FANDOM


Kolera

Kolera-tingen ser således ud når den er forstørret. Enhver lighed med en sædcelle er utilsigtet!

Kolera er den ene af to valgmuligheder, som knap så moderne retorik giver dig. Den anden mulighed er Pest.


Baggrundredigér

Kolera er en sygdom der angriber cellevæggene i maven. Derved får den smittede en temmelig permanent aftale med toilettet og vil uden behandling dø af mangel på toiletpapir eller af væskemangel, afhængig af, hvad der nu indtræffer først.

Sygdommen er fremkaldt af en bakterie som hedder vibrio cholera, og det er en lille fætter, der spredes i vandet. Man kan altså vælge at koge vandet, og så får man has på koleraen, men hvis skaden er sket, så er den eneste mulige kur at drikke en pokkers masse, for dermed at udbedre skævheden i væskebalancen.
Kolera kan således meget vel være den direkte årsag til, at man udelukkende sked og drak i Middelalderen. Ind imellem epidemierne havde man lykkeligvis tid til at hyppe, og på den måde sikredes artens overlevelse under selv de mest uhygiejniske forhold.

Kolera i moderne sprog og litteraturredigér

Hver eneste gang at nogen skal foretage sig nogen form for valg i livet, så vil det blive fremstillet som "et valg mellem Pest og Kolera". Og ja! Du har hørt den, og du har hørt den mange gange. Hvis du også til dagligt bliver stillet over for det mindste valg, der også inkluderer nogen form for fravalg, så har du hørt sætningen - da den kom ud af din egen mund [1].

Valget mellem Pest og Kolera er således en kliché, der har til formål at fylde ens ikke alt for visionært tænkende hjerne med grimme billeder, der igen har til formål at konfrontere offeret med "det valg, at du ikke har et valg".

Hvorfor man har valgt at gøre det til den slags valg, henstår den dag i dag som en gåde! Begge sygdomme er udryddet i den vestlige verden[2], og hvis man endelig skulle være så uforsigtig at skrabe den ene af dem til sig, så findes der rent faktisk helbredelse, og overlevelseschancerne på et hospital er ok, sammenlignet med så mange andre sygdomme.


30px-Cquote1 svg Det er virkelig et valg mellem Pest og Kolera. Er selvmord en tredje mulighed? 30px-Cquote2 svg
Manden om valget mellem konens rosenkålsstuvning og udsigten til at skulle hjem til svigermor og spise.


Hvis man endelig skulle lave et "enten-eller umuligt valg", så kunne man da i det mindste vælge nogle af de reelle plager og/eller Masseødelæggelsesvåben i verden. Som altid er Spademanns klar med et antal forslag, der kan erstatte enten Pest eller Kolera i "det umulige valgs sætning". Vi nævner her i flæng:

  • At skulle overvære Michael Carøes seneste show - 4 dage i træk.
  • At få rektalaffuteret en afbarket granrafte.
  • At blive klædt ud i et parkeringsvagt-kostume til sin polterabend, og derefter blive låst fast til en lygtepæl på Nørrebro.
  • At skulle forsøge at forklare humor for en nordmand.
  • At få en grovfil på fortænderne.
  • At vågne midt om natten med Jette Gottlieb siddende nøgen overskrævs på dig, mens hun holder en tube glidecreme i den ene hånd - og en 1½ liter colaflaske i den anden.

Du vil aldrig undslippe nogen af ovenstående, uden en eller form for varige mén og en indlæggelse på min. 18 måneder. Sådan er det hverken med Pest eller Kolera trods alt.

Den dum-smarte bemærkning er altså, at du til enhver tid vil foretrække Kolera, da den vil resultere i at du skal drikke umådelige mængder. Indtil du rent faktisk får sygdommen [3], så kan du med fordel drikke på forhånd. Man ved jo aldrig hvornår det bliver alvor!?

Historie i Danmarkredigér

Sygdommen er så godt som ikke eksisterende i Danmark, og sådan har det været i de sidste mere end 150 år. Der var vist engang et udbrud af sygdommen i byen "Bandholm" på Lolland, men efter at Ruth Evensen har opkøbt det meste af byen, er bakterien blevet skræmt derned hvor pepberet gror. Bogstavligt talt!

Bandholm havde valget mellem Pest og Kolera. Ruth valgte for dem, hvilket har resulteret i, at Bandholm i dag hverken har indbygere, kreditværdighed, drikkevarer eller livstruende sygdomme. Specielt det sidste er svært beklageligt, da der nu kan forekomme indavl og incest uden at naturen griber ind og udsletter området.

Koleriske noterredigér

  1. Uanset det forhold at du virkelig ikke aner hvad valget går ud på.
  2. Og seriøst: Hvem bekymrer sig om resten af verden?
  3. Hvilket du kun gør, hvis du insisterer på at drikke vandet i en sø i en flygtningelejr i Somalia.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.