Spademanns Leksikon
Spademanns Leksikon

Imperialisme, set fra en person der ikke selv har magt til at udføre det.

Imperialisme er en politisk filosofi bygget på tanken om, at hvis man forener så mange lande som muligt under ét styre, vil alle landene have gavn af det økonomisk-, såvel som kulturelt, ganske enkelt fordi alle evt. toldmure bliver fjernet[1], og alle mennesker under styret vil tale samme sprog, tilhøre samme religion, undervises af samme skolesystem, producere bomuld og elfenben forbrugsvarer til samme økonomi og have den samme høvding.

Hvordan man gør[]

Imperialisme er ganske let at udføre, hvis man er en statsmagt med dybe lommer, ringeagt for Folkeretten og masser af eventyrlystne herrer med en sexlyst tilstrækkelig abnorm til at de vil rejse til verdens ende for lidt "fisse" bestående af 2 mangoer og en fluesmækker. Til at begynde med sender man nogle opdagelserejsende ud for at kortlægge en masse ukendte floder og søer, der på mystisk vis er opkaldt efter éns egen regent, og på et sprog som de lokale ikke taler. Herefter sender man nogle gejstlige øvrighedspersoner[2] til området for at holde de lokale beskæftiget medens man opretter 7-8 handelsstationer, der i reglen bytter alt det lort man kan finde i en 10-kronersforretning for et par skibsladninger elfenben, diamanter, the, kakao, silke, opium og til tider bønder i lændeklæder. Når de lokale ledere har set alle de glitrende glasperler og "tordenstokke" forklædt som AK-47ere, vil de i reglen synes at det er en fremragende idé at deres land omdannes til et såkaldt "Protektorat" - skulle de undtagelsesvis ikke dele dette synspunkt, sender man 200 toptrænede soldater ind og plaffer enhver ned der er dum nok til at at angribe en maskingeværrede iført bastskørt og strudsefjer. Nu er området en "Koloni" istedet for et "Protektorat", hvilket gør at man ikke behøver at åbne helt så mange 10-kronersbutikker i lokalsamfundet[3].

Berømte Imperier[]

Lad det være sagt straks: nogle imperier er mere berømte end andre. Således vil Imperiet fra Star Wars altid være mere berømt end det fra Star Trek[4], samtidig med at man altid vil huske Sovjetunionen bedre end Stor-Zimbabwe[5].


Storbritannien[]

Her ses ærke-imperialisten Cecil Rhodes, der opkaldte det halve Østafrika efter sig selv.

For hovedartiklen, se; Det Britiske Imperium.

Englændernes syn på imperialisme går helt tilbage til deres 1. konge som ikke var viking, og har resulteret i en erobringstrang af fuldstændig usete dæmonsioner dimensioner: først tæskede de løs på Wales, så Skotland, så Irland, så Frankrig, og derefter et hyggeligt sammensurium af indianere-, spaniere-, kolonister-, tyskere-, danskere-, nordmænd-, tyrkere-, russere-, indere-, kinesere-, hollændere-, portugisere-, andre englændere-, afghanere og kiwier[6]. Briterne (her forstået som englændere, skotter og walisere), har alle dage været af den utvetydige holdning, at HELE verden bør forenes, men hvis det ikke styres fra London skal folk skydes, brændes, trampes ned, underkues og tilsvines i den kulørte presse.

Imperiet, da det var størst.
ca, rundt regnet, 33% af kloden.
Imperiet, nu om dage.
Det Britiske Imperium var størst omkring 1920, og er siden da gået gradvist nedad, med tabet af Hong Kong i 1997 som det seneste eksempel. P.t. består det af Nordirland, en ciderfabrik på en ø i atlanterhavet og en afrikansk baseret lejehær bestående af fordrukne ex-elitesoldater.


Danmark-Norge[]

Trankebar. Eller Esbjerg[7].

For hovedartiklen, se; Danmark-Norge.

Danmark-Norge er - og dette siges helt objektivt og har overhovedet intet at gøre med at denne artikel er påbegyndt af en dansker[8] - det eneste imperium nogensinde der aldrig har gjort noget moralsk forkasteligt. Danmark-Norge åbnede kolonier i Indien for at hjælpe hedningene de indfødte ud af deres skralde-slum. Vi koloniserede en del af Ghana fordi negerne ønskede 7 forter med handelsposter der solgte kongeligt porcelæn. Vi standsede slavehandelen[9] som de første i verden fordi vi var så modige at anerkende negre som mennesker[10].

