Spademanns Leksikon
ThumbsUp.gif
Bullseye.gif

Hammerslag er en tv-serie, hvor fire (4) ejendomsmæglere (valuarer) opdelt i to (2) hold dyster om, hvem der mon kan gætte hvad et hus koster. Det er altså ikke, hvad mange ellers tror, en afstrafningsmetode, der anvendes i rockerkredse. Dysten ledes for tiden af Peter Ingemann (efter at Frode Munksgård skulle medvirke i Mig og Charlie) der med bid, vid og flot hår leder de to hold igennem Hammershus Uriner, en vingård i Frankrig eller en igloo på Grønland, mens holdene spørger om der er havudsigt og hvor langt der er til købmanden. Peter Ingemann er i øvrigt lillebror til B.S. Ingemann og sang i "Skousen og Ingemann" den klassiske ejendomsmæglersang:

Peter Ingemann i strid sidevind gør klar til en gennemgang af det tidligere forsamlingshus i Ubbeballe.

30px-Cquote1 svg.png
Herfra hvor vi står, kan vi se os omkring, til alle sider. Prisen bevæger sig, den forandrer sig, til alle tider
30px-Cquote2 svg.png
Skousen og Ingemann - Herfra hvor vi står


B.S.(d.æ.) har iøvrigt skrevet en masse psalmer om "Guds hus", ikk'os'da, så det bliver ligesom i familien, det der med ejendomme.

For at få det maksimale udbytte af legen, må man dog kende nogle af de udtryk, som holdene slynger om sig med. Derfor følger en kort gennemgang:

Denne Vesterhavsvilla blev sat til 15.4 mill af Øst-holdet og til 42.000 af Vest-holdetUdtryk, som holdene slynger om sig med[]

De første udtryk vi må lære at kende er hentet fra tilstandsrapporten, som er udarbejdet af en byggesagkyndig, der har løbet ejendommen igennem på 30 minutter (ny rekord) og fundet samtlige graverende fejl og mangler.

Her har vi så en typisk K3'er i udkanten af Ballerup. Hold A vurderede huset til 1,9 mio. kr., Hold B vurderede det til 17,8 på grund af udsigten. Huset er solgt for... (hold nu fast)... 145 kr., hvilket var mange penge dengang.

K1[]

Det er ikke så farligt som det lyder. K'et står naturligvis for "Katastrofe", men det er ikke så slemt sagt, som det er ment. En K1 er kun en lille katastrofe i ejendomsmæglerkredse. Det kan betyde, at der er et gardin der hænger skævt eller en pære der er gået i indkørslen til vingården/urinen/iglooen. K1 betyder som regel et nedslag i prisen på 25.000 kr., hvilke var mange penge dengang.

K2[]

Katastrofe 2. Lidt værre, men absolut ingen grund til panik. Her er gulvbelægningen lidt falmet, gardinerne er sidste års farve, tapetet er af hessian eller der er fare for, at trappen til første sal skvatter ned indenfor en urimelig årrække. K2 giver et dunk i prisen på omkring 50.000 kr., hvilket var endnu flere penge dengang.

K3[]

Katastrofe 3. Nu er det ikke så godt. Her taler vi om, at den franske vingård ligger i en jordskælvszone, at iglooen er ved at blive ramt af den globale opvarmning eller at urinen lugter af pis. Vi taler også om utætte toiletter, uafmærkede rævefælder i børneværelserne eller ueksploderede granater fra anden verdenskrig i urtehaven. K3 uddeles også, hvis naboen er pædofili-dømt eller hjemmeværnsmand med et solidt våbenlager og et lige så solidt alkoholmisbrug.

K19[]

Denne betegnelse er forbeholdt vand i kælderen. Meget vand. Rigtig, rigtig meget vand. Så lad ikke kæresten overtale dig til at gå ned i kælderen efter vasketøjet! Det er en fælde! Derudover hvis huset ligger ved siden af et atomkræftværk er det en U-235.

