FANDOM


Ingen Wikipedia
Dem der bare kender en lille smule til det pauseklovnene inde hos Wikipedia laver, skal prise sig lykkelige for, at der ikke findes en artikel om Hanekamp derinde.
"Red cock! Red cock! Red cock!"
~ Opmuntrende tilråb fra tilskuere til en kæmpende rød hane

"Gå ikke mod lyset Peder Dingo, vi har talt om det!"

~ Verner Lohals om at holde dyr i live


Cockfight2

Voldsomt ser det måske ud, men det er særdeles underholdene...

Hanekamp (engelsk: cockfight) er en sport som minder lidt om boksning. Den er dog afvigende på centrale punkter, såsom at kampene udkæmpes af arrige haner, og at kampene udkæmpes indtil en af duelanterne overgår til dødsriget. En brutal blodsport som de færreste kan identificere sig med. Men det er jo også svært, når man er opdraget uden kendskab til denne nuancerede sport. For i selve hanekamp-kulturen er det en smuk sport. Og tilmed en man kan vinde mange penge på, med de rigtige væddemål.

Historieredigér

The-Cock-Fight

Hanekamp stammer fra antikken.

Hanekamp blev for første gang arrangeret i det nu snart tidligere Grækenland. Hanekamp var således også med som disciplin i de aller tidligste arrangementer af De Olympiske Lege. Sporten startede da også med at få massiv succes, men humanitære, etiske og kryptiske spørgsmål fra bl.a. Sokrates, satte allerede dengang en stopper for ekspansionen af sporten.

Trods alt overlevede sporten, og langsomt begyndte sporten at migrere videre nordpå til bl.a. det nuværende Makedonien. Her blev sporten lynhurtigt populær, og var således landets nationalsport i flere hundrede år[1]. Også i Nazareth vandt sporten frem, men brutale jødiske regeringsmedlemmer kvalte langsomt udbredelsen mod syd.

Romerriget overtog tilsyneladende også ideen om "kamp til døden", da de lidt senere indførte gladiatorkampe. Også Finland fik snert af ideen - her var det bare to kompetanter som skulle konkurrere om hvem der kunne sidde udenfor i mindst -42 grader i længest tid. Her uddøde sportsudøverne dog hurtigt.

Udbredelseredigér

I mange hundrede år har der været en vis form for tabu omkring hanekamp i det almene verdensbillede. Dog er det lykkedes sporten at vinde frem til alle jordens verdenshjørner trods alt.

Asienredigér

Cockfight

Her er vi i Thailand hvor to kamphaner duelerer i den mindre prestigefyldte kategori: stirrekonkurrence. De entusiastiske tilskuere er naturligvis opslugte af den hårde konkurrence.

I Asien er man meget begejstrede for denne sport, som har vundet rigtig mange hjerter[2] efter at sporten blev introduceret på en verdensudstilling i Pakistan. Og netop i Pakistan er sporten yderst populær, hvor der især i bjerglandsbyerne bliver holdt mange årlige turneringer. Eksperter på området har vurderet, at hanekamp enkelte steder har samme betydning for en families ære, som f.eks. at føde en søn som førstefødte.

Mikronesienredigér

Selvom ingen giver en fuck for Mikronesien, så er det alligevel værd at bemærke, at hanekamp er fuldt ud lovligt på de mikroskopiske øer. Det er således også en af de største turistattraktioner, som tiltrækker mere end 17 mennesker årligt[3].

Spanienredigér

I store dele af Spanien er hanekamp forbudt. Dog er det i enkelte mindre landsbyer[4] stadig lovligt, da hanekamp anses for at have en kulturel/traditionel betydning. I samme omfang som f.eks. tyrefægtning og Herb Alpert-dyrkelse.

USAredigér

Selvom hanekamp var yderst populært for bare 100-200 år siden, hvor bl.a George Washington, Thomas Jefferson og Abraham Lincoln eftersigende skulle havde deltaget, blev hanekamp endegyldigt forbudt i hele USA i 2007. Det skete, da Louisiana som den sidste stat - mod deres vilje - vedtog en omfattende dyreværnslov som daværende præsident George W. Bush - mod hans vilje - havde været nød til at godkende.

Udstyrredigér

Cock 1

Knive er et vigtigt redskab under en hanekamp. Rigtige våben må man dog naturligvis ikke benytte.

Tro det eller ej, folk bruger jævnligt mellem 20.000 og 100.000 dollars på at style netop deres hane så godt som muligt forud for en kamp på liv eller død. Alt ligefra at sætte den rigtige frisure til at klippe hanernes negle i mest spidse vinkel, er kutyme forud for en rigtig hanekamp.

Doping er heldigvis ikke længere særlig udbredt i sporten, eftersom der er kommet meget større mediebevågenhed på dopingens skadende virkning overfor hanens helbred. Det er nemlig vigtigt at have en rask hane, inden den går i ringen. Dog er EPO stadig et stort problem i sporten, hvor også metamfetamin de seneste par år har vundet frem. Anti-Doping Cockfight vurderer, at ned mod 43% af alle hanekampe bliver udkæmpet med ulovlig brug af doping.

Reglerredigér

Reglerne i hanekampe er simple. Den som først får revet hovedet af modstanderen vinder. Undervejs gælder alle kneb, dog er skarpladte våben ikke længere lovlige at bruge.

Se ogsåredigér

Noterredigér

  1. Lige indtil den nuværende nationalsport, grækerbowling, blev opfundet.
  2. Der er jo også nok at tage af..
  3. Dog er 12 af disse 17 fra internationale dyreværnsorganisationer
  4. Fra mellem 0-30.000 indbyggere
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.