Imperiet, da det var størst.
Meget mere end Sverige nogensinde fik fat i...
Imperiet, nu om dage.
Bortset fra Norge, Island, De Vestindiske Øer, Ghana[11] samt de indiske besiddelser, er det Dansk-Norske koloni-imperium fuldstændig intakt, og går p.t. under navnet "Rigsfællesskabet" der i skrivende stund forsøger at annektere selveste Nordpolen!


Tyskland[]

Dette er bare et billede med en ørn ovenpå en skulptur, og har slet intet med Tysk Imperialisme at gøre.

For hovedartiklen, se; Stortyskland.

Tysk Imperialisme begyndte officielt i 1884, 14 år efter Det Tyske Kejserrige blev udråbt[12]. Uofficielt, er Det Hellige Tysk-Romerske Rige grundlagt da Danmark stadig lå i vikingetiden, med det ene formål, at holde styr på Europa. Tyskerne har traditionelt ikke udført imperialisme i den gængse forstand, med handel, kolonisering osv., men mere regulær erobring[13] og efterfølgende nazificering fortyskning af de underlagte områder.

Imperiet, da det var nu da det er størst.
Den tyske indflydelse breder sig p.t. over det meste af kloden.
Imperiet, nu om dage.
Se ovenstående.

USA[]

Som konspirationsteoretikere nok kan skrive under på, er den amerikanske præsident en krokodille.

For hovedartiklen, se; Det Amerikanske Imperium.

Amerikansk Imperialisme er påbegyndt så sent som i 1800-tallet med udgivelsen af teorien "Manifest Destiny", der helt grundlæggende er en slags bibel der giver USA ret til at angribe og underkue alle lande i verden, som USA's politikere finder "udemokratiske", "uciviliserede", "ufrie" og lignende amerikanske kerneværdier. I løbet af USA's karriere som stat, har man derfor angrebet alle naboer man nogensinde har haft, herunder Canada[14].

Imperiet, da det var størst.
I årene ca. 1950-2000 var hele Vesteuropa, dele af Sydamerika- og Afrika samt Thailand og Japan amerikanske lydstater. Nu er det stort set kun Storbritannien, og dét er endda noget USA er træt af.
Imperiet, nu om dage.
USA kører på benzindampene fra dengang de var store, men bliver indenfor få år[15] overhalet indenom af EU, og til dels Kina - forudsat kineserne rent faktisk begynder at ekspandere.

Neoimperialisme[]

Det er imperialisme med ordet "Neo" foran. Neoimperialisme er en filosofi der søger at bringe en moderne stats magt op på siden af den magt det givne land havde i de gode gamle dage. Bortset fra Rusland der befinder sig i en parallel dimension, kan man ikke længere erobre landområder-, pølsefabrikker-, olie-, og bomuldsmarker, men man kan sagtens bekæmpe terror og dermed bombe alle de områder man gerne vil kontrollere, og derefter tilbyde at genopbygge skidtet, mod en beskeden bestyrelsespost på 30-60% alt efter diplomatiets succes.

Alternativt kan man tilbyde udviklingsbistand til det land man ønsker at "hjælpe", og derefter sende nogle hundreder nødhjælpsarbejdere og entreprenører til det givne område: nødhjælpsarbejderne forvalter pengene i overensstemmelse med hjemlandets ønsker og mål, og entreprenørerne bygger broer og bygninger, i bytte for (uhindret) adgang til de mest værdifulde mineskakter[16]

Se også[]


Imperialistisk Propaganda[]

 1. Oftest med bajonetten.
 2. Dvs. Præster
 3. Men importen fra kolonien til f.eks. London, rører man naturligvis ikke ved.
 4. Navnlig fordi The Federation ikke bærer navnet "Imperium".
 5. Sidstnævnte eksisterede f.eks. for flere århundreder siden, og talte under 50.000 indbyggere.
 6. Frugter eller stammefolk, who cares.
 7. Meget tyder på, at det faktisk er Ghana.
 8. Overhovedet!
 9. Og overhovedet ikke kun transporten over atlanten, medens slaver blev opdrættet som kvæg.
 10. Det der med at briterne truede os med deres flåde, er ren propaganda!
 11. Og faktisk også lidt af Benin.
 12. Og 5 år før Hitler blev født.
 13. Som enhver af germansk herkomst véd, er det noget tyskere bør gøre.
 14. Fun Fact: Det Hvide Hus blev brændt ned ved denne lejlighed.
 15. Vi taler nok under 20. Måske kun 10.
 16. Jf. "Storbritanniens Lejesoldater", nogle afsnit længere oppe.