Spademanns Leksikon
Advarsel
Denne artikel vil afsløre vigtigte og hemmelige dele af plottet og handlingen, som f.eks. at:
Ryder og Big Smoke dræbte din mor i San Andreas!

Grand Theft Auto (eller blot GTA fordi folk aldrig kan huske det første navn) er en populær videospilsserie fra Rockstar Games. Spillene er især populære iblandt teenagere med skydevåben, der har fundet ud af, at de kan få ændret deres livstidsdom/dødsdom til 10-15 års fængsel ved at have ejet eller spillet på det ene eller andet tidspunkt. Hvilket selvfølgelig er et fornuftigt agument, fordi videospil er ren-dyrkede mord-simulatorer, og fordi våbenhandlere aldrig kan gøre for at de sælger våben til mindreårige, og de kan heller ikke gøre for at menneskelig vold, som vi kender det i dag, først opstod i midten af 1980'erne samtidig med udgivelsen af det første Super Mario spil. Alt dette er almindelig viden blandt mange mennesker.

Selve serien[]

GTA 1

Det første GTA spil var en stor revolution inde for spilbrachen. Ud over en stor åben verden, som man kunne udforske i fugleperspektiv, bød spillet desuden på følgende helt nye og yderst spændende features:

 • Mulighed for at vælge imellem stor række forskellige farverige figurer, der utroligt nok ligner den samme gule pixelklat.
 • En utrolig ulogisk kontrol.
 • Manglende mulighed for at:
  • Svømme.
  • Dræbe folk med de bare næver.
  • Køre mere end 25 km/t i bil, hvis man vil undgå at glide rundt.
  • Køre mere end 10 km/t på motorcykel, hvis man vil undgå at omkomme i trafikuheld.
  • Gemme sit spil.

GTA 2[]

GTA 2 udkom som større, stærkere og bedre end 1'eren. Og bød på flere spændende nyheder:

 • Navngiv selv din egen marginalt kønnere sorte pixelklat.
 • Evnen til at: HOPPE!!! Og så endda vildt urealistisk langt og højt.
 • Man kan nu gemme sit spil - hvis man spiller i flere timer og tjener tonvis af point først.
 • Samme ulogiske kontrol.
 • Samme manglende mulighed for at svømme.

GTA III[]

GTA III var en sand evolution! For først gang kunne man spille i glorværdig 3D!!! WOW!!!!! Også var der endda en super sej historie til at ledsage spilleren.

Plot[]

Man styrer en kriminel undermåler, der vil hævne sig på sin mindst ligeså kriminelle kæreste, fordi hun skød ham i fjæset under et røveri, hvorefter han bliver tvunget til at bo i en by der er bygget over, men som slet ikke ligner, New York. Og efter en lang og svær rejse igennem byens kriminelle underverden lykkes det ham efter en stor og voldsom kamp. WAUW!!! Hvilken hyper original historie!

Gameplay[]

I løbet af spillet render man rundt og modtager lortejob, såkaldte missioner, fra alle mulige kriminelle overhoveder og italienske stereotyper. Man skulle tro, at hovedpersonen ville protestere imod denne behandling, men fordi Rockstar var for nærige til at betale en stemmeskuespiller (det fungerede jo trods alt i Half-Life), er han tavs som graven igennem hele spillet. Når man ikke er på mission kan der frit køres rundt eller leges taxichauffør, selvtægtsmand eller gal morder, men de den første er kun for folk der får det smule vådt, når de ser konstante gråtoner, endeløse baner af beton og store firkanter, de 2 næste bliver hurtigt stressende og den sidste kedelig og dyr, fordi politiet altid nakker én til sidst. Så man ender alligevel med at tage på mission på det meste af tiden.

Forresten: Man kan stadig ikke svømme! Surt show!

GTA: Vice City[]

Nu bliver man sat til at vade rundt i 1980'erne i alt dens kitschfede og pastelfarvede glans, imens man lytter til tidens ulækre popmusik samtidig med, at man modtager alle mulige skodopgaver fra dvs. narkohandlere imens man prøver at komme til tops i den kriminelle underverden. Altså præcis lige som GTA III, hvis man ser bort fra tiden og omgivelserne, der foregår i en by skal forstille, men som overhovedet ikke ligner Miami Vice, som den i den trælse tv-serie fra 80erne med den kække Don Johnson.

Plot[]

Man styrer en mafioso ved navn Tommy Vercetti der skal overtage det sorte marked i byen, imens han samtidig prøver at efterligne Tony Montana og Scarface filmen så meget som overhovedet muligt. Og der uderover så... Øh... Så...

Ja...

Bare forstil dig Scarface med ca. 7 fjollede biroller og en lykkelig slutning, så ved du hvad det handler om.

Gameplay[]

Udover missionerne, kan man tage sig et spil Matador, hvilket måske lyder kedeligt, men nu hvor spillet handler om kriminallitet er hotellerne og husende erstattet med stripklubber og narkobarer, samt mulighed for at voldligt overfalde sine modstanderes forretninger, hvilket gør det hele noget sjovere. Hvis man bliver træt af det, kan man stadig frit udforske byen og den tilhørende store badestrand. Men gæt en gang. MAN KAN STADIG IKKE SVØMME!!! Det var godt nok ærgeligt hva'?


GTA: San Andreas[]

Nu styrer man en ornlig' syg gangsta ved navn CJ der ikke gider finde sig i noget som helst, fordi han er sort og en regulær gangbanger. Man er nu rykket fra den amerikanske østkyst i 80'erne til et eller andet sted på den amerikanske vestkyst i starten af 90'erne, hvilket må betragtes som en stor forbedering.

