FANDOM


Omboo-forfader

Jarlen af Hankvald menes at have lidt af storhedsvanvid. Se bare hvor han befamler sin globus som om hele verden tilhører ham!

James Efraim, Jarl af Hankvald modtager af Victoriakorset, medlem af Over- Mellem- Under- og Hundehuset (1529-2006) var en engelsk adelsmand, parlamentsmedlem, lejesoldat, lejemorder, skomager og forfader til Omboo Hankvald.

Liv og Dødredigér

Jarlen af Hankvald var søn af en jødisk skomager, og blev ved sin fødsel i 1539 navngivet Levi Efraim Melchior. Som det var tradition dengang, skulle knægten overtage sin fars biks når han engang døde. Da det endelig skete, skabte han sig hurtigt et ry som byens dygtigste skomager. Kvaliteten på varerne var så høj, at både adelen og kongefamilien shoppede sko hos ham. Den fremtidige jarl var altid frisk på en sludder, og han stiftede hurtigt bekendtskaber blandt kongehuset.

Han blev for alvor kendt da han som den første jøde blev adlet af kongen i 1561. Ved adlingsceremonien blev han tildelt Victoriakorset, godset Hankvaldgård, kongenavnet James samt titlen "Jarl af Hankvald".

Med kongens velsignelse drog Jarlen i 1563-64 ud på en verdensomspændende rejse, hvor han grundlagde mange kolonier i både Nordamerika, Australien, Hawaii og på Påskeøen (Og IKKE James Cook som nogle påstår!)

Da han kom hjem til England i 1565, mødte han sin gamle skolekammerat [1], Verner, der var blevet: Jarlen af Bothwell. Jarlen af Bothwell over betalte Jarlen af Hankvald til at sprænge hans elskerinde, den skotske dronning Maria Stuarts mand, Lord Darney i luften. Jarlen af Bothwell flygtede til Tronheim i Norge, men blev fanget af den danske embedsmand Jens Vejmand som sendte ham i fangenskab på Dragsholm Slot i Nordsjælland. Her døde han af den sjældne sygdom AIDS-kolera som 44-årig statsfange i 1578.

Jarlen af Hankvald flygtede til den tyske provins Böhmen, hvor han skabte sig et ry som drukkenbolt ved adelens fester. Det var under en sådan fest at han i 1601 i en brandert kom til at hugge næsen af den danske astronom Tycho Brahe. Brahe var desværre udstyret med en overfaldsalarm, og fem agenter fra PET kidnappede arresterede Jarlen og bragte ham til Danmark, hvor han døde af druk i fangekælderen på Haderslevhus i 2006. Ligesom Jarlen af Bothwell hjemsøger Dragsholm Slot, siges det at Jarlen af Hankvald går igen på Herfølges bodegaer (Gamle vaner forgår ikke så let).

Eftermæleredigér

  • Hans gravsted kan ses på Google Street View.
  • Hans briller og Iphone kan ses på Nationalmuseet.
  • Omboo lavede engang en dokumentar om ham.

Noterredigér

  1. Som den første ikke-adelige englænder gik Jarlen af Hankvald i skole
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.