FANDOM


 
(11 mellemliggende versioner af 2 brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
 
[[Billede:Omboo-forfader.jpg|right|176×240px|thumb| Jarlen af Hankvald menes at have lidt af storhedsvanvid. Se bare hvor han befamler sin globus som om hele [[verden]] tilhører ham!]]
 
[[Billede:Omboo-forfader.jpg|right|176×240px|thumb| Jarlen af Hankvald menes at have lidt af storhedsvanvid. Se bare hvor han befamler sin globus som om hele [[verden]] tilhører ham!]]
   
'''James Efraim, Jarl af Hankvald''' modtager af Victoriakorset, Ridder af Vasaordenen og Dannebrog, medlem af Over- Mellem- Under- og Hundehuset var en [[engelsk]] adelsmand, parlamentsmedlem, lejesoldat, lejemorder, skomager og forfader til [[Omboo Hankvald]].
+
'''James Efraim, [[Jarl Friis Mikkelsen|Jarl]] af Hankvald modtager af Victoriakorset, medlem af Over- Mellem- Under- og Hundehuset''' (1529-2006) var en [[engelsk]] adelsmand, parlamentsmedlem, lejesoldat, lejemorder, skomager og forfader til [[Omboo Hankvald]].
   
 
==Liv og Død==
 
==Liv og Død==
Jarlen af Hankvald var søn af en jødisk skomager, og blev ved sin fødsel i 1539 navngivet '''Levi Efraim Melchior'''. Som det var tradition dengang, <s>blev han omskåret</s> skulle knægten overtage sin fars biks når han engang døde. Da det endelig skete, skabte han sig hurtigt et ry som byens dygtigste skomager. Kvaliteten på varerne var så høj, at både adelen og kongefamilien shoppede sko hos ham. Den fremtidige jarl var altid frisk på en sludder, og han stiftede hurtigt bekendtskaber blandt kongehuset.
+
Jarlen af Hankvald var søn af en jødisk skomager, og blev ved sin fødsel i 1539 navngivet '''Levi Efraim Melchior'''. Som det var tradition dengang, skulle knægten overtage sin fars biks når han engang døde. Da det endelig skete, skabte han sig hurtigt et ry som byens dygtigste skomager. Kvaliteten på varerne var så høj, at både adelen og kongefamilien shoppede sko hos ham. Den fremtidige jarl var altid frisk på en sludder, og han stiftede hurtigt bekendtskaber blandt kongehuset.
   
Han blev for alvor kendt da han som den første [[jøde]] blev adlet af kongen i 1561. Ved adlingsceremonien blev han tildelt Victoriakorset, godset ''Hankvaldgård'', lenet ''Hankvald'', kongenavnet ''James'' samt titel "''Jarl af Hankvald''".
+
Han blev for alvor kendt da han som den første [[jøde]] blev adlet af kongen i 1561. Ved adlingsceremonien blev han tildelt Victoriakorset, godset ''Hankvaldgård'', kongenavnet ''James'' samt titlen "''Jarl af Hankvald''".
   
Med kongens velsignelse drog Jarlen i 1563-64 ud på en verdensomspændende rejse, hvor han grundlagde mange kolonier i både [[USA|Nordamerika]], [[Australien]], [[Hawaii]] og på Påskeøen (Og '''IKKE''' James Cook som nogle påstår!)i den Nordiske Syvårskrig, hvor han modtog både Dannebrogs- og Vasaordenen. Han skiftede ofte side efter slagenes udfald, hvilket gav ham tilnavnet "''Den Rådvilde''" og domme for [[forræder]]i i både [[Danmark]] og [[Sverige]].
+
Med kongens velsignelse drog Jarlen i 1563-64 ud på en verdensomspændende rejse, hvor han grundlagde mange kolonier i både [[USA|Nordamerika]], [[Australien]], [[Hawaii]] og på Påskeøen (Og '''IKKE''' James Cook som nogle påstår!)
   
Da han kom hjem til [[England]] i 1565, mødte han sin gamle skolekammerat <ref>Som den første engelske jøde, fik Hankvald lov til at gå i skole<ref/> Verner, der var blevet: (Dun-Dun-Duuunnn)'''Jarlen af Bothwell'''. Jarlen af Bothwell <s>over-</s> '''be'''talte Jarlen af Hankvald til at sprænge hans elskerinde, den [[Skotland|skotske]] dronning Maria Stuarts mand, Lord Darney i luften. Jarlen af Bothwell flygtede til Tronheim i [[Norge]], men blev fanget af den [[dansk]]e embedsmand [[Jens Vejmand]] som sendte ham i fangenskab på Dragsholm Slot i [[Nord]][[sjælland]]. Her døde han af den sjældne sygdom [[Aids|AIDS]]-[[Pest|kolera]] som 44-årig statsfange i 1578.
+
Da han kom hjem til [[England]] i 1565, mødte han sin gamle skolekammerat <ref>Som den første ikke-adelige englænder gik Jarlen af Hankvald i skole</ref>, Verner, der var blevet: '''Jarlen af Bothwell'''. Jarlen af Bothwell <s>over</s> '''be'''talte Jarlen af Hankvald til at sprænge hans elskerinde, den [[Skotland|skotske]] dronning Maria Stuarts mand, Lord Darney i luften. Jarlen af Bothwell flygtede til Tronheim i [[Norge]], men blev fanget af den [[dansk]]e embedsmand [[Jens Vejmand]] som sendte ham i fangenskab på Dragsholm Slot i [[Nord]][[sjælland]]. Her døde han af den sjældne sygdom [[Aids|AIDS]]-[[Kolera|kolera]] som 44-årig statsfange i 1578.
   
