FANDOM


Hp3b

Basilisken fra filmen. Skidtet er over 10 meter langt og med et hoved på størrelse med en 45-knallert. Alligevel passer den glimrende ind i Hogwarts' VVS-installationer.

Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer er den uofficielle begyndelse på historien om ham den forældreløse, og hans ophold på Storbritanniens mest gratis privatskole. I denne fortælling er læseren/seeren placeret i perioden 1992-1993, og man kan tydeligt fornemme optimismen fra Den Kolde Krigs ophør: Harry strør om sig med penge, og selv Dumbledore virker pludselig som en semi-realistisk figur, modsat i etteren, hvor han går i kjole og vrøvler om et ar på knæet, der viser et komplet kort over Londons undergrundsbaner[1].

Handlingredigér

Harrys fantasiforladte onkel og tante holder middagsselskab i løbet af sommerferien, og traditionen tro, sidder Harry på sin seng og lader som om han ikke eksisterer. Nu i denne historie, er hans generelle tilstand dog blevet forbedret: han bor ikke længere under trappen, men er nu låst inde på et kammer, med tremmer for vinduet. Medens han sidder her og undrer sig over, at hans straf - ligesom ægteskaber - ikke afkortes pga. god opførsel, dukker en nisseagtig dværg i et beskidt pudevår op, og siger, at Harry bestemt ikke skal tage i skole i år. Da Harry lader til at være uenig, vælger nissedværgen Dobby at smadre middagsselskabet, på Harrys bekostning. Bagefter vælger familien så lige at sulte Harry som straf. Efter nogle dage på denne måde, kommer en flok unger fra familien Weasley flyvende i en magisk bil, og bortfører Harry til deres eget hus, hvor deres lillesøster Ginny er håbløst forelsket i Harry, selvom hun kun har mødt ham én gang før - i 3 minutter, 11 måneder tidligere[2].

Harry og Arnold Busckredigér

Da vi nærmer os den tid, hvor ungerne skal til byen at købe skoleudstyr, vælger hele Weasley-familien at tage Harry med til London. Inde hos den magiske Arnold Busck, møder ungerne deres kommende lærer i "Forsvar mod Mørkets Kræfter", skuespilleren Kenneth Branagh. Fordi Harry er rig og berømt, får han alle bøger gratis, og fordi at Ginny er fattig og ubetydelig, skal hendes bøger købes brugt. Dét får direkte indvirkning på handlingen, da Draco Malfoys far, Julian Sands, vælger at starte et slagsmål, hvorefter han putter en gammel, slidt dagbog ned i Ginnys gryde/skoletaske. På magisk vis, er denne dagbog selvfølgelig en del af du-ved-hvems sjæl.

Hp1b

En Basilisk ifølge middelalderen.

Hp2b

En Basilisk ifølge Warhammer 40.000.

Harry og Skoleåretredigér

Harry og hans bedste ven Ron kommer for sent til skoletoget, og vælger så at stjæle den flyvende bil, og dermed efterlade Rons forældre på en togstation, fremfor at sige "Hey mor - vi har nosset i det". Bilen smadrer de ind i et voldeligt træ der slår børn, og bliver skældt ud for at udsætte træet for fare. Et gennemgående tema på skolen, lader til at være, at ting der kan repareres blot ved at sige "hokus pokus", går forud for elevernes velbefindende[3].

