige. På enkelte fraklip kan man se, at hans slipseknude gør slipseknuder, men det blev altsammen klippet fra, så man den dag i dag tror, at man kan lammetæve en flok bøller uden det går ud over påklædningen. På den måde var denne film den første, der viste den såkaldte metrosexualitet.

Nå, men hvis man skal spå om fremtiden, må man have en spåkone. Og heldigvis viste det sig, at den lille doktor på prærien var sådan en. Så hun bliver rodet ind i historien og forudsiger en hel masse, som passer og det hele. Så jokker Rådjer hen over en flok krokodiller og sprænger hele lortet i luften og skyder negrene i krydderen og alle er glade og den lille doktor på prærien får endelig noget på den dumme.

Musikkenredigér

Fil:Paul mccartney.jpg

John Barry gad ikke skrive lortemusik til den lortefilm, så det måtte Beatles gøre. (De var vist stadig høje på et eller andet, for da Paul McCartney drog på turné med "Live and let Die" viste han klip fra I hendes majestæts hemmelige tjeneste i baggrunden).

Gimmicksredigér

  • Rådjer havde et magnetisk ur, så han kunne have sine køleskabsbeskeder med sig over alt.
  • En kiste, der næsten selv kan suge lig op i New Orleans. Liget skal bare holde fast i nogen håndtag inden i kisten, der ikke har nogen bund. Sejt!
  • Prototypen på et sæt Walkie talkies blev benyttet flittigt (det var før mobiltelefonen, klaphat!). Og udtrykket "Rådjer, over and out" stammer fra denne film.

Triviaredigér

  • Sjån Konneri medvirker i en lille birolle. Han spiller en haj, der spiser en neger.
  • Den cigar, som Rådjer ryger igennem hele filmen, er venligst udlånt af Nordisk Film og behørigt leveret tilbage inden næste Olsen Banden-film.
  • Den barsangerinde, der crooner sig igennem "Live and let Die" er i virkeligheden Al Jolson, der havde fået godt med skocreme i ansigtet.
Mums Denne artikel er blot et enkelt stykke af den vidunderlige helhed der kaldes Portal:James Bond, som er blevet fremstillet med den største omhu og medfølelse af kompetente hænder. Værs'go at læs!
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.