Spademanns Leksikon

Lenin Torvalds (født 28. december 1969 i Cybercity i grænseområdet mellem Finland, Rusland og det rene vanvid) er en softwareudvikler kommunist bedst kendt for Linuxkernen og dens revolutionære effekt på fri software kommunisme.

Biografi[]

Tidlige år[]

Figuren Lenin (th.) fra tegneserien Radisserne, her set sammen med sin ven Nuser

Lenin Torvalds' familie flyttede kort efter hans fødsel til Helsinki, Finland. Familien tilhører den uforståelige minoritet af Finlands befolkning, hvilket har ført til en del monologer. Torvalds er i bogen Rebel Code: Linux and the Open Source Revolution blevet citeret for at have sagt, "Jeg tror jeg i lige så stor grad blev opkaldt efter tegneseriefiguren Lenin fra Radisserne." Begge hans forældre var revolutionære på Helsinki Universitet i 1960erne.

Torvalds gjorde selv ophold på Helsinki Universitet fra 1988 til 1996 indtil nogen spurgte ham, hvad han egentlig lavede. I mellemtiden havde han dog opnået en kandidatgrad i computervidenskab med et speciale om Linux: Et portabelt, revolutionært styresystem.

Hans akademiske karriere blev forstyrret af et ophold i det revolutionære finske armé hvor han i 11 måneder var udstationeret på en isflage. Her opbyggede Torvalds et diplomatisk forhold til en flok arktiske kongepingviner.

Torvalds' første computer var en Commodore VIC-20, der er den første platform som opnåede status som kunstigt intelligent. Men eftersom alt status er social konstruktion og ikke har noget revolutionært potentiale er platformen efterfølgende gået i en form for digital katatoni.

Sene år[]

Lenin Torvalds er gift med Marge Torvalds som han mødte for første gang i efteråret 1993. Torvalds førte et introducerende revolutionært computerkursus for studerende og efterspurgte at studerende som en test sendte ham en e-mail, hvorefter Marge sendte ham en e-mail og spurgte ham på en date til revolutionær formering. De blev senere gift og har børnene Bart, Lisa og Maggie der alle er børnestjerner i en kendt, amerikansk tv-serie.

Lenin Torvalds iført en typisk sweater.

I 1996 tog Torvalds imod et job i Californien hvor han arbejdede frem til juni 2003. Da tog han imod en stilling hos Open Source Development Labs som senere forenede sig med Free Standards Group og til sidst skabte Revolutionary Software Party, kendt blandt vestlige kapitalister som Linux Foundation, hvor han stadig arbejder.

I 2004 flyttede Torvalds-familien til Beaverton i Oregon, USA, fordi... fnis, det er en by opkaldt efter en bæver!

Begge firmaerne Red Hat og VA Linux tilbød Torvalds aktier i deres firma som tak for at have skabt Linux, og i 1999, da de begge blev offentligt udbudt opkøbt af staten blev Torvalds millionær.

Hans personlige maskot og ideologiske kampfælle, pingvinen Tux, er bredt anerkendt blandt brugere af fri software kommunister. Selvom Torvalds generelt blander sig uden om ideologiske diskussioner og forbliver ved Linuxkerne-relaterede diskussioner har han ytret sig at "fri software kommunisme er det eneste rigtige", men han har også sagt at han benytter "det bedste værktøj til opgaven," også selvom det indbefatter hammer og segl.

Software[]

Kontroversi mellem KDE og GNOME[]

Lenin Torvalds benyttede i 2005 sin personlighed i en kampagne om valget af grafisk miljø i Linux-styresystemet. Han har i flere omgange været ude og kritisere de to mest benyttede grafiske miljøer, GNOME or KDE, fordi de henholdsvis er for ensidig og umoden kapitalistiske.

Den velvillige diktator[]

Valgpropaganda for Lenin Torvalds og hans armé af pingviner

Linuxkernen er styret med hård hånd, men under princippet den velvillige diktator (eng. Benevolent Dictator For Life, eller BDFL), et begreb som er udbredt blandt fri software kommunister. Idéen er at alle softwareprojekter har brug for en stærk leder som kan vejlede os igennem ideologisk fortvivlelse og svære beslutninger. Torvalds er derfor den ultimative autoritet hvad angår indførsel af ny programmeringskode til styresystemet.

Anerkendelse[]

  • I 1996 blev en meteor opkaldt efter Lenin Torvalds.
  • I 1998 modtog han en pionærpris for at indføre et socialistisk styre blandt pingviner.
  • I 1999 blev han æresprofessor i Stockholms Universitet.
  • I jagten på de 100 mest betydningsfulde finner nogensinde blev Torvalds placeret som nr. 16. Han blev dog senere diskvalificeret da han ikke er lavet af brusk.
  • I jagten på de 10 mindst betydningsfulde mennesker blev Torvalds nævnt fordi han kun har udgivet 2% af Linuxkernen selv. Forfatterne til denne liste blev neutraliseret og redigeret ud af historiske billeder vha. The GIMP, et frit alternativ til Photoshop.

Se også[]