Kort efter denne rystende oplevelse, begynder dyr og elever at blive forstenede, og ikke kun af hash: folk findes fuldstændig urokkelige, med et tomt blik, liggende i en sø af vand, medens der står ubehagelige advarsler på væggene, skrevet i blod. Fordi det store lokum Hagrid tidligere har holdt en 3 kg tung edderkop på skolen, får han skylden for at have åbnet "Hemmelighedernes Kammer", hvor et uhyre menes at opholde sig[4]. Sidste gang det blev åbnet, i 1942[5], begyndte eleverne at dø. Hagrid blev den gang smidt ud af skolen, og ville beskytte sin elskede kæle-edderkop, da den i hans verden aldrig ville gøre nogen noget ondt, så Hagrid slap den løs i en skov. I 1992 er bæstet vokset til at veje 8-900 kg, og forsøger at dræbe Harry og Ron, så naturligvis holder Hagrid stædigt fast i, at den ikke gør noget. Én gang klaphat, altid klaphat. Trods Hagrids endeløse stupiditet, lykkes det Hermione at finde ud af, dels hvilket uhyre der gemmer sig i kammeret og dels hvordan det bekæmpes. Fordi Harry er helten, bliver Hermione dog også forstenet, og Harry opdager, at Ginnys dagbog er magisk.

Dagbogen

Do'h - det er selvfølgelig du-ved-hvem der fortryllede den, og da det viser sig at Harry kan tale slangesprog[6], er det sjovt nok også dét der skal til, for at åbne kammeret. Indgangen befinder sig praktisk nok, på pigetoilettet, som Ron nu får set indefra. Bortset fra i etteren, hvor Ron også var der, og hvor en trold smadrede det hele - ALT - men uden at afsløre døren til "Hemmelighedernes Kammer". Harry og Ron får Kenneth Branagh med ned til kammeret, sandsynligvis som hævn for at stodderen opløste knoglerne i Harrys arm, men manden viser sig voldsomt nytteløs. Fordi Harry er helten, er det kun ham der går ind i kammeret.

Hemmelighedernes Kammerredigér

Knyttet uopretteligt til Hogwarts' almene afløb, ligger "Hemmelighedernes Kammer" i hvad der svarer til lige under Hogwarts' kældre, og da man har søgt målrettet efter kammeret siden middelalderen, har man selvfølgelig ikke fundet det før end Harry bare spankulerer ind, og opdager, at du-ved-hvems drøm om sig selv(!) står og overvejer at slagte Ginny. Harry er helt på røven: ikke nok med at han læser som en 11-årig der er taget ud af grundskolen 5 år for tidligt, så er han også kun bevæbnet med en brun pind, som normalt bruges til trylle mus om til drikkebægre. Dumbledore viser sig som en virkeligt rådden hjemmedreng, og sender hjælp til Harry: en sangfugl og en gammel hat. Godt nok kan fuglens tårer helbrede sår, og hatten indeholder et juvelbesat sværd, men Dumbledore kunne jo godt lige have ringet efter Ministeriet for Magis superkorps "Aurorerne", hentet alle skolens lærere til hjælp, sendt de levende rustninger og/eller de 100 nissedværge i køkkenet, eller måske bare have lettet sin røv og givet en hånd med, men næ nej - Harry må klare sig selv.

Fordi Harry er helten, og forfatterinden J.K. Rowling allerede havde planlagt 7 bøger, klarer knægten skærene, redder pigen og jager en basilisk-tand gennem dagbogen, hvilket sender du-ved-hvems minde om sig selv hjem til drømmeland. Og nå ja: Ginny var i øvrigt skyld i det hele, men Harry tilgiver hende, fordi de bliver gift 10-15 år senere. Kort efter, tager Harry røven på Julian Sands, så nissedværgen Dobby bliver fri - det viste sig nemlig, at han var familien Malfoys slave.

Noterredigér

  1. Det er dog uklart, om kortet opdateres løbende - eller blot i løb.
  2. Ak ja. 11-årige og deres dybfølte kærlighed.
  3. Inden du bliver uenig: skolens hovedtrappe, lever sit eget liv, uden at advare brugerne.
  4. Og ja, det er basilisken fra billedet...
  5. Figuren Sir Nicholas de Mimsy-Porpington døde i 1492, og han holder 500 års dødsdag i i efteråret af denne bog. 1992 minus 50, er 1942 - så lærte du dét.
  6. I bøgerne udtales "Skiderik" således; ssssskiderik, medens det på film udtales Harssshalaagsss.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.