m
Tag: sourceedit
 
(3 mellemliggende versioner af en anden bruger ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
 
[[Fil:Giraf1.jpg|thumb|300px|right|Giraffen - her i sit rette element.]]
 
[[Fil:Giraf1.jpg|thumb|300px|right|Giraffen - her i sit rette element.]]
En '''giraf''' ([[latin]]: ''Giraffa cameleopardalissimusfant'') er [[verden]]s [[høj]]este landlevende [[dyr]]. En velvoksen han''giraf'' måler fra 7 til 14 meter og vejer mellem 1.800 og 3.930½ kg. ''Giraffer'' danner løse [[terror]]grupper på op til 750 ''giraffer''. Med deres lange hals kan de nå at bide hovedet af [[dig]], og den 145 cm lange [[tunge]] er et godt værktøj til at nå dine [[ind]]re [[organ]]er, uden at ''giraffen'' bliver ramt af dine desperate forsøg på at redde [[dig]] selv. ''Giraffens'' forben er længere end [[bag]]benene og besat med [[gift]]ige [[pi]]gge, hvilket giver ''giraffen'' et yderst truende udseende. [[Dyr]]et har [[mørke]] advarselsfelter på en [[vams]]et, lysbrun [[pels]]. [[Rom]]erne [[tro]]ede at ''giraffen'' var bastard-afkommet af [[leopard]]en, [[elefant]]en og [[kamel]]en, og de kaldte den derfor ''cameleopardalissimusfant'', men navnet ''giraf'' stammer fra [[Sanskrit|arabisk]].
+
En '''giraf''' ([[latin]]: ''Giraffa cameleopardalissimusfant'') er [[verden]]s [[høj]]este landlevende [[dyr]]. En velvoksen han''giraf'' måler fra 7 til 14 meter og vejer mellem 1.800 og 3.930½ kg. ''Giraffer'' danner løse [[terror]]grupper på op til 750 ''giraffer''. Med deres lange hals kan de nå at [[bi]]de hovedet af [[dig]], og den 145 cm lange [[Slik|tunge]] er et godt værktøj til at nå dine [[ind]]re [[organ]]er, uden at ''giraffen'' bliver ramt af dine desperate forsøg på at redde [[dig]] selv. ''Giraffens'' forben er længere end [[bag]]benene og besat med [[gift]]ige [[pi]]gge, hvilket giver ''giraffen'' et yderst truende udseende. [[Dyr]]et har [[mørke]] advarselsfelter på en [[vams]]et, lysbrun [[pels]]. [[Rom]]erne [[tro]]ede at ''giraffen'' var bastard-afkommet af [[Tiger|leopard]]en, [[elefant]]en og [[kamel]]en, og de kaldte den derfor ''cameleopardalissimusfant'', men navnet ''giraf'' stammer fra [[Sanskrit|arabisk]].
   
 
{{Supercitat1|Sådan et dyr eksisterer sgu da ikke!|Sydstatsbonde|et billede af en giraf}}
 
{{Supercitat1|Sådan et dyr eksisterer sgu da ikke!|Sydstatsbonde|et billede af en giraf}}
   
I [[Sex|parring]]stiden forekommer der ofte kampe mellem [[Fjende|rival]]iserende hanner. De slår ved at svinge deres lange halse mod hinanden og dermed stange hinanden med følehornene. Hunnerne går drægtige i tre måneder. Når ungen fødes er den ca. fire meter lang. ''Giraf''ungen starter [[liv]]et med et barsk fald på omkring fire meter. Kun cirka halvdelen overlever det første døgn. Efter nogle [[time]]r kan ''giraf''føllet stå, og derefter følger det [[mod]]eren i mindst otte år. [[Unge]]rne bliver [[køn]]smodne når de er omkring 24 år. I naturen bliver ''giraffer'' omkring 25 år gamle.
+
I [[Sex|parring]]stiden forekommer der ofte kampe mellem [[Peter Belli|rival]][[is]]er[[ende]] hanner. De slår ved at svinge deres lange halse mod hinanden og dermed stange hinanden med følehornene. Hunnerne går drægtige i tre måneder. Når ungen fødes er den ca. fire meter lang. ''Giraf''ungen starter [[liv]]et med et barsk fald på omkring fire meter. Kun cirka halvdelen overlever det første døgn. Efter nogle [[time]]r kan ''giraf''føllet stå, og derefter følger det [[mod]]eren i mindst otte år. [[Unge]]rne bliver [[Kønsvorter|køn]]smodne når de er omkring 24 år. I naturen bliver ''giraffer'' omkring 25 år gamle.
   
