FANDOM


Kalaha

VM-finalen i Kalaha, 2008. Der er dyb koncentration og absolut stilhed. Kun afbrudt af en stille gispen fra den ældre mand med kasketten, der synes at have fået en af brikkerne galt i halsen

Kalaha er spil for 2 personer, som inde for genren ”Hjernegymnastik” regnes for at være blandt et af de ældste i menneskets historie. Spillet har gennem mange århundreder være udbredt på i de afrikanske dele af kloden, på især sletter og savanner, hvor alle lige fra jægere, rebeller, krypskytter, indfødte, kannibaler, andet godtfolk, har nydt godt af det kære spil. Idag har spillet udbredt sig til det meste af verden, og bruges sågar under politiske topmøder, når der skal tages vigtige beslutninger, og parterne ikke kan blive enige.


Selve spil-akten udspiller sig typisk på en tyk træplade med 14 huller i – 12 i midten og ét i hver ende, til at placere spillernes kaffekopper i. Hullerne på pladen skal være tilstrækkelig dybe, til at de kan fyldes med op til 15 små ”brikker” (se nedenstående liste), men de må heller ikke være så dybe at de når helt igennem spillepladen eller at lyset ikke kan trænge ned til bunden. Dernæst skal brikkerne fordeles rundt i de forskellige huller. Lad VENLIGST vær med at lægge nogen brikker i de to huller ude for enden – der skal kaffekopperne jo stå!


Hvordan foregår det så: redigér

Til at begynde med skal de to dystende slå om hvem der skal starte. En god idé er derfor at have at have førstehjælpskasse, og noget kraftigt smertestillende klar. Den spiller der vandt retten til at starte, skal nu begynde ved at samle brikkerne op fra ét hans egne huller, og derefter skal de så fordeles i lige enkeltvise portioner i modstanderens huller, med små lette underhåndskast, indtil man ikke har flere tilbage. Hvis en spiller kommer til at ramme en eller flere brikker ned i modstanderens kaffekop, udløser det øjeblikkeligt en syngende lussing, og pligten til at hente en ny kop kaffe.


Vinderen kan findes på flere måder:

  • 1: Den spiller som stadig er i stand til at sidde oprejst, uden hjælp fra andre.
  • 2: Den spiller som først fået flest mulige brikker i flest mulige huller og færrest mulige kaffekopper.
  • 3: Den spiller som ellers ville have tabt, men som har tilgodeses fordi vinderen ikke havde fået drukket al sin kaffe, inden spillets afslutning.


Brikker redigér

  • Genstande der fungerer fint som brikker: møtrikker, valnødder, vitaminpiller, majs, tørret abrikos-snacks, frosne ærter, løse tænder, m.fl.
  • Genstande der IKKE fungerer som brikker: skorpioner, cornflakes, kanyler, gløder, tun i vand, tun i olie, tun generelt, knaldperler, mel, m.fl.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.