FANDOM


Fodboldklubben Fremad Amager
FremadLogo
Fulde navn Fremad Amager
Grundlagt 1910
Opløst En del gange, men altid genopstået.
Stadion Sundby Idrætspark
Kapacitet 11.000[1]
Formand Erik Truelsen
Cheftræner Martin Jungsgaard
Liga 2. division
Hjemmeside Fraamad!.DK!!
Hjemmedragt Hjemmeklud


Fremad Amager er egentlig "bare" en fodboldklubAmager i traditionel forstand. Folk fra Amager vil til enhver tid påstå, at "Fremad" er traditionel i en højst utraditionel forstand[2], så lad dem bare.

Historieredigér

Fremad Amager blev oprettet den 10. juni 1910 på køreteknisk anlæg lige bag pølsevognen for enden af Amager Landevej. Dengang var der hverken rigtig biler eller køreprøver, men stedet var dengang samlingspunkt for en flok cyklister, der vitterligt ikke kunne drømme om at finde på noget så stupidt som "Cyklebold"[3], så i stedet stiftede de "Boldklubben Fremad Amager", og nogle år efter startede de misanden også med at spille fodbold.

Fremad blev hurtigt den primære klub på Amager, men som en bitter hævn over de elitære cyklister, stiftedes der snart efter klubber i både Tårnby og Kastrup. Som i alle andre indavlede lokalsamfund, startedes der straks en indædt rivalisering, der gennem de kommende hundrede år blomstrede op ved alle givne lejligheder.

Det gik egentlig ok med Fremad Amager i de første år. Allerede i 1930'erne var der fyldt skrald nok op på det midterste Amager, til at man kunne anlægge boldbanerne ved Englandsvej. Placeringen oven på affaldet fra storbyen gav nogle til tider voldsomme hallucinationer, men når først hjemmeholdet havde vænnet sig til det, så havde de jo alt andet en stor hjemmebanefordel - lige indtil at "Christiania Sports Club" dukkede op i 1970'erne, og spillede om muligt endnu mere syret.
Faktisk gik det i perioder så godt, at "Fremad" kvalificerede sig til Danmarksmesterskabsfinalen i 1940. Da den blev spillet på udebane, blev den tabt. Der var landesorg på Amager, hvilket blev behørigt fejret på det lokale værtshus. Bagefter kunne de trofaste fans jo bare rende hjem og banke konen i affekt.

Ud over ovenstående, så har Fremad Amager i historien tjent som et nærmest legendarisk "Elevatorhold", idet man gennem tiden er:

 • Rykket ned til "oprykningsserien".
 • Rykket ned til 2. division: 5 gange.
 • Rykket ned til 3. division: 3 gange.
 • Blevet tvangsnedrykket til Københavnerserien: 1 gang.

Ellers kan man[4] inddele Fremad Amagers senere historiske perioder i følgende:

Opstandelsen 1950'erneredigér

Efter 2. verdenskrig startede der på Amager en industriel revolution. Den var i vid udstrækning båret af, at der nu ikke længere var nogen som bombede "Burmaister & Wain", og at der ikke var nogen utidige miljøreguleringer, der umuliggjorde en udvidelse af Soyakagefabrikken på Islands Brygge.
Dette skabte en del arbejdspladser på øen, og igen mødtes mænd og mus i deres pauser over samtaler om deres primære interesse: Sex Fodbold!

Proletariatet Arbejderklassen var rykket til Amager, og modsat bønderne mod syd i Tårnby, var der her tale om, at man brugte Fremad Amager som samlingssted - også i fritiden. Der gik således ikke længe, inden at samtlige arbejdere på industrielle virksomheder på lorteøen Amager sendte deres drenge til træning i "Fremad".
På den baggrund blev der langsomt men sikkert lavet et egentligt fodboldhold.

En opbygning til noget større var i gang! Fremad Amager lavede deres egen "talentudvikling", der skulle bringe ellers så talentløse unge videre i livet. Senere skulle de høste frugterne.

