Spademanns Leksikon

Farven gul er uden sammenligning verdens hurtigste farve. Forklaringen er at det var den første farve der blev skabt, overhovedet! Så det betyder også at gul af alle farverne er den farve der har eksisteret allerlængst tid, i hvert fald tre milliarder år, måske endda mere.

Hvor kommer farverne fra?[]

Bananen er en tilpas hurtig frugt.

Alle farver er blevet skabt af en flok dværge der bor oppe i bjergene. Ind til de for mange tusind år siden fik den brilliante ide at opfinde farver levede alle mennesker såvel som dyr en aldeles farveløs tilværelse. Dværgene opfandt så at sige farvemester-faget og har siden kunnet kalde sig selv for farvemester-dværgene. En farve er imidlertid ikke sådan en ting man bare lige laver - det kan faktisk godt tage lang tid. Så derfor besluttede de på et tidligt tidspunkt at der skulle gå præcis 3000 år mellem hver ny farve de laver, sådan at de ikke ville komme under tidspres i farveproduktionen. Og den ros skal de have: De har formået at holde deres tidsplan, sådan at i hvert fald de seneste 250.000 år har de formået at lave en ny farve præcis hver 3000. år.

Der er altid stor ståhej når udgivelsen af den næste farve nærmer sig, men farvemester-dværgene holder naturligvis kortene tæt ind til kroppen. Der går rygter om at den næste farve de kommer med bliver appelsin-blå, men det er som sagt kun rygter. Og man kunne naturligvis spørge: Jamen der findes jo ikke blå appelsiner ...? Men der skal man jo huske på at tingene følger farverne og ikke omvendt. Inden gul udkom var der eksempelvis heller ikke nogen der havde haft fantasi til at forestille sig frugter som bananer. Men da gul så kom på banen, så blev det pludselig også realistisk med bananer fordi der nu fandtes en farve til denne fantastiske frugt. Det skal også for en god ordens skyld nævnes at når en banan er fuldmoden, så er den en af verdens hurtigste frugter.

Farvemester-dværgene er dog også dovne af natur, så de bruger naturligvis ikke de 3000 år mellem hver farve effektivt. Når en ny farve er blevet færdiggjort og udgivet, så kan de godt bruge 11-1200 år på bare at fejre det på behørig vis, altså dvs. de fester igennem. Og så skal de jo også lige have en lur og det tager jo også gerne 1000 år eller mere. Når de så vågner af festrusen, så melder hverdagen sig pludselig igen og de indser at de måske kun har nogen få hundrede år før de igen skal være klar med en ny farve. Og så har de pludselig travlt! Oftest vælger de den nemme løsning som er blot at udgive en nuance af en farve som de allerede har lavet - det tager jo ikke nær så lang tid at lave som en helt ny farve.

Hvorfor er gul så hurtig?[]

Rødt + grønt lys giver gul.

Farvemesterdværgene har mange gange forsøgt at gøre sig selv kunsten med gul efter, men det er endnu ikke lykkedes. Man kan blot konstatere at den allerførste farve de lavede stadig er den hurtigste. For 76.000 år siden da de udgav farven purpur-skarlagen-rød troede de, at de havde opfundet en farve der kunne matche gul, men der viste erfaringen at de tog fejl. Godt nok er purpur-skarlagen-rød en okay hurtig farve, men de eneste farver der har en hastighed der tilnærmelsesvis nærmer sig gul, er nuancer af gul! De er også rimelig hurtige, men selvfølgelig ikke helt så hurtige som ren gul.

Man kan dog erfare guls hurtighed ved selvsyn: Tag en rød lyskilde og en grøn lyskilde. Belys herefter en hvid overflade med begge lyskilder. Og da vil du se at der hvor de overlapper vil farven gul fremstå. Okay det beviser ikke guls hurtighed, men det er stadigvæk indlysende: Krid-gule raps-marker er verdens hurtigste marker og bananer er verdens hurtigste frugter - og det er udelukkende fordi de er gule.