Derudover har vi fagudtryk hentet fra ejendomsmæglernes salgsjargon. De er lidt mere spidsfindige.

Havudsigt[]

Det betyder alt fra, at der er vand i kælderen til at huset er ved at fise i vandet, fordi det ligger for tæt på Møns Klint. Vær meget varsom overfor dette udtryk, hvis du ikke har nogen ordentlige gummistøvler eller ikke er i besiddelse af Kevin Costners Waterworld-gæller.

Børnevenligt[]

Her kan ungerne bare slå det hele i stykker. Det er ikke noget værd alligevel. Kan undtagelsesvist betyde, at der ikke er ret langt til skolen, hvis den ikke er blevet brændt ned.

Håndværkertilbud[]

Perfekt udsigt, men lidt arbejde må påregnes.

Dem, der har fået et tilbud fra en håndværker, studser pr. instinkt her. De ved, hvad "håndværk" og "tilbud" betyder, når det blandes sammen. Prisen er skrevet med elastik og håndværk betyder "godt dansk sjusk, når det er bedst". Løb, for fanden da, løb!

Nyistandsat[]

Den altan, der brasede ned og dræbte geden og svigermor, er blevet sat op igen. Geden og svigermor er begravet i urtebedet.

Ud over disse mange fagudtryk, har legen selvfølgelig nogen spilleregler, som følges til punkt og prikke.

Lidenskabelige undersøgelser har afsløret, hvorfor mænd og kvinder vurderer ejendomspriser så forskelligt. På illustrationen ses henholdsvis kvinders fokuspunkt (KF) og mænds fokuspunkt (MF). I dette tilfælde vurderer mænd ejendomsprisen betydeligt højere end kvinder.

Spilleregler, som følges til punkt og prikke[]

  1. Ligesom du tror, at Peter viser det ene hold rundt på lokummet, så er det det andet hold han viser rundt.
  2. Ejendomsmæglerhannen skal være galant overfor ejendomsmæglerhunnen, der godt må vise lidt kavalergang.
  3. Al den kavalergang gør, at mandlige seere ikke rigtig får lagt mærke til, om der bliver vist rundt i stueetagen eller på første sal. Kun, hvis der er kælderrundvisning eller en carport inde i billedet, kan den mandlige seer koncentrere sig om at kigge på værktøj.
  4. Det hold, der kommer tættest på husets/urinens/iglooens salgspris, får en præmie. Det kan fx være et spil ludo eller et kroophold i Harzen, afhængig af DR's økonomiske udsigter i forhold til Ørestadsbyggeriet, som ingen ejendomsmæglere til dato er blevet vist rundt i.

Regionale forskelle i metodisk prisfastsættelse[]

Sjællænderne[]

  1. Først konstateres om der er havudsigt
  2. Så forhøres der om Peter Asschenfeldt eller Ole Henriksen også har været på tale som køber. Måske har huset også været i "Liebhaverne"
  3. Så fremdrages et styks lommeregner så at ejendomsmægleren har en rimelig chance for at finde en rund m²-pris der passer med mavefornemmelse.
  4. Så fratrækkes håndværkerudgifter til K3'ere
  5. Derefter får kvinden lov til at sige hvad hun mener og får som regel altid det sidste ord.

Jyderne[]

  1. De to ejendomsmæglere tager deres to bud og på ægte krejlermaner, mødes man på eller omkring midten 6 timer senere.

Af uforklarlige årsager har jydernes metode været mest succesfuld til dato. Programmet er vel også at forstå som et jysk kulturimperialistisk foretagende, men stadig er det københavnerne der har Armani-jakkesæt på.

Morale[]

Når man har fulgt udsendelsen et par gange og med undren har konstateret, at samtlige ejendomsmæglere i Danmark sjusser sig frem til den rigtige pris, kan der kun drages een (1) konklusion: Afgiv altid et skriftligt tilbud, der er væsentlig lavere end tilbudsprisen. Så er de penge sparet!