Storhedstiden - 1970'erneredigér

FremadA 1975

Indvielsen af tribunen i 1975. Federe hår findes ikke!

I 1970 og fremad, kom der i Fremad en mængde af spillere, som senere skulle blive til noget. Vi nævner i flæng:

- Alle sammen var de fodboldpersonligheder, der efter en kort karriere i Fremad Amager, kom videre til andre ligaer, hvor de kunne lære at spille ordentlig fodbold.

I 1972 er der tilskuerrekord, da Fremad Amager spiller mod Esbjerg. Der er den dag 8.351 betalende tilskuere, og ca. 1.000 huller i hegnet. Senere vælger man at opgradere den officielle kapacitet til 11.000, idet man regner med at der kan sidde et par tusinde på taget af den nærliggende hal, og mindst 500 oppe i kirketårnet på den nærliggende Højdevangs Kirke.

I midten af 1970'erne bliver alle koryfæerne solgt til Holland. Der bliver festet vældigt på Amager med de 200 kilo "galar", som hollænderne gav i bytte.

Skillevejen 1980'erneredigér

PrebenKaas KomMedEtBud

PrebenKaas KomMedEtBud

Soundtracket fra firserne i Sundby, stammede fra tresserne.

Mens alle andre sad i firserne og så på Sabrina eller Samantha Fox-videoer, stod størsteparten af Amager i Sundby Idrætspark og lyttede til Preben Kaas, der sang "Kom med et bud".
Uvist af hvilken årsag, så var det tilsyneladende mere interessant at tippe på kampens resultat, end det var at se på skønne ungmøer, hvilket da også afspejledes i fødselstallet i perioden. Men firserne var jo også årtiet, hvor den franske hotdog blev introduceret, og på den måde var der alligevel én eller anden form for sexuel undertone til begivenhederne dengang.

Superliga - 1990'erneredigér

Bouncywikilogo
Humor-encyklopædien Wikipedia har en parodi-artikel om Fremad_Amager.

I 1995 rykkede Fremad Amager op i Superligaen, hvor de formåede at blive en hel halvsæson. Lige inden det, havde et samlet Fremad Amager sagt "Nej" til en sammenlægning med FCK.
Den kontante afvisning af de arrogante røvhuller velmenende entusiaster fra Frederiksberg og Gentofte henstår den dag i dag som en større fejl i Fremad Amagers historie. Der er den dag i dag flere FCK-halstørklæder i Sundby Idrætspark, end der er Fremad Amager ditto....

Efter oprykningen, så kom den uundgåelige nedrykning. Det var så til 1. division, hvor Fremad Amager lå og rykkede lidt ned og op i perioder.

Nedturen -2000'erneredigér

Fremad Amager har vel egentlig altid været meget lokal, og til tider grænsende til det indavlede. På den vis var der typisk et vist familiært eller på anden måde relateret forhold mellem en eller flere centrale personer i Fremad Amager. Lad os tage et eksempel; perioden 2003 - 2007 så rollefordelingen således ud i Fremad Amager:

Folk med indflydelse i Fremad Amager
Stilling Navn
Formand Karsten Østergaard
Regnskabsansvarlig Helen Østergaard
Midterforsvarer Peter Østergaard
"Hjernen bag..." Flemming Østergaard

Sammenhængen mellem ovenstående er den dag i dag uklar, men det gav nogle sjove forviklinger, når posten skulle fordeles, så havnede den tit forkert.

Pludselig kom Finanskrisen buldrende, og så var der nedgang i ejendomsmarkedet. Det burde ikke betyde en fis for Fremad Amager, men da ejendomsmægleren Hanne Nørrisgaard ligesom holdt hånden under hele klubbens økonomi, så var der ingen anden udvej, end at kontakte de finansielle eksperter fra Færøerne, der[5] havde modtaget en betydelig støtte og deraf følgende opblomstring i banksektoren.

