FANDOM


Godtgrebetask1994plakat

Filmen som den så ud på VHS-udgivelserne.

Godt Grebet, Ask! er en dansk komedie- og børnefilm fra 1994 instrueret af Søren Kragh-Jacobsen, med Søren Pilmark i hovedrollen. Det var en af de første danske spillefilm, der beskæftigede sig med sportsgrenen baseball, som ellers mest er populær i USA. Filmen har manuskript af Li Vilstrup og blev produceret af bl.a. Gabriel Axel.

Medvirkende redigér

  • Søren Pilmark
  • Michelle Bjørn-Andersen
  • Torben Zeller
  • Ole Boisen
  • Kim Bodnia
  • Claus Jensen
  • Preben Harris
  • Anders Schoubye
  • Holger Perfort

Handling redigér

Filmen forgår i 1970'ernes Næstved og omhandler Ask Skovgreb Friis (Pilmark), som arbejder i en Danske Bank og bor alene. Det antydes, at han er fraskilt og ikke ser sin søn længere, måske fordi de bor i Sverige. Efter en række misforståelser mellem Ask og den eneste fra arbejdet, han rigtig snakker med (Zeller), ender Ask som spiller i den nystartede baseball-forening, hvor han blandt andet møder Peter (Bodnia) og Fugl (en ung Ole Boisen).

Dette fører til en lang række optrin som da de skal finde ud af, hvilke farver deres dragt skal være, eller da de tager i byen. Her møder Ask Trine (Bjørn-Andersen), som er dyrlæge, med hvem han indleder en flirt, som dog udfordres af bl.a. Asks hæmninger, men den fysiske aktivitet bliver en slags befrielse for Ask og i en særligt bemærkelsesværdig scene ser man hvordan Ask løber henover banen og nærmest bliver et projektil.

Fodboldspiller Claus Jensen har en sjov cameo som dommer i finalekampen, i hvilken Ask ender med at sikre sejren da han griber bolden i sidste øjeblik.

Modtagelse redigér

Filmen blev ikke den store biografsucces, som Thura Film havde håbet. Søren Pilmark har efterfølgende været ud at sige, valget af baseball som sportsgren muligvis var en fejl, da det var en sportsgren mange danskere ikke forstå reglerne til. Ole Michelsen i Bogart gav filmen 3 ud af 5 hatte og kaldte den blandt andet "[en] af årets bedste familiefilm, som dog lider under sin egen genre".

Der var tale om at lave en opfølger, hvor Søren Pilmark fik en søn, hvorfor han blev træner for et juniorhold, men grundet filmens dårlige salgstal bliver dette sandsynligvis aldrig en realitet.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.