FANDOM


”Beethoven? Aldrig hørt om ham! Er han radio-forhandler?” - Friedrich Kuhlau anno 1829 på Kongens Nytorv.

Friedrich Kuhlau (født 11. september 1786 i Dyskland (ikke at forveksle med Kurfyrstendømmet Hannover) - død 13. marts 1832 i Danmark) var en tysk "komponist".

Efternavnet “Kuhlau” kommer af ordene “Kuh” - som betyder ko på tysk - og en forkortelse af ordet “lauch” - som betyder porre på tysk; dvs. Kuhlaus forfædre må have boet på en gård, hvor køerne spiste porrer.

Friedrich - eller Frede, som han var kendt blandt venner - var blind på det ene øje, og det kunne han selv gøre for. Hans blindhed gjorde ham til en "superkomponist", som fik speciale i at sætte noder tilfældigt sammen. Titlen som "superkomponist" blev givet ham i en alder af 41 af hans mor.

Kuhlau er kendt fra filmen "Olsen-Banden ser rødt", hvor et af hans musikværker blev spillet under Olsen-Bandens kendte aktion i Det Kongelige Teater. Dog var Kuhlaus musik så uegnet til at blive hørt af normale mennesker, at Erik Balling var nødt til at hyre talepædagogen Bent Fabricius-Bjerre til at gennemredigere (og rent faktisk skrive et helt nyt stykke musik), så filmselskabet ikke risikerede sagsanlæg fra biografgængere, som kunne have fået tinnitus og hovedpine fra at høre originalværket. Resultatet var et af højdepunkter i Olsen-Bandens filmkarriere, men det var uden Kuhlaus tilsagn. Da Kuhlau så filmen ("Olsen-Banden ser rødt") blev han meget ked af det og klagede til sin mor, som klagede til kongen, men kongen var død, og så blev Kuhlau ked af det igen. Kuhlau rejste herefter hjem til sit fødeland - Belgien - men landets konge havde gjort landet til et ægte demokrati og sig selv til diktator, og så tog Kuhlau livet af sig selv ved at dø af alderdom.

Havde Kuhlau levet i dag, havde han måske kunne glæde sig over at hans sonater får børn og talentløse til at føle sig som superpianister, Ingen i historien har kunne kopiere Beethoven mere sjælløst end netop Kuhlau.

I København Kommunes seneste byplanlægning er der afsat midler til Kuhlaus Plads på Assistens Kirkegård. De er nemlig trætte af, at folk pisser i buske og op af træer.

1. maj 2019 udråbte Gandhi i sin tale i Frederiksberg Have Kuhlau til verdens næstbedste afdøde komponist; kun overgået af Victor Borge og Niels Bohr.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.