Spademanns…

Redigerer

Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige

1
  • Redigeringen kan fjernes. Kontroller venligst sammenligningen herunder for at bekræfte at det er hvad du ønsker at gøre, og gem så ændringerne for at fuldføre fjernelsen.
Nuværende version Din tekst
Linje 9: Linje 9:
   
 
==Deres Grundlægger==
 
==Deres Grundlægger==
[[Joseph Smith]] kom på religionen i 1823 efter at have regnet ud hvordan man tjener den største mænge penge, på hurtigst mulig måde, start en religion. Han bildet sine naboer og venner ind, at han havde fundet fire gyldne plader ude i sin baghave, som var blevet begravet af jøder som havde boet i nordamerika engang. Disse plader kunne dog ikke vises til nogen, da Gud havde beordret Joseph at holde dem skjult. Heldigvis for Gud og Joseph troede folk på ham og ønskede at få mere at vide. Joseph sagde at han ville oversætte pladerne ved hjælp af to sten Ummin og Thummim, som kunne oversætte teksten for ham. Han spurgte sin rige ven [[Martin Harris]] om han ikke ville betale for at få publiceret oversættelsen, hvilken han selvfølgelig gerne ville, da det jo var [[Guds vilje]]. De mødtes hos Joseph for at begynde oversættelsen, Joseph havde lagt pladerne og stene ned i an sort hat, så lyset fra pladerne ikke skulle blinde Harris. Han sagde i hvert fald noget lignende, for han skulle jo finde en grund til ikke at vide Harris pladerne. De fik først oversat bogen én gang, men så klagede Harris's kone over at det var en åbenlys løgn Joseph havde gang i, så hun gemte papirerne. Marting fortalte dette til Joseph, som blev pænt vred og måtte tænke over situationen, altså "Tale med Gud". Da Joseph kom tilbage fortalte han, at Gud var meget vred på Harris, for at have mistet bogen. Så Gud havde sagt at de aldrig mere måtte oversætte fra de to første plader. Derimod var der heldigvis to plader mere, som fortalte præcis den samme historie, bare lidt anderledes, og så måtte de bruge dem. Dette troede Harris på og di fortsatte med arbejdet. De fik i løbet af et par måneder oversat teksten som kom til at blive kaldt [[Mormons Bog]] og fik den udgivet i 1829. Der blev solgt omkring 5000 kopier i de første to år. Og Joseph var nu en ægte religionsstifter. Dette var dog ikke nok, da han jo ikke ville være i stand til at ændre i bogen hvis han skiftede mening. Derfor sagde han bare at han var profet og at han kunne snakke med Gud. Det godtog hans følgere og fra da af kunne Joseph bare komme med en ny "åbenbaring" hver gang et problem opstod. Disse åbenbaringen blev skrevet ned og er idag mormonernes anden hellige bog [[Doctrines & Covenants]].
+
*[[Joseph Smith]] kom på religionen i 1823 efter at have regnet ud hvordan man tjener den største mænge penge, på hurtigst mulig måde, start en religion. Han bildet sine naboer og venner ind, at han havde fundet fire gyldne plader ude i sin baghave, som var blevet begravet af jøder som havde boet i nordamerika engang. Disse plader kunne dog ikke vises til nogen, da Gud havde beordret Joseph at holde dem skjult. Heldigvis for Gud og Joseph troede folk på ham og ønskede at få mere at vide. Joseph sagde at han ville oversætte pladerne ved hjælp af to sten Ummin og Thummim, som kunne oversætte teksten for ham. Han spurgte sin rige ven [[Martin Harris]] om han ikke ville betale for at få publiceret oversættelsen, hvilken han selvfølgelig gerne ville, da det jo var Guds vilje. De mødtes hos Joseph for at begynde oversættelsen, Joseph havde lagt pladerne og stene ned i an sort hat, så lyset fra pladerne ikke skulle blinde Harris. Han sagde i hvert fald noget lignende, for han skulle jo finde en grund til ikke at vide Harris pladerne. De fik først oversat bogen én gang, men så klagede Harris's kone over at det var en åbenlys løgn Joseph havde gang i, så hun gemte papirerne. Marting fortalte dette til Joseph, som blev pænt vred og måtte tænke over situationen, altså "Tale med Gud". Da Joseph kom tilbage fortalte han, at Gud var meget vred på Harris, for at have mistet bogen. Så Gud havde sagt at de aldrig mere måtte oversætte fra de to første plader. Derimod var der heldigvis to plader mere, som fortalte præcis den samme historie, bare lidt anderledes, og så måtte de bruge dem. Dette troede Harris på og di fortsatte med arbejdet. De fik i løbet af et par måneder oversat teksten som kom til at blive kaldt [[Mormons Bog]] og fik den udgivet i 1829. Der blev solgt omkring 5000 kopier i de første to år. Og Joseph var nu en ægte religionsstifter. Dette var dog ikke nok, da han jo ikke ville være i stand til at ændre i bogen hvis han skiftede mening. Derfor sagde han bare at han var profet og at han kunne snakke med Gud. Det godtog hans følgere og fra da af kunne Joseph bare komme med en ny "åbenbaring" hver gang et problem opstod. Disse åbenbaringen blev skrevet ned og er idag mormonernes anden hellige bog [[Doctrines & Covenants]].
   
 
Joseph fandt dog ud af at de ikke kunne blive i Ohio, da folk ikke gad at have mormonerne der, så de rejste videre. Det skete dog at de fandt et nyt sted. Indtil Joseph blev arresteret og ko i det lokale fængsel. Og s skete det desværre en nat, da Joseph var i Fængsel, at en vred hob kom og forlangede at mormonerne skulle skride yderligere. Joseph nåede ikke rigtig at reagere før nogle mænd kom op til ham på første sal begyndte at skyde efter ham. Hans sidste gerning var at springe ud ad vinduet og sige sine sidste ord "My God!".
 
Joseph fandt dog ud af at de ikke kunne blive i Ohio, da folk ikke gad at have mormonerne der, så de rejste videre. Det skete dog at de fandt et nyt sted. Indtil Joseph blev arresteret og ko i det lokale fængsel. Og s skete det desværre en nat, da Joseph var i Fængsel, at en vred hob kom og forlangede at mormonerne skulle skride yderligere. Joseph nåede ikke rigtig at reagere før nogle mænd kom op til ham på første sal begyndte at skyde efter ham. Hans sidste gerning var at springe ud ad vinduet og sige sine sidste ord "My God!".
  Loading editor
Kære læser af sære hjælpebokse. Du har nu gennem dit ihærdige læseri fundet frem til en komplet liste af de mest benyttede wiki-koder. Tillykke! Klik på dem og de ryger på magisk vis ind i din artikel.

Forhåndsvisning

Mobile

Desktop