Giraffen er det [[pattedyr]], som har det højeste blodtryk af alle, for den er et langhalset bæst, der [[fiser]] rundt ude på de [[afrika]]nske [[sav]]anner. Den spiser typisk [[græs]] og føder langbenede unger i det høje græs, hvor de fleste bliver spist af [[løve]]r.
+
Giraffen er det [[pattedyr]], som har det højeste blodtryk af alle, for den er et langhalset bæst, der [[fiser]] rundt ude på de [[afrika]]nske [[sav]]anner. Den spiser typisk [[græs]] og føder langbenede unger i det høje [[græs]], hvor de fleste [[hu]]rtigt bliver spist af [[løve]]r.
   
Forskere har forsøgt gensplejsning med [[gris]]e for at fremstille en [[ko]]mmerciel [[bæ]]redygtig produktion af [[nakke]][[ko]]teletter.<br />
+
Forskere har forsøgt gensplejsning med [[gris]]e for at fremstille en [[ko]]mmerciel [[bæ]]redygtig produktion af [[Nakkeost|nakke]][[ko]]teletter.<br />
 
''Giraffen'' er i øvrigt det eneste [[dyr]] med både følehorn og ører anbragt i samme [[organ]].
 
''Giraffen'' er i øvrigt det eneste [[dyr]] med både følehorn og ører anbragt i samme [[organ]].
  +
  +
==Verdensberømte giraffer==
  +
*[[Marius (giraf)]]
  +
*[[Determinisme|Den giraf, du ikke kan lade være med at tænke på]]
  +
*[[Okapi]]
  +
  +
==Se også==
  +
* [[Girafkvinde]]r
  +
* [[Deja vu|''også'']]
   
 
[[Kategori:Dyr]][[Kategori:Truende dyrearter]]
 
[[Kategori:Dyr]][[Kategori:Truende dyrearter]]
Linje 21: Linje 30:
 
[[pl:Żyrafa]]
 
[[pl:Żyrafa]]
 
[[ru:Жираф]]
 
[[ru:Жираф]]
  +
[[zh:长颈鹿]]
 
[[zh-tw:長頸鹿]]
 
[[zh-tw:長頸鹿]]

Nuværende version fra 16. feb 2015, 12:21

Giraffen - her i sit rette element.

En giraf (latin: Giraffa cameleopardalissimusfant) er verdens højeste landlevende dyr. En velvoksen hangiraf måler fra 7 til 14 meter og vejer mellem 1.800 og 3.930½ kg. Giraffer danner løse terrorgrupper på op til 750 giraffer. Med deres lange hals kan de nå at bide hovedet af dig, og den 145 cm lange tunge er et godt værktøj til at nå dine indre organer, uden at giraffen bliver ramt af dine desperate forsøg på at redde dig selv. Giraffens forben er længere end bagbenene og besat med giftige pigge, hvilket giver giraffen et yderst truende udseende. Dyret har mørke advarselsfelter på en vamset, lysbrun pels. Romerne troede at giraffen var bastard-afkommet af leoparden, elefanten og kamelen, og de kaldte den derfor cameleopardalissimusfant, men navnet giraf stammer fra arabisk.

30px-Cquote1 svg.png Sådan et dyr eksisterer sgu da ikke! 30px-Cquote2 svg.png
Sydstatsbonde om et billede af en giraf


I parringstiden forekommer der ofte kampe mellem rivaliserende hanner. De slår ved at svinge deres lange halse mod hinanden og dermed stange hinanden med følehornene. Hunnerne går drægtige i tre måneder. Når ungen fødes er den ca. fire meter lang. Girafungen starter livet med et barsk fald på omkring fire meter. Kun cirka halvdelen overlever det første døgn. Efter nogle timer kan girafføllet stå, og derefter følger det moderen i mindst otte år. Ungerne bliver kønsmodne når de er omkring 24 år. I naturen bliver giraffer omkring 25 år gamle.

Giraffen er det pattedyr, som har det højeste blodtryk af alle, for den er et langhalset bæst, der fiser rundt ude på de afrikanske savanner. Den spiser typisk græs og føder langbenede unger i det høje græs, hvor de fleste hurtigt bliver spist af løver.

Forskere har forsøgt gensplejsning med grise for at fremstille en kommerciel bæredygtig produktion af nakkekoteletter.
Giraffen er i øvrigt det eneste dyr med både følehorn og ører anbragt i samme organ.

Verdensberømte giraffer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.