Plot[]

Når spillet starter er CJs bande og især CJs bror er pissesur på han, fordi han er flygtet fra bandekrigen. CJ er faktisk kun komme tilbage, fordi hans mor er død, men da han hører, hvor slemt banden er presset vælger han at blive og hjælpe i bandekrigen (Nej, nej! Det er overhovedet ikke fordi den korrupte betjent Tenpenny smækker en 4 stjernet efterlysning på hans røv hvis han forsøger at flygte. Slet ikke!). Historien er i det mindste en smule mere original denne gang, og i løbet af spillet møder man mange figurer fra de andre GTA spil. Man møder endda hovedpersonen fra GTA III som stadig er lige så tavs som altid, fordi Rockstar prøver at overbevise os om at det heeeelt fra starten var meningen, at han ikke skulle sige noget, og at det slet ikke havde noget med sparehensyn at gøre. Anyways! Det ender selvfølglig næsten lykkeligt, med at CJ bliver den store bandekonge.

Gameplay[]

Udover alt det andet som man normalt kan gøre i GTA, er der blevet tilføjet en helt masse små detaljer som...

Fuck! Nu ringer CJs kæreste igen. Jeg må huske at nakke hende, når hun har givet ham den der hemmelige gave.

Nå, vidre! Man kan blandet street-race, købe tøj, spise mad og...

For fanden da også! Der gik min muskelmåler ned igen, igen! Jeg skal snart ned og få CJ pumpet op igen!

Men som jeg var ved at forklare dig, så...

Nej! Nu må det altså holde op! Nu er CJs hood fandme også under angreb! KAN JEG IKKE FÅ LIDT FRED TIL AT GØRE SOM JEG VIL?!! BARE EN GANG IMELLEM?!! MØGSPIL!!!

Kort sagt: De har tilføjet en helt masse stressende lort! Og det værste ved det hele er, AT MAN STADIG IKKE KAN SVØøøøøm...

Det var da pokkers! Man kan faktisk svømme...

GTA Liberty City Stories[]

Efter det helt store gennembrud med GTA San Andreas kunne man ikke forestille sig at det nye kunne blive bedre. Og det er også rigtigt. Man er rykket tilbage til Liberty City fra GTA III som stadig ikke ligner New York!!

Plot[]

Man spiller som fyren Toni Cipriani som er flygtet fra Liberty City efter at have dræbt en anden fyr fra Leone-familien som han i øvrigt selv er medlem af. Han er en kriminel undermåler som skal overtage byen der bliver hærget af bandekrig. Præcis ligsom GTA III De har sgu en god fantasi inde på Rockstar!

Gameplay[]

Grafikken er ligsom i GTA III, man spiller i noget der stadig ikke ligner New York. Det er 1000 gange mindre stressende en GTA San Andreas, det er faktisk så røvkedeligt at man ikke gider spille det.

De eneste forskelle fra GTA III er en ny historie. De har rent faktisk fået en stemme-skuespiller til hovedpersonen, og så kan man jo selfølgelig svømme efter det blev indført i GTA San Andreas... NEEEEEJJJ HVAD FANDEN??? NU KAN MAN IKKE SVØMME MERE?!?!?

GTA IV[]

GTA IV er meget ligesom GTA III, bare med en mere seriøs historie, en by der faktisk ligner New York og en kønnere grafik. Man styrer den krigstraumatiserede serber, Niko Bellic, der er taget til USA for at finde lykken og for at få hævn over manden der forådte hans enhed og... FOR FANDEN ROCKSTAR! Hvorfor har givet et GTA spil en sådan seriøs historie? Det passer jo ikke slet ind! Hvor er de sjove historier med karikerede personligheder, og den action-komedieagtige humor, der til alle tider har været kendetegnet for de underholdende historier der har givet GTA-serien sin unikke stemning? Hvor er de? HVOR ER DE???

Plot[]

Det eneste du behøver at vide er at der to mulige slutninger.

 1. Nikos fætter dør hvis han ringer for meget til dig og du skyder ham! eller
 2. Nikos kæreste dør!
 3. Man kan, øhhhh..... svømmeeeeeeeee. Faktisk kan man svømme en tur rundt om hele spillet uden at trænge til en pause. Nøjjj!

GTA V[]

Så kom Grand Theft Auto 5 endelig. Det tog også sin tid, da Rockstar, som altid, valgte at sende en announcement trailer ud cirka 55 år før spillet udkom, hvori man blandt andet så nogen igang med at sælge et hus. Men det skulle også vise sig at blive et af de mest sælgende spil nogensinde. Mærkeligt nok da grafikken kun blev sat en grad op samtidig med at enginen til køretøjer blev lavet om til en omgang arkade spil, og simulatoren blev smidt for døren. Sidenhen blev Grand Theft Auto så et P2W-spil (Pay To Win), som de så ødeladge for sig selv ved at lave en patch der gav eller brugerne en masse penge. Nok til at købe alt hvad man har brug for. Smart!

Plot[]

Du styrer tre personer. Den ene hedder Michael, den anden Trevor og den sidste er sort. Der sker en masse rod som hunde der knepper, joints der bliver røget, Trevor der dræber en gammel favorit, CJ får den i røven, du bruger 30 timer på at finde collectibles nede i det kedelige vand, du bruger yderligere 30 timer på at finde spaceship parts så du kan få en grim spacebil der ikke kan noget og tilsidst skal nogen selvfølgelig dø. Rockstar har helt eksklusivt givet spilleren muligheden for at vælge hvem der skal dø. Så der frit valg på alle hylder. Du må bare kun vælge imellem Trevor og Michael. Held og lykke!


 1. Man kan svømme, endda som alle tre personligheder. Men ikke samtidig.

Se Også[]

L.A. Noire -Det omvendte GTA