FANDOM


Inflation er et lille insekt som spiser alt der ligner penge. Det betyder at hvis man har en krone og vender ryggen til i 2 sekunder så ligger der 95 øre tilbage.

I 70'erne var der meget inflation fordi folk var nødt til at låne de penge som var spist op af inflationen, og selvom de havde lånt flere penge var der af én eller anden grund forsvundet penge fra deres pung når de nået hen til grammofonplade-forretningen og skulle have udvidet pladesamlingen med James Last.


Analyse af prisniveauet 1972-80 redigér

Kommentarer Istavle

Frisko is 1972

Til at fastslå pristallet i 1970'erne brugte økonomerne som målestok prisen på en "Champagnebrus", en "Københavnerstang" og en "Guld Strut".

Det var noget alle kendte til og derfor blev isfabrikanten Frisko pålagt at disse is ikke måtte udgå af sortimentet, så længe der fandtes økonomer.     Ispriser 1972

*Champagnebrus:   kr. 0,65
*Københavnerstang: kr. 1,00
*Guld Strut:    kr. 2,25


Fantastisk for bare kr. 1,30 var det muligt at få hele to champagnebrus

Frisko 1972

Frisko Is 1980

Da man nåede 1980 lå prisen på is ikke hel fast. Hvis man fra man bad om en bestemt is ikke havde nået at få portemonnæen op af lommen i tide, kunne prisen være steget op til 1 krone mens man stod og fumlede med pengene/bagte på en pige.

Som man kan se på Kæmpe-Eskimo'en fik man kappet lidt af toppen i stedet for ellers blev der ikke solgt nogen is.

      Ispriser 1980

*Champagnebrus:   kr. 2,75 - 3,00
*Københavnerstang: kr. 3,00 - 3,50
*Guld Strut:    kr. 5,50 - 6,00

Det betød for champagnebrusens vedkommende at man havde oplevet en inflation på 461%. Det var noget der tog hårdt på befolkningen at de nu ikke længere havde råd til så mange Champagnebrus som før, men måtte gå over til almindelige sodavandsis.

Iøvrigt var et Mozart-bæger slet ikke nogen is. I stedet lå der et kassettebånd med Freddy Bræk.Ting på isen som forsvandt, hvis du ikke havde penge nok:

 • Kung-Fu-is: Det Sorte bælte
 • Filur: Den orange farve
 • Champagnebrus: Chokoladeovertrækket
 • Guld Strut: Flødebollen
 • Top Hat:Chokoladen indvendig
Frisko 1980
Tak til Frisko.dk
40pxKlumme
"Det var mange penge den gang"
Når et gammelt skvadderhoved bliver interviewet i anledning af hans 90-års-fødselsdag kommer følgende ordveksling altid:

"Da jeg startede i lære som børstenbinderlærling fik jeg fem kroner om ugen. Det var mange penge dengang....!!" Men hvor mange penge var "Det var mange penge dengang"?...det kan man lettest udredde ved at beskrive det som Thorvaldsen kunne få for fem kroner...

 • Én sæk kartofler
  kr. 1.00
 • Én pakke skrå
  kr. 0.20
 • Penge til gasautomaten
  kr. 0.05 for 10 minutters lys


Som man sikkert kan se var datidens ungdom ikke så fordringsfuld i gamle dage. Men der var ikke mange cafébesøg for en lærlingeløn selvom det var mange penge dengang.

Kommentarer til Frøken Smillas fornemmelse for Frisko redigér

Det store spørgsmål der står tilbage efter denne analyse er:

 • Var "Nøddebo" og "Nødde Gok" identiske
 • ...og hvorfor havde Nødde fået et gok?
 • Hvorfor var der pludselig fest i Frisko?
 • Hvem havde betalt festen: Folk der spiste Champagnebrus eller folk der spiste KøbenhavnerstangSe også redigérCommunity content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.