FANDOM


Crazy man

Johannes Ebbesen, kort før afrejsen til Akko.

Johannes Ebbesen Hvide var marsk for kong Valdemar Sejr og korsfarer. Han blev sandsynligvis født omkring 1185 i Knardrup, Ølstykke Herred, og døde 1232 i Akko i Det hellige land.

Han var søn af Ebbe Sunesen Hvide, der tilfældigvis også var fra Knardrup[1] og nevø til biskop Peder Sunesen af Roskilde og ærkebiskop Anders Sunesen af Lund, der i dag ligger på den forkerte side af landegrænsen, oppe i Skåne[2].

Hvorfor hed faren Sunesen, når sønnen hed Ebbesenredigér

Jaaaa, dengang fik man sen-navn efter sin far. Og faren hed jo Ebbe, ikke.

Mit livs testamenteredigér

I sommeren 1227 tog lille Johannes på korstog sammen med tyske, engelske, svenske og sågar norske riddere, der ville ned og stjæle tilbageerobre den hellige by Akko. De sejlede fra Palermo lidt hen ad sommeren, så det var godt vejr til fiskeri og solbadning undervejs.

For en sikkerheds skyld skrev han testamente inden afrejsen, ja, der kan jo hurtigt ske noget på sådan et krigskrydstogt, så han testamenterede hele 40 mark sølv til etableringen af en kirke og et dominikanerkloster for Sankt Katharina i Roskilde. Klosteret fungerede til Reformationen i 1536, hvor katolicismen blev forbudt og Sankt Det-ene og Sankt Det-andet blev sendt på førtidspension.

Og det var en rigtig god ide med det testamente, for lille Johannes havde ikke helbred til at overleve den stærke udenlandske mad.

Han blev begravet på Sankt Nikolai kirkegård i Akko, ledet af Den Tyske Orden. Om natten kan man stadig høre en let fisen fra korsriddergravene den dag i dag.

Hvor fanden ligger Akko?redigér

Akko (Acco, Acre) ligger på nordsiden af Haifabugten (Akkobugten) i Israel og er en af verdens ældste kendte havnebyer. Den gamle bydel inden for murene består af den underjordiske korsfarerby, kirker, moskeer, smalle gader og et gammelt fængsel, hvor korsfarerne kunne sidde og komme til hægterne efter en lang nat i byen.

I dag lever man mest af turisme, lidt fiskeri og en lystbådehavn a la Bogense. Der bor 45.800 mennesker i byen, hvor arabere udgør en tredjedel, israelerne en anden tredjedel, svenskere en tredjedel, tyrkere en tredjedel og resten er afdankede korsfarere.

Hvad er en marsk?redigér

Ja, du kender jo godt ordet marskal, ikke? Ikke? Nå, men det er i famlie med ordet marsk. En marsk var den øverste hærfører og så vigtig en person, at det var selveste kongen, der udnævnte ham. Det var dog ikke alle og enhver, der kunne blive marsk, næh, man skulle være adelig, ligesom grevinde Alexandra, for eksempel.

Marsktitlen eksisterede mere eller mindre konstant indtil enevældens indførelse, hvor kongen selv tiltog sig alle titler, inklusiv verdensmesterskabet i sværvægtsboksning.

Danmarks sidste rigsmarsk var Joachim Gersdorff, der døde af begejstring kort efter at være blevet udnævnt i 1660.

Det med småtredigér

  1. Ja, Verden er lille.
  2. Der bo'de tre trolde! Troldemor og troldefar og lille trollerollllllle!
Hvidelogo
Hvideslægten - i store træk
Spademanns... Hvis du vil Hvide mere
Eller lidt mindre, egentlig
Palnatoke · Asser Rig · Ebbe Skjalmsen Hvide · Stig Hvide · Skjalm Hvide · Sune Ebbesen · Absalon · Anders Sunesen · Esbern Snare · Johannes Ebbesen · Jakob Sunesen · Jakob Erlandsen · Marsk Stig
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.