FANDOM


Fritz

Her er et billede af en Fritz

Fritz Gerhard Ferdinand Stockfleth (15. dec 1823 i København - 5. jan 1889 i Fredensborg), søn af Frederik Vilhelm Stockfleth, er grundlægger af den danske sløjdundervisning. Det mener man fordi det står på hans gravsten ...en ære man ellers tilskrev Axel Mikkelsen...altså sløjden. Det er derfor at direkte uvederhæftig historisk metode er taget i anvendelse for at kortlægge Fritz gøren og vandladning.

Barndom og ungdomredigér

Som 6-årig var Fritz ansat hos den højrøstede bødker i Lyskenstræde i København, hvor han sad og høvlede løs på stavene indtil den strenge læremester syntes at de havde den rigtige form.
Skolen blev alligevel passet og han fik flidspræmie som 12-årig i form af en gåsefjer som Adam Oehlenschläger vist nok skulle have haft brugt.

Som ung blev han optaget på Polyteknisk Læreanstalt hvor han lærte om linjer og proportioner. Desværre blev han taget for at ryge pibe og blev smidt ud af anstalten.

Skolevæsnet i Københavnredigér

Efter at i mange år at have strejfet rundt i København, hvor han boede i en lille lejlighed med sine to søskende blev han af sin søster Seraphine opfordret til at søge optagelse ved det kommunale skolevæsen i første omgang som gårdvagt.

Han var i mange år løst tilknyttet som timelærer. Han havde set hvordan den kønspecifikke undervisning var stærkt nedprioriteret, og i 1857 foreslog han i et brev til Skoleadministrationen for Københavns kommune "...Undervisning i Forarbejdning af Trae og Methal". Ideen fik en god modtagelse men han blev spurgt om han ikke kunne finde på noget som var kortere. Ordet Slöjd blev opfundet og kun drengebørn fik lov til lave det grove kropsbetonede arbejde.


I 1887 trak Fritz sig tilbage fra skolevæsenet og flyttede til Fredensborg hvor han gik og passede sin svigerfars nedlagte gartneri, indtil han blev forgiftet af en bjørneklo og hans liv stod ikke til at redde og han blev begravet på Asminderød kirkegård, hvor først mange år efter i 1912, da hans kone døde, insisterede hun på at hendes mand skulle hædres på en sten hvorpå der stod "Den første grundlægger af sløjd i Danmark".

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.