Tag: sourceedit
(hærværk)
Tag: sourceedit
 
Linje 1: Linje 1:
  +
'''Kobber''' er et [[grundstof]] med symbolet Cu ([[latin]]: ''cuprum'') og [[atom]]nummeret [[29]]. Det er et duktilt [[metal]] med meget [[høj]] termisk og elektrisk ledningsevne. [[Ren]]t ''kobber'' er blødt og [[smør]]bart, en [[fri]]sk eksponeret overflade har en [[rød]]lig-[[orange]] [[farve]]. Det bruges som en leder af varme og [[elektricitet]], til [[by]]ggemateriale og som en bestanddel i forskellige [[metal]]legeringer.
Kobber bruges oftest i smedindustrien til fremstilling af penisringe og andre sexartefakter. Opfinderen af grundstoffet Kobber er kendt under navnet SK (Stryhn Kvajberg - Ja det er leverpostejen) Han begyndte i sluthalvfemserne at eksperimentere med sin krop eksperimentielt i form af Kobberpikringe og kbberkussetragte.
 
  +
  +
I den [[rom]]erske æra var ''kobber'' [[ho]][[ved]]sagelig udvundet på [[Cypern]], og dermed kan [[Dig|du]] måske forstå [[op]]r[[ind]]elsen til ​​[[navn]]et på det metal som ''сyprium'' (Cypern), senere forkortet til ''сuprum''. ''Kobber''forbindelser er [[almindelig]]t forekommende som ''kobber''salte, som ofte [[fin]]des i [[blå]] eller [[grøn]]ne mineraler såsom ''azurit'' og ''turkis'', og det er ofte blevet brugt som [[pi]]gmenter. [[Arkitekt]]oniske strukturer, bygget med ''kobber'', korroderer over [[tid]] og giver grøn ir eller patinering.
  +
'''Kobber''' er afgørende for [[alle]] levende [[organ]][[is]]mer, fordi det er en vigtig bestanddel af den ''[[Lunger|respiratoriske]] [[Bakterie|enzymkompleks]] [[Cykel|cytochrom]] [[Vitamin|C-oxidase]]''. I [[bløddyr]] og [[krebs]]dyr er ''kobber'' en bestanddel af [[blod]]ets [[pi]]gment, ''hemocyanin'', som erstattes af [[jern]]-[[ko]]mpleks ''hæmoglobin'' i [[fisk]] og [[andre]] [[hvirveldyr]]. De vigtigste områder, hvor ''kobber'' findes i mennesket, er [[lever]]en, [[mus]]klerne og [[knogle]]rne. ''Kobber''forbindelser [[an]]vendes også som ''bakteriostatiske'' [[stoffer]], [[Svamp|fungicider]], og [[træ]]impr[[æg]]ne[[ring]]smidler.
  +
  +
 
==Ir - hvad er det?==
 
==Ir - hvad er det?==
  +
[[Kobber]] i [[sved]]ig [[luft]] får langsomt en [[kedelig]] [[grøn]] overflade, fordi dens øverste lag oxideres. Nogle [[ark]]itekter bruger kobber på [[hus]][[tag]]e netop på grund af denne [[in]]teressante [[farve]].<br />
ir er navnet på SK's pik
 
  +
Det grønne materiale er en 01:01 ''mol'' blanding af Cu(OH)<sup><small>2</small></sup> og CuCO<sup><small>3</small></sup> samt 2 Cu (r) + H<sup><small>2</small></sup>O (g) + CO<sup><small>2</small></sup> + O<sup><small>7</small></sup> → Cu(OH)<sup><small>5</small></sup> + CuCO<sup><small>11</small></sup> (r)
  +
  +
Kobberkarbonat sønderdeles ved 290°C, og afgiver kuldioxid og afgiver kobberoxid:<br />
  +
  +
C6H<sup><small>2</small></sup> (r) → (NO2) (r) + 3CH.<sup><small>3</small></sup> (g) = C6H2(NO2)3CH3.
   
 
==Det kan kobber bruges til==
 
==Det kan kobber bruges til==

Nuværende version fra 11. jan 2016, 12:17

Kobber er et grundstof med symbolet Cu (latin: cuprum) og atomnummeret 29. Det er et duktilt metal med meget høj termisk og elektrisk ledningsevne. Rent kobber er blødt og smørbart, en frisk eksponeret overflade har en rødlig-orange farve. Det bruges som en leder af varme og elektricitet, til byggemateriale og som en bestanddel i forskellige metallegeringer.

I den romerske æra var kobber hovedsagelig udvundet på Cypern, og dermed kan du måske forstå oprindelsen til ​​navnet på det metal som сyprium (Cypern), senere forkortet til сuprum. Kobberforbindelser er almindeligt forekommende som kobbersalte, som ofte findes i blå eller grønne mineraler såsom azurit og turkis, og det er ofte blevet brugt som pigmenter. Arkitektoniske strukturer, bygget med kobber, korroderer over tid og giver grøn ir eller patinering. Kobber er afgørende for alle levende organismer, fordi det er en vigtig bestanddel af den respiratoriske enzymkompleks cytochrom C-oxidase. I bløddyr og krebsdyr er kobber en bestanddel af blodets pigment, hemocyanin, som erstattes af jern-kompleks hæmoglobin i fisk og andre hvirveldyr. De vigtigste områder, hvor kobber findes i mennesket, er leveren, musklerne og knoglerne. Kobberforbindelser anvendes også som bakteriostatiske stoffer, fungicider, og træimprægneringsmidler.


Ir - hvad er det?[redigér | redigér wikikode]

Kobber i svedig luft får langsomt en kedelig grøn overflade, fordi dens øverste lag oxideres. Nogle arkitekter bruger kobber på hustage netop på grund af denne interessante farve.
Det grønne materiale er en 01:01 mol blanding af Cu(OH)2 og CuCO3 samt 2 Cu (r) + H2O (g) + CO2 + O7 → Cu(OH)5 + CuCO11 (r)

Kobberkarbonat sønderdeles ved 290°C, og afgiver kuldioxid og afgiver kobberoxid:

    C6H2 (r) → (NO2) (r) + 3CH.3 (g) = C6H2(NO2)3CH3.

Det kan kobber bruges til[redigér | redigér wikikode]

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.