Spademanns Leksikon

"<Indsæt Kliché her>"

~ H.C. Andersen


"...og De lefvede lycceligt med Deres Mages Ende"

~ H.C. Andersen om hvordan et eventyr begynder med naboens kone


Kliché har siden tidernes morgen været et udtryk, som engang var fabolously fantastic, men som dag ud og dag ind er tygget tærsket langhalm på. Folk har alt for tit presset citronen. Der er mange eksempler på både dit og dat. Kun fantasien sætter grænser, når folk ikke forstår at trække en streg i sandet.

Klichéen tager form[]

Det er vigtigt at vælge det rette værktøj

Klicheen blev opfundet i 1823 af H.C. Andersen, som på trods af en svær fødsel og en hård barndom havde et fantastisk gå-på-mod.

Og hu hej, vilde dyr: klicheendagens lys.

Siden er klicheen især blevet brugt af din mor, Hende den lækre fra parallelklassen og Adolf Hitler. Ofte med held, men i bagklogskabens ulideligt klare lys, må vi indsé, at klicheen er kommet for at blive; den er det nye sort, den seneste trend og det absolutte imperativ.

H.C. Andersens mor sagde til Hans, da han blev tabt bag en vogn, at der ikke er nogen grund til at græde over spildt mælk, men at han hellere skulle se og komme videre med sit liv og se fremad.

30px-Cquote1 svg.png Op lille Hans 30px-Cquote2 svg.png
Hans mor

H.C. Andersen ville egentligt først have opfundet klicheen senere, men som han sagde: "hvorfor udskyde til i morgen, hvad du kan gøre i dag?"[1] Han ønskede ikke på sine gamle dage at genopfinde hjulet, og den dybe tallerken var også opfundet, så han tog skeen i den anden hånd og gik bare igang og tog fusen på dem allesammen. Og klicheen var født. Og dog.

Alt begyndelse er svær, men Rom blev jo heller ikke bygget på en dag, så Hans fik heldigvis begyndt godt og var snart halvt færdig.

30px-Cquote1 svg.png Jeg er næsten færdig nu, mor 30px-Cquote2 svg.png
Hans

Og så kom det ellers som skidt fra en spædekalv. Og Hans som var både til løgn og latin, fik hurtigt benene på nakken og sko at gå på.

Det store gennembrud[]

Lad de små børn komme til mig.

Klichéen blev frigivet til danskerne den 1. april, 1834 og Hans popularitet skød i vejret som en raket. Hans blev rig som et svin og verdensberømt i Danmark.

Mange mente, at klichéer var det bedste siden skiveskåret brød og det rene guld for samtaler som ellers havde lidt af mangel på ord. Men til trods for at klichéer blev solgt på hvert gadehjørne, havde Hans desværre glemt at sætte udløbsdato på dem eller at sørge for at de ikke kunne kopieres, så ikke mange år efter gik salget helt i stå og Hans måtte dreje nøglen om og og se sig om efter andet arbejde.

Nogle siger, Hans var en pengegrisk satan som ville ofre sin mor for pengene, som vi jo ved er roden til alt ondt. Andre hævder, at han voksede op uden en øre på lommen og bare forsøgte at få enderne til at mødes i et forsøg på at få det bedste ud af det og undgå at ende med røven i vandskorpen. Hvad er sandheden? Vi ved det ikke.

Han filmer[]

Film er fyldt med klicheer. Det er for at sikre at alle kan følge med i handlingen, selv om de lige tager en morfar undervejs.

Typiske eksempler:

  • Heltinden er altid blond, fot som vi ved må der være en blonde
  • Helten er lige ved at tabe slagsmålet, men vinder til sidst, som enhver svigermors drøm
  • Det ender godt til sidst for ellers føler vi os ført bag lyset

Storforbrugere[]

Politikere[]

Som politiker starter enhver sætning, der ikke kan begrundes, med en kliche i stil med:

30px-Cquote1 svg.png Det er klart... 30px-Cquote2 svg.png
Lene Espersen om Burkaforbud


Stand up'pere[]

30px-Cquote1 svg.png Det sagde hun også i går 30px-Cquote2 svg.png
Sjov mand om Lene Espersens brug af "Det er klart"


I dag og i morgen[]

Der bliver ikke fundet mange nye klicheer i dag, for hvorfor gå over åen efter vand, når man kan springe over hvor gærdet er lavest. Klichéen lever dog stadig i bedste velgående i dag og er populær som aldrig før. De skyder stadig op som paddehatte, så du kan roligt tage forskud på glæderne, så andre ikke kommer dig i forkøbet og tager fusen på dig.

Så selv om det er svært at spå om fremtiden, så ser den lys ud, så der er ingen grund til at se så sort på det.

Resten er historie.

Enden er nær[]

  1. Hvilket vist er et retorisk spørgsmål