FANDOM


Indoeuropæisk er et prætentiøst ord for den familie af sprog, der omfatter en masse sprog i Europa, Mellemøsten og Indien. Opdagelsen af, at sprog kan være beslægtede tilskrives normalt Sir William Jones og der findes snart ikke det universitet, der ikke har Indoeuropæisk komparativ lingvistik på programmet[1].

30px-Cquote1 svg
Jeg har opdaget, at sanskrit faktisk ikke bare er tilfældige uartikulerede lyde, men har en grammatik, der er endnu mere vidunderligt indviklet end både latin og oldgræsk. Tænk engang, at sådan nogle lavstammede og sortsmudskede halvaber kan have noget af næsten lige så stor skønhed som det engelske klassesystem; jeg er ganske lamslået. Det har givet mig den idé, at sanskrit kan være i familie med latin og græsk, og måske også nogle andre underlige sprog såsom gotisk, keltisk og persisk.
30px-Cquote2 svg
-Sir William Jones: "Et rigtigt sprog hos barbarerne" (1786) om islandsk


Denne opdagelse gjorde, at en masse lærde begyndte at bruge en masse tid på at sammenligne ord i forskellige sprog og føre alenlange diskussioner om, hvilke lyde i forskellige sprog, der var de rigtigste. Her i Danmark var en af de ivrigste deltagere i debatten Rasmus Rask.

30px-Cquote1 svg
Fuck, mand! Han har jo ret. Nogle sprog kan rent faktisk minde om hinanden; f.eks. dansk og svensk. Hvorfor er der aldrig nogen, der har tænkt på det noget før?"
30px-Cquote2 svg
Rasmus Rask om sprogfamiler


Faktisk havde der været nogle andre lærde, der før havde været inde på tanken, som fx hollænderen Johannes Gakkius Becanus (1519-1572), som havde foreslået, at alle sprog i verden måtte nedstamme fra hollandsk. Ham har man dog ignoreret, dels fordi man ikke kan have at en hollænder skulle have opdaget noget før englænderne; og dels fordi enhver idiot kan sige sig selv, at ursproget ikke er hollandsk, men dansk. Det falder jo meget mere naturligt og ukunstlet for alle ordentlige danskere, selv om mange udlændinge siger noget andet vås. Alle førende eksperter er dog enige om, at de fremmede er helt ude i skoven -- jo flere fremmede, desto længere ude i skoven.

Verdenssprog

Sprogenes slægtskabsforhold.


30px-Cquote1 svg
De skal bare passe sig selv. Det er friskt og småborgerligt korrekt at håne perler, og her i verdens bedste land har vi ytringsfrihed. I øvrigt kan de selv være nazister og smagsdommere, for de laver vittigheder om os. Den slags kan man ikke tillade sig.
30px-Cquote2 svg
Alle førende eksperter[2]
[3][4][5][6][7][8].[9] om De Fremmede


Ekspertnoter redigér

  1. Underligt nok er der ikke noget fag, der sammenligner talsystemer
  2. Pia Kjærsgaard: "Aliens kommer væltende ind over vor ubevogtede grænse", side 117.
  3. Lene Espersen: "Mit martyrium", side 117.
  4. Anders Fogh Rasmussen: "Fra Dannevang til Krigsland", side 117. http://www.youtube.com/watch?v=Vt6JbTTLZpk
  5. Karen Jespersen: "Hvordan jegdet hvide lys", side 117.
  6. Villy Søvndal: "Jeg er ikke racist, men...", side 117.
  7. Helle Thorning-Schmidt: "Send dem ud at grave grøfter!", side 117.
  8. Flemming Rose: "Ups!", side 117.
  9. Anders Behring Breivik: "Hør, kan man ikke få en ordentlig kop kaffe i denne her joint?", side 117.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.