FANDOM


Hillerød er en by i Nordsjælland på samme måde som Moskva er en by i Rusland.

Hvad betyder Hillerød redigér

Alle byer i Nordsjælland hedder noget med rød, Allerød, Usserød, Kajerød, Lillerød, Vassingerød, Auderød, Birkerød og ja, Hillerød.

Rød er et meget gammelt dansk ord som betyder at der har ligget en skov man først var nødt til at rydde. Da man nåede nord for Hillerød skulle der have ligget nogle byer som hed noget med rød: Froderød, Daimirød, Kurtadamrød osv. men da man opdagede, hvad de skulle hedde, mistede alle skovarbejdere energien samtidig og derfor er Gribskov så stor.

Hille kommer af at der boede så mange hillemænd i byen. Hille + rød = Hillerød.


Frederiksborg redigér

Badstue

I dag er Frederiksborg Badstueslot spilcafé

Lige fra Frederik 2.'s tid i 1560 har der ligget et slot i Hillerød som hed Badstueslottet. Her kunne kongen tage op ad Kongevejen, hver gang han skulle dyrke ubeskyttet omgang med nøgne mandekroppe og det siges at Christian 4. elskede blandingen af jagt, mad og pul så meget, at alle vigtige beslutninger i Danmark i hans regeringsperiode blev foretaget her.

Med tiden hang der så mange historiebilleder i Badstueslottet at Christian 4-tal var nødt til at opføre et lille anneks til opbevaring af billeder af alle de slag han havde været med i. Desværre tog projektet overhånd og bagefter var der ikke nogen konger som gad at bo i det store slot, fordi det var for svært at opvarme. Joeh, det vil sige - det lykkedes faktisk at få slottet opvarmet en gang i 1800-tallet, og da de så fik slukket det igen var der stadig lige koldt.

I 1996 blev det store parkanlæg bag slottet udsat for en omfattende istandsættelse, hvor alle træerne fik fejet blade. Parkanlægget er 100 m bredt og 400 m langt, så besøgede kan vælge om de vil gå en kort eller en lang tur.

Prins Joachim og Alexandra blev i 1995 gift i slotskirken, hvorefter de lige skulle prøve alle lysthusene.

Privatbaner redigér

Hillerød Station 04-05-07 01

S-toget har også en station i Hillerød.

Hillerød er endestation for alle nordsjællandske privatbaner og er derfor er Hillerød altid meget aggressive når det gælder DM i privatbanelanding. Faktisk kan man i princippet køre fra Hundested til Hornbæk med privatbane, hvis man lige skifter en gang i Hillerød. Men hvorfor i alverden skulle man det?

Hillerød har verdensrekord i omstigninger pga. de mange privatbaner der. Desværre er mange, som ikke nåede at stå af i Roskilde, blevet hængende i Hillerød og er aldrig kommet længere, selvom de udmærket kan se stationen.

Hvis du stiger på toget fra Hillerød igen, kan du en sjælden gang imellem komme direkte til Kagerup. Husk at stå af i tide, da toget herefter forsætter direkte til Helvede.

Kendte redigér

Man siger at hvis man kan slippe Hillerøds greb kan man blive landets statsminister. Lars Løkke Rasmussen var meget lang tid om at slippe sit dobbeltjob som amtborgmester i Frederiksborg Amt og venstrepolitiker på Christiansborg. Derfor er han nu opstillet i den mere ukomplicerede Frederikssund-kreds.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.