Spademanns Leksikon

"Hvad mener duh med at han icce ere Julemanden? Bethyder dett at jheg sad paa hans Skoed forgaeves?!"

~ H. C. Andersen om Karl Marx

Matthäus Flohzoll - er han ikke nuttet?!

Karl Marx er idag først og fremmest kendt for sine bidrag til Spøg-&-Skæmt industrien, sit skæg, og sine fjollede ideer. Men i virkeligheden levede denne store mand et dobbeltliv.


Biografi[]

Fødsel[]

Hans rigtige navn var Matthäus Flohzoll, og han arbejdede som hofkonditor for den preussiske kejser Wilhelm I, og spillede fodbold på Hertha Berlin(som dengang hed "Königlicher Berlin")'s førstehold i weekenderne.

Fodbold[]

Han blev født i 1818 i den sydtyske flække Mondvom-Grünkäse, og var som barn kendt som byens store atlet. Under hans lederskab vandt det lokale fodboldhold den sydtyske pokalturnering 4 år i træk fra 1836-40. Spillede for forgængeren for Paris Saint Germain, Club Sportif Napoleon fra 1841-45, da han blev forvist for at have introduceret drukture der ville gøre Erik Mykland forarget.

Dette afskrækkede dog ikke forgængeren for Club Brügge, bryggeriholdet Leffe FC fra at skrive kontrakt med den kontroversielle centerforward. De vandt mesterskab og pokalturnering i 1846, men måtte fyre Flohzoll i 1847 da det kom frem at han havde hyppet samtlige unge kvindelige medlemmer af den belgiske adel og kongefamilie under sejrsfesterne i sommeren 1846 på slottet i Bruxelles.

Filosofien[]

For at slippe for den europæiske sladderpresse etablerede han derfor dæknavnet "Karl Marx", hvorunder han begyndte at udgive de idag så berømte politiske skrifter som en fritidssyssel. De gør ham så berømte at hans sportskarriere efterhånden glider i baggrunden. Sidenhen optræder han kun i den af Monty Python gengivne finale "Philosopher's Cup".

Han kunne dog ikke helt holde sig fra livet i mediernes søgelys, så sammen med sine brødre; Groucho, Chicho, Harpo, Zeppo og Gummo medvirkede han endvidere i en årrække i komikertruppen: Marx Brothers

Hans politiske ideer går i bund og grund ud på at alle skal deles om alting (bortset fra bolcher), og de dovne skal understøttes af de mindre dovne. En forgænger for kleptokratiet og nasseriet altså.

Se Socialisme for nærmere detaljer.

Kendte steder[]

I DDR blev de i byen Chemnitz så glade for Karl Marxes evner at de omdøbte deres by til Karl Marx Stadt. Byen er dermed den sidste rest af DDR. Byen er smukt omgivet af resterne af Berlinmuren som blevet båret fra Berlin til Karl Marx Stadt af døgenigte da Berlinmuren faldt (sammen) i 1989.

Links[]

Karl Marx sidste fodboldkamp