FANDOM


Ordet "læseferie" kommer af det latinske ord "Laeseus Ferianus", som direkte oversat til nutids-dansk betyder "ha' en go' druk-fest!", og er betegnelsen for det tidsrum der kommer lige før Skæbnens Time.

Begrebet blev første gang defineret, da den amerikanske præsident Roosevelt i en tale i 1945 sammenlignede de japanske selvmords Kamikaze-angreb med sin egen ungdom. Siden er det kommet frem, at der er anderledes måder at holde læseferie på, end den Roosevelt definerede.

De forskellige måder har det med at knytte sig til forskellige folkeslag og geografiske placeringer. Indtil videre er der seks anerkendte modeller for læseferier men det skønnes at der eksisterer mange andre, som endnu ikke er blevet defineret.

De anerkendte modeller er som følgende:

Den vestlige model redigér

Når du holder læseferie på den vestlige manér, holder du fri fra at læse lektier og bruger al din tid på at drikke hjernen ud sammen med vennerne. Når du møder op til eksamen efter ferien, har du så mange tømmermænd, at du ikke kan sige ét eneste fornuftigt ord, og senere får du at vide, at du er dumpet i alle fag.

Den asiatiske model redigér

Hvis du følger den asiatiske model, bruger du al din tid i læseferien på at læse, terpe og skrive gloser. Når du endelig sidder ved bordet til eksamen med opgavesættet foran dig, får du svedige hænder og får et slagtilfælde, når læreren siger, at du må begynde. Du får ikke skrevet et ord, og senere får du at vide, at du er dumpet i alle fag.

Den sydamerikanske model redigér

Den sydamerikanske model går ud på, at du arbejder i din families bananplantage hele dagen op bruger aftenen på at læse. Når eksamen begynder, tygger du kokablade som en gal for at udholde nervøsiteten, og når siger at du må begyndte, falder du om som følge af en overdosis og må til udpumpning. Senere får du at vide, at du er dumpet i alle fag.

Den mellemamerikanske model redigér

Læseferie på den mellemamerikanske måde går ud på, at du stikker af til den amerikansk-mexikanske grænse for at prøve at komme ind i USA. På den sidste dag, bliver du fanget af grænsevagterne og sidder i politiets varetægt under hele eksamen. Senere får du at vide, at du er dumpet i alle fag.

Den afrikanske model redigér

Når du holder læseferie på afrikansk vis, arbejder du fra tidlig morgen til sen aften i en kaffeplantage, mens du sukker efter de hvide afrikaanerne. Er du afrikaaner bruger du de første dage af læseferien på at læse, men den sidste dag, når du synes, at du har gjort en god insats, drikker du hjernen ud den sidste aften og får så mange tømmermænd til eksamen, at du ikke kan huske noget af det, du har brugt hele ferien på at indlære. Senere får du at vide at, du er dumpet i alle fag.

Outsidermodellen redigér

Outsidermodellen er den eneste model, der ikke knytter sig til noget geografisk sted, men er udbredt, dog i mindre grad, over hele verden. Den går ud på, at du bruger ferien på at læse og repetere, går i seng til fornuftig tid og lader være med at røre alkohol. Du er ikke nervøs til eksamen, og du kan trygt fremlægge perfekte besvarelser i samtlige fag. Senere får du at vide, at du har fået topkarakterer i alle fag.

Outsidermodellen er og bliver den absolut dårligste model at holde læseferie efter, da du ikke opnår noget ved det andet end en sindsygt kedelig ferie og tårnhøje forventninger fra omverdenen (dette gælder især forældre), som du med garanti ikke kan leve op til.

Den sovjetiske model redigér

Det siges at det gamle Sovjetunionen fandt den bedste og mest efektive måde at holde læseferie på, men den bliver stadig holdt hemmelig af DKP. Derfor er den ikke en anerkendt model.


Se også redigér

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.