FANDOM


Hugo Ferdinand Boss er navnet på en tysk designer der levede i perioden 1885-1948, og som i 1924 grundlage det verdensberømte tøjmærket Hugo Boss. Tøjmærket er kendt for sin super tyske kvalitet til tårnhøje norske priser. Firmaet's motto er;

30px-Cquote1 svg Vil du have dyt i bamsen, så overlad ej tøjet til chancen 30px-Cquote2 svg
Hugo Boss' motto


Historie redigér

Hugo Boss

Hugo Boss har altid været kendt for at tiltrække prominente modeller.

Hugo Ferdinand Boss, eller Ill Duce som han også blev kaldt[1], startede i tøjbranchen efter 1. Verdenskrig primært fordi han manglede et job, men så sandlig også fordi han ikke selv havde mere rendt tøj tilbage. Han startede med at arbejde for sin senere tøjkonkurrent, Slutty Tyroler Outlet Inc., men valgte i 1924 at sige op fordi han var blevet træt af tøjbranchen. Han valgte så i stedet at starte sit eget tøjfirma, da han et par dage efter opsigelsen indså at det tyske kontanthjælpssystem ikke fungerede optimalt. Da Hugo ikke var den mest kreative fyr, og desuden var ekstrem egocentrisk, valgte han at navngive sit nye firma Hugo Boss.

I virksomhedens begyndelse var der ikke særlig meget gang i salget af virksomhedens produkter, primært fordi Hugo Boss havde satset på hængerøvsbukser som på daværende tidspunkt ikke var særlig efterspurt. Derfor lavede Hugo Boss en såkaldt Stein Bagger, hvor han lejede lidt med regnskabet hvilket førte til en finanskrise, det såkaldte børskrak i 1929. Efter 1929 fik Hugo Boss vind i sejlene og gik ind i virksomhedens gyldne periode, idet virksomhedens fik afsat en masse af deres produkter. Det startede med Hugo meldte sig ind i arbejdepartiet, NSDAP, herefter vandt Hugo Boss en kæmpe udliciterings-aftalen, som indebar producering af arbejderpartiets uniformer. Her er der tale om virksomhedens måske to mest berømte produkter, nemelig SS-uniformen og SA-uniformen. Uniformer solgte godt frem til 1945, men herefter er markedet vendt, primært fordi det efter 1945 blev moderne ikke at gå i sort. Som en lille sidenote kan det informeres, at Hugo Boss regner med at uniformer i den nærmeste fremtid bliver moderne igen, og firmaet er derfor begyndt at producere uniformerne. Hugo Boss' presseansvarlig kom med følgende udtalelse i 2012, om den formodne fremtidige stigende efterspørgelse på naziuniformer:

30px-Cquote1 svg Jeg er helt overbevist om, at disse uniformer kommer på mode igen. Hvem kan ikke forestille sig Angela Merkel i en SS-uniform? Hun vil se fantastisk ud, også siger man jo endda at sort slanker. 30px-Cquote2 svg
Friderrich Fetterlein, presseansvarlig Hugo Boss


Hugo Boss' succes med partiuniformerne skal også ses i lyset af, at firmaet havde mulighed for hyre billig arbejdskraft. Adolf Hitler havde nemlig tilbudt Hugo Boss en masse jøder fra nærtliggende koncentrationslejre. Hugo Boss så ikke nogen bagside ved at benytte denne arbejdskraft og derfor ansatte firmaet en stor mængde jøder. Det er stadig uvist i dag, om de nyansatte jøder nåede at få en ansættelseskontrakt og arbejdstilladelse samt endvidere har der i forbindelse med Brøndby IF's såkaldte feriepengesag også været snakket om, at Hugo Boss mangler at udbetale nogle feriepenge.

30px-Cquote1 svg Vi vil tage et kig på deres forhold 30px-Cquote2 svg
3F om jødernes arbejdsforhold i Hugo Boss


Hugo Boss har efterfølgende været ude og lave en såkaldt Rudy Frederiksen og benægtede i 1946 alt tilknytning til NSDAP, og det selvom Hugo Boss stadig betalte sit medlemsgebyr til NSDAP frem til hans død i 1948. På trods af et par mindre fejl i 1930'erne og 1940'erne har Hugo Boss været i voldsom vækst frem til i dag. I dag indebære virksomhedens produkter ikke bare tøj men bl.a. også parfume, ure, selvmordsbælter, kampvogne og ikke mindst fiskebåde.

30px-Cquote1 svg Det er jo ikke sandt. Jeg har aldrig været medlem af NSDAP eller benyttet slaver i min arbejdsstyrke! Jeg er blevet udsat for et komplot! 30px-Cquote2 svg
Hugo Boss om hans tilknytning til NSDAP


Reklame-strategier redigér

Hugo Boss har i mange år udført effektive reklamekampanger, og er både fortaler og flittig forbruger af fænomenet product placement. Her kan eksempelvis nævnes filmen, Saving Private Ryan, hvor det er tydeligt at se de mange Hugo Boss produkter fx uniformer, ure, tanks og ikke mindst krigsmalingen som alle soldaterne benytter.

Af danske reklamestunts kan der bl.a. nævnes Jungledyret Hugo. Hugo Boss skrev og finasierede selv hele filmen, og virksomheden oplevede efterfølgende en kæmpe efterspørgsel på jungledyr-jakker og sko. Selve filmen, Jungledyret Hugo, fik ikke særlig gode anmeldeser og vandt kun oscar'en for lækreste kvindelige hovedrolle. Desuden mente anmelderne ikke, at man kunne tillade sig at kalde et jungledyr for Hugo, idet det så ville blive mobbet af de andre i jungleskolen fx Baloo og Mowgli jf. jungleloven.

Uddybende kommentarerredigér

  1. Primært pga. hans venskab og udsendsmæssige ligheder med Mussolini
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.