FANDOM


En konvoj er en lang kolonne af køretøjer (til lands) eller skibe (til vands). I luften hedder det pudsigt nok en "luftbro[1]", medens det ved jernbanetrafik hedder "Hey, dame med serveringsvognen, nu har du fucking bare at få dét her tog til at komme frem til tiden, og jeg er bedøvende ligeglad med at der ligger 40 tog foran. - Og stik mig så lige Ekstra Bladet og en stak servietter"

Historieredigér

Konvojen stammer helt tilbage fra tiden omkring kristi fødsel, hvor alverden skulle skrives i mandtal, og derfor drog i konvojer til deres respektive fødebyer.

Kors-konvojerneredigér

Trenden slog dog efterfølgende ikke videre an, men den katolske kirke tog dog idéen til sig, og produktudviklede den en 1000 års tid, og kom frem med korstogene; en række konvojer fra hele Europa til Jerusalem. Desværre havde den katolske kirke ikke fået tjekket Spademanns Leksikon inden de gjorde deres opfindelse, eller ville de have vidst at togkonvojer slet ikke kan lade sig gøre, og kun skaber en masse sure mennesker.

Kristofferson træder tilredigér

Bilkø

Sådan fejres en god film

Efter korstogenes fatale fiaskoer var der ikke mange der turde promovere konvojen, og der skulle atter gå henved 1000 år, før Kris Kristofferson i det herrens år 1978 sætter sig for at gøre konvojen til allemandseje.

Dette sker i den stjernespækkede og anmelderroste storfilm "Convoy[2]", hvor Kris med en kombination af smukke landskabsbilleder og hensynsfuld kørsel får åbnet folks øjne for det vidunderlige i konvojkørsel.

Eftervirkningenredigér

Og reaktionerne udeblev ikke. - Knapt var de sidste rulletekster rullet hen over skærm, før de første konvojer af køretøjer væk fra biografen var dannet, og i glæde over filmen og det nydannede sammenhold bilister imellem, besluttede man sig for at mødes næste morgen på de Københavnske indfaldsveje for at køre i konvoj sammen igen. Og da det ikke var nok, besluttede man at gøre det samme omkring fyraften, og det varede ikke længe inden enhver by med respekt for sig selv havde deres egen morgen og aftenkonvoj, og denne skik har holdt sig helt frem til vore dage med stadigt stigende interesse.

Traktoren

Konvojkørsel i provinsen

Provinsenredigér

Enkelte steder i provinsen har man dog grundet mangel på indbyggere med bil sendt en traktor ud for at lede konvojen, hvilket hurtigt blev meget populært, og folk kommer nu langvejs fra for at opleve disse eksotiske konvojer.

Marketingredigér

Vindmølle

Vestas vil også være med

Også i reklamefolk fik hurtigt øje for konvojernes markedsføringsværdi, men indtil videre er det kun vindmøllefabrikken "Vestas", der med festligt blinkende lamper og stor succes har forsøgt sig med konvojledelse - indtil videre mest i Jylland, men med den succes de har varer det ikke længe inden de også er at finde i Storkøbenhavn.


Noterredigér

  1. Ikke at forveksle med en pontonbro
  2. Engelsk for konvoj -er egentligt meget fikst, man bytter bare c'et ud med et k og y'et med et j. Det engelske navn "Cary" svarer således til det danske "Karj" (altså "Kaj" med københavnsk accent).
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.