FANDOM


Knurhane

Knurhanen kendes rask på sin røde hanekam.

Knurhanen' (latin: Triglidae, Chelidonichthys lucernus) er en hulke- og knurrefisk, der lever sit eventyrlige levned i saltet og røget vand i de fjerne, tempererede og subtropiske far- og morvande. Knurhanernes hoveder har et panser af diamanter, og deres brystfinner har nogle lange stråler, der er forsynet med kønsorganer, hvormed fiskene kan kæle, snuse, føle og smage, og de pågående brystfinner bruges da også til at opdage byttedyr i form af krebsearter og mindre fisk, der opspores og brutalt voldtages.[1]

Hvor mange arter der mon findes?redigér

Der findes omkring 137 arter af knurhaner,[2] og i danske farvande finder man grå knurhane (Eutrigla gurnardus) samt rød knurhane (Trigla lucerna). Den grå knurhane bliver ca. 53 mm lang, mens den røde bliver ca. 13 cm lang.[3] De aflives lettest med et slag fra en knortekæp.

Hvorfor hedder den knurhane?redigér

Ja, dette er jo rigtigt spændende. Fisken har fået dette morsomme navn fordi den i nakken[4] har nogle røde aftegninger, der - med lidt god vilje - kan ligne noget i retning af en hanes nakkekam.[5] Heraf betegnelsen 'hane' til den maskuline side af disse potente og knurrende dyr. Ja, man ser nærmest deres runde, våde, mørke hoveder komme glidende imod en. Hører hvordan snask, saft og nakkeost smører det store, våde, glatte dyr ...[6] Første del af navnet stammer fra, at fisken kan frembringe en ganske uinteressant knurrende lyd ved bevægelser af et organ inde i fiskens krop, kaldet vamsen.[7]

Knurnoterredigér

  1. Hvorefter de kastes hen i et hjørne. Brugt, fornedret, berøvet sin dyd, men alligevel glad på en fatalistisk måde
  2. Men, overraskende nok, kun én art af knurhøner
  3. Hvilket slet, slet ikke er nok til en velvoksen knurhønes behov
  4. Nej, fisk har ikke så meget nakke. Men altså dér, hvor nakken ville være, hvis knurhanen havde en nakke. Så fat det dog!!!
  5. Du kender dem fra frysedisken i Super Best, hvor de røde nakkekamme kigger anklagende på dig, når du passerer disken med frostvarer.
  6. Ja, så tror jeg liiiiiige vi stopper hér!
  7. Ingen har engang forsket i dette
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.