Jarlen af Hankvald flygtede til den [[Tyskland|tyske]] provins [[Tjekkiet|Böhmen]], hvor han skabte sig et ry som drukkenbolt ved adelens fester. Det var under en sådan fest at han i 1601 [[Fuldskab|i en brandert]] kom til at hugge næsen af den danske astronom [[Tycho Brahe]]. Brahe var desværre udstyret med en overfaldsalarm, og fem agenter fra [[PET]] kidnappede arresterede Jarlen og bragte ham til Danmark, hvor han døde af druk i fangekælderen på Haderslevhus i 2006. Ligesom Jarlen af Bothwell hjemsøger Dragsholm Slot, siges det at Jarlen af Hankvald går igen på Herfølges bodegaer (Ja, gamle vaner forgår ikke så let!).
+
Jarlen af Hankvald flygtede til den [[Tyskland|tyske]] provins [[Tjekkiet|Böhmen]], hvor han skabte sig et ry som drukkenbolt ved adelens fester. Det var under en sådan fest at han i 1601 [[Fuldskab|i en brandert]] kom til at hugge næsen af den danske astronom [[Tycho Brahe]]. Brahe var desværre udstyret med en overfaldsalarm, og fem agenter fra [[PET]] <s>kidnappede</s> arresterede Jarlen og bragte ham til Danmark, hvor han døde af druk i fangekælderen på Haderslevhus i 2006. Ligesom Jarlen af Bothwell hjemsøger Dragsholm Slot, siges det at Jarlen af Hankvald går igen på Herfølges bodegaer (Gamle vaner forgår ikke så let).
   
 
==Eftermæle==
 
==Eftermæle==

Nuværende version fra jun 27. 2014, 10:57

Omboo-forfader

Jarlen af Hankvald menes at have lidt af storhedsvanvid. Se bare hvor han befamler sin globus som om hele verden tilhører ham!

James Efraim, Jarl af Hankvald modtager af Victoriakorset, medlem af Over- Mellem- Under- og Hundehuset (1529-2006) var en engelsk adelsmand, parlamentsmedlem, lejesoldat, lejemorder, skomager og forfader til Omboo Hankvald.

Liv og Dødredigér

Jarlen af Hankvald var søn af en jødisk skomager, og blev ved sin fødsel i 1539 navngivet Levi Efraim Melchior. Som det var tradition dengang, skulle knægten overtage sin fars biks når han engang døde. Da det endelig skete, skabte han sig hurtigt et ry som byens dygtigste skomager. Kvaliteten på varerne var så høj, at både adelen og kongefamilien shoppede sko hos ham. Den fremtidige jarl var altid frisk på en sludder, og han stiftede hurtigt bekendtskaber blandt kongehuset.

Han blev for alvor kendt da han som den første jøde blev adlet af kongen i 1561. Ved adlingsceremonien blev han tildelt Victoriakorset, godset Hankvaldgård, kongenavnet James samt titlen "Jarl af Hankvald".

Med kongens velsignelse drog Jarlen i 1563-64 ud på en verdensomspændende rejse, hvor han grundlagde mange kolonier i både Nordamerika, Australien, Hawaii og på Påskeøen (Og IKKE James Cook som nogle påstår!)

Da han kom hjem til England i 1565, mødte han sin gamle skolekammerat [1], Verner, der var blevet: Jarlen af Bothwell. Jarlen af Bothwell over betalte Jarlen af Hankvald til at sprænge hans elskerinde, den skotske dronning Maria Stuarts mand, Lord Darney i luften. Jarlen af Bothwell flygtede til Tronheim i Norge, men blev fanget af den danske embedsmand Jens Vejmand som sendte ham i fangenskab på Dragsholm Slot i Nordsjælland. Her døde han af den sjældne sygdom AIDS-kolera som 44-årig statsfange i 1578.

Jarlen af Hankvald flygtede til den tyske provins Böhmen, hvor han skabte sig et ry som drukkenbolt ved adelens fester. Det var under en sådan fest at han i 1601 i en brandert kom til at hugge næsen af den danske astronom Tycho Brahe. Brahe var desværre udstyret med en overfaldsalarm, og fem agenter fra PET kidnappede arresterede Jarlen og bragte ham til Danmark, hvor han døde af druk i fangekælderen på Haderslevhus i 2006. Ligesom Jarlen af Bothwell hjemsøger Dragsholm Slot, siges det at Jarlen af Hankvald går igen på Herfølges bodegaer (Gamle vaner forgår ikke så let).

Eftermæleredigér

  • Hans gravsted kan ses på Google Street View.
  • Hans briller og Iphone kan ses på Nationalmuseet.
  • Omboo lavede engang en dokumentar om ham.

Noterredigér

  1. Som den første ikke-adelige englænder gik Jarlen af Hankvald i skole
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.