FANDOM


Butiksfacade

Irma2


Bouncywikilogo
Humor-encyklopædien Wikipedia har en parodi-artikel om Konglomerat (virksomhed).

Irma er den den af butiks-konglomeratet COOP, og er den gren af det verdensomspændende butikskoncept, der en dag skal træde verden under fode med dyre økologiske varer og fisse-fornemme sofistikerede færdigretter.

Til al tid og evighed har konceptet haft hovedsæde i Rødovre, ikke så langt fra ishockey-banen. Lige bortset fra dengang hvor de pushede "varer" på Nørrebro.

Historieredigér

Irma er verdens næstældste butiksforetagende, og startede således allerede i 1886Nørrebro, hvor de hurtigt overgik fra at være ren mælkepusher til at gøre sig i hårdere stoffer[1]. Dengang var Stavnsbåndet lige omtrent blevet ophævet, og bønderne strømmede til byen fra landet. Det betød selvfølgelig en vis mangel af almindelige fødevarer, og netop her fandt Irma sin niche: De ville kun levere det fineste og reneste! Prisen var ligegyldig!

Alting gik fint, og i 1948 kom direktøren "Børge" til. Under hans ledelse blev vin den helt store ting i Irma. Det betød at de kultiverede bedsteborgere kunne finde en anledning til en tur rundt i den 500 m2 store vinafdeling, og så lige parkere børnene i slikafdelingen[2]. Børge indsatte på alle måder alternativet til "sundhed" i de hjem, der end havde råd til at betale for de i virkeligheden temmelig dyre varer.

30px-Cquote1 svg Vand!? Du må være syg! Stik mig vinen! 30px-Cquote2 svg
Børge om moderne ledelse.


Der var dog også råd til lidt social bevidsthed. I 1975 stoppede man importen af vin fra Chile, for derved at vise sin foragt for militærdiktaturet her. Hvornår man startede med at importere varer fra Sydafrika og Israel viser revisionsprotokollen heldigvis desværre ikke noget om.

I 1982 er det slut med at have sin egen, driftige virksomhed. COOP overtager Irma.

Pis! Den gik ikke!?redigér

Få år efter at Brugsen absorberer Irma, sker der noget bemærkelsesværdigt. I 1990 noterer man sig et trecifret million-underskud. Men lige op til det øjeblik hvor man afvikler størstedelen af Irma-butikkerne, forsikrer man, at det ikke vil give anledning til ændringer i strukturen.

Turen til det vilde vestenredigér

I 2008 kommer der gang i ekspansionsplanerne. Nu skal der pludselig være Irmaer alle steder - også vest for Storebæltsbroen, hvor almenheden ikke interesserer sig for "økologi" eller "miljø"[3]. Men her skulle Irma lave deres nye habitat.

Succesen var overvældende i de første 3-4 dage. Derefter pegede pilen mod fiaskoen i butikken i Odense. Noget måtte gøres!

Returen fra det vilde vestenredigér

Udkantsdanmark var tilsyneladende bare ikke klar til billeder af unge piger i blå kjoler. Derfor blev det i marts 2012 meddelt, at nu lukkede man alle steder uden for Sjælland. Der var bare ikke muligheder for at drive dette ellers så brillante forretningskoncept væk fra storbytosserne i København

Irma - den henrivende Irmaredigér

Irma1

Else Irma-pigen. Knap konkurs og så alligevel så fro.

Ok - her kommer overraskelsen: Irma hedder i virkeligheden Else. Hun er et resultat af, at en fyr ved navn "Sophus" lavede tegninger af sin datter, og derefter solgte dem til andre. På de oprindelige skitser var hun muligvis nøgen, men endte i de senere versioner med at have en karakteristisk blå kjole på, og en kurv som i tidens ånd var fyldt med hash købmandsvarer.

Irma[4] blev vartegnet for butikskæden. Ved en enkelt fejltagelse, opsatte man en neonreklame med en høne ved Dronning Louises Bro. Om hønen hed Else ved vi ikke, men det skal sikkert nok passe...

Noterredigér

  1. Groft rugbrød og den slags.
  2. Der lå strategisk placeret ved udgangskasserne
  3. Men snarere for kradsbørstige sprøjtemidler og overdreven udledning af nitrater.
  4. Som hed Else.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.