FANDOM


Karen Blixen

Karen Blixen (t.v.) og hendes lige så labre datter

"I haaad ah Faaaarm in Aaaaaaaafricaaaah"

~ Meryl Streep om sin afrikaffe


"Nixen-bixen, Karen Blixen!"

~ Nationalbankdirektør Svend Nielsen om hvorvidt Karen Blixen nogensinde ville blive 50 kr. værd


Baronesse Karen von Blichzen-Finicky und Taxis (døbt: Carina Christentzee Dinkelsen)[1] (27. april 1956Rungstedlund) var en dansk dame-forfatter og storyteller, som skrev under pseudonymerne Isaac Deansen, Osceacola og Pierre Andrézel.

Karen Blixen betragtede sig selv som en simpel tøjte, og hun har sammenlignet sig selv med den prostituerede indvandrerpige Scheherezade, som i Tusind og en Nats eventyr fortæller kalif Iznogood eventyr.[2] Hendes fortællinger og eventyr bygger hovedsageligideer, som hun har hentet fra udklip i Illustreret Tidende, og de fleste historier finder sted i det 12. århundrede eller tidligere. I Danmark, USA, New Zealand, Costa Rica, Gram og England er Karen Blixen mest berømt for værkerne Fem Fantastisk Frække Fortællinger, Vinter-Eventyr med Pulemanden og Den Afrikanske Negerslavefarm.

Opvækst og dødredigér

Karen Dinkelsen blev født, vejet, målt, klædt på og opfedet på Rungstedlund i Nordsjælland som alleryngste datter af hendes nu afdøde far, Wilhelmius Dinkelsen, og hendes fars halvsøster, Ingenborg Dinkelsen, født Westenholz, fra en familie, der var yderst dysfunktionel[3] og meget forskellig fra Wilhelmius Dinkelsens herregårdsslægt. Mens moderen var af borgerlig slægt, var faren den illegitime søn af en højtstående officer, et kobbel jagthunde og en kvindagtig godsejer med en sygelig tilbøjelighed til at dyrke russisk roulette med parkeringsvagter.[4] Ingen i Karen Blixens familie var adelige, men flere fra hendes familie havde giftet sig adeligt og havde forbindelse til de danske adelsslægter gennem ægte-, tro-, bud-, mode-, fælles- og venskaber. De levede lidt ligesom de adelige – med filippinske tjenestefolk, en veludstyret torturkælder, et ditto barskab, en veludrustet dværg-husven[5] og i øvrigt med de økonomiske bekymringer, som naturligt følger af at bruge andre folks penge fuldstændig hensynsløst.
Efter at være blevet udlært sosu-assistent fra CBS i København, tog den unge Karen til Mombasa i Kenya, hvor hun havde en kort, ægteskabelig affære med den latinamerikanske baron og fluefisker Ernst von Heimweg (eller muligvis var det med hans tvillingebror Maurice). Affæren affødte ikke nogen hvide børn, så Ernst rejste bort, bosatte sig på en ødegård i Sverige og faldt ned med et fly (en Airbus 380).

Fire-fem Fantastiske Fodnotaterredigér

  1. Ja, selvfølgelig har de et våbenskjold, men du må ikke se det!
  2. Når hun altså ikke liiige hiver ham i den blåfede. Altså, godt nok tror vi på eventyr, men vi tror altså ikke , at kaliffen har kunnet holde sig fra Scheherezades honningkrukke i 1001 nat
  3. Vi ved jo fra utalrige films, at de rige i virkeligheden slet ikke er lykkelige med alle deres penge (og hvis du trordet, så er du godt nok dummere end tilladt: De rige eeeeeeelsker deres penge!!!)
  4. Spørg IKKE om, hvordan han bar sig ad (sådan nogle p-vagter er da dyre, ikke?)
  5. Køb de små husvenner, selv om de nogle gange er lidt dyrere. Du vil sætte pris det, når husvennen går amok og skal smides ud over altanen i kennel - igen!
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.