FANDOM


Savage Gear2015cut

Et af de store gedders yndlingsbytte er lystfisker-sandwich, hvor båden klappes sammen om én eller flere lystfiskere og sluges råt

Ferskvandskrokodillen Gedde (latin: Esox lucius horribilis - i daglig tale gedde) er blandt Danmarks førende dræbere. Geddens dynamisk propulsive fremkommelighed i danske farvande, bække, søer, åer og havedamme, samt dens agile kropsbygning, gør den eminent til dansk lystfiskeri, ligesom den er kendt for at tage små børn og irriterende hunde, som leger i vandkanten.


Geddens orale anatomi gør den (i forhold til andre fiskearter [1]) farlig ved bid. Geddens bid kan bedst perspektiveres i forhold til en Cerdocyan (Krabbe-ædende ræv).[2] En normal gedde har omkring 53.000 tænder anbragt på alle pladser i mundhulen og svælget, hvor der overhovedet er plads til en barberbladsskarp hajtand.

Fisken er en eftertragtet råvare i det skandinaviske køkken, hvor kostprisen er høj, da udbuddet af friskdræbt gedde [3] er forholdsvis lille. Geddens udbredelse er i de senere år gået tilbage, og Dansk Naturfrednings-Kaffeklub har seriøst diskuteret en eventuel fredning af gedden.


Fedtfinnefodnoterredigér

  1. fx hvidhajer, kaskelothvaler og muræner
  2. årsagen til fiskens aggressive adfærd skyldes et forhøjet indhold af Ezoxocin, som også findes i det euforiserende stof kokain
  3. Ingen lystfisker ved sine fulde fem ville turde gå i flæsket på en stor gedde
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.