Ikke så snart var Østergaard'erne skiftet med "Johnson'erne", før der på Fremad Amagers hold udelukkende spillede færinger. Fremad Amager blev straks omdøbt til "FC Amager", og blandt deltagerne i dette dødsdømte spændende luftkastel, blev det blot omtalt som "Projektet".
Samtidig var man blandt Tårnby-Kastrup-alliancen gået i gang med at kreere "Amager United", hvilket viste sig at have en om muligt kortere levetid!

I 2009 går FC Amager konkurs, mens de trofaste fans står med en øl i hånden. Klubben tvangsnedrykkes til Københavnsserien, hvor der for første gang kommer over 500 tilskuere til en seriekamp.

Genopstandelsen 2009 - ? redigér

Efter 2009 er det forventningen, at Fremad Amager skal genopstå. Ingen på Amager kender formodentlig historien om "Fugl Fønix", men det er også godt det samme - bare man kan rykke til en division, hvor der bliver spillet kl. 10.30.

Sundby Idrætsparkredigér

Sundby2

Sundby Idrætspark - i al sin magt og vælde!

Sundby Idrætspark ligger midt på Amager, på en vej som hedder "Englandsvej". Der er tale om en fodboldbane med en atletikbane placeret rundt omkring, og på begge langsider er der bygget en form for tribune.
Officielt kan der være 7.200 tilskuere, men hver eneste af de lokale tilskuere, kan huske en kamp mod "Otterne"[6], hvor der var mindst 11.000 tilskuere. Dette er selvfølgelig den eneste officielle bedømmelse af den reelle kapacitet i Sundby Idrætspark, og må således lægges til grund for virkeligheden.

Ikke desto mindre: Uanset hvad række som Fremad Amager har spillet i, så kommer der altid 500(+) tilskuere i Sundby Idrætspark. Blandt spillere, som rent faktisk har spillet i Sundby Idrætspark som "udehold", der huskes tydeligt den relativt massive opbakning - og lugten af Hash.

Sundby Idrætspark ligger i virkeligheden lidt klemt inde mellem Englandsvej og Irlandsvej. Øst for sidstnævnte findes de eneste parkeringspladser i området, men disse ligger igen i et villakvarter, hvor villaejerne hver eneste søndag overvejer at tilkalde en eller flere parkeringsvagter.
Heldigvis for alle, så besidder enhver "ama'rkaner" en høj etisk integritet, der betyder at:

 1. Man bruger ikke masseødelæggelsesvåben på andre med-ø-borgere.
 2. Langt størstedelen af tilskuerne i Sundby Idrætspark har aldrig haft en bil og/eller er fradømt kørekortet.

Den mest almindelige adgangsvej til stadion, er altså ved at kravle fra den lokale bodega og over gaden...

Klientelredigér

Sundby1

Søndag kl. 10.30 mødes Amagers samlede mængde af intelligentsia på dette sted. Som det ses her!

30px-Cquote1 svg Frispark!! Er du blind dommer!? 30px-Cquote2 svg
Fremad Amagers fans om enhver situation hvor modstanderne har bolden!


Fremad Amager er kult på Amager! Hvis man er født på Amager, så holder man naturligvis med Fremad Amager! Fra barnsben er alle børn på Amager blevet opfostret med, at de skulle med far i "Sundby", mens lille-mor gjorde rent derhjemme. Der er sikkert en- eller flere børn fra de tidligere generationer, som har modtaget angstdæmpende medicin, i form af en gedigen joint, når far lige skulle følge med i kampen, samtidig med at sulten og den fyldte ble trængte sig på.
Sådan er det bare på Amager.

Ind med modermælken[7], har mange unge på Amager fået "Fremad-ånden" med hjemmefra. Selv mange år efter at det ville have været mest fornuftigt at flygte, er der stadig indfødte som samles i Sundby Idrætspark. Nogen kendte - andre ikke. Fælles for de fleste er, at de kan have stået ved siden af en mand i 40 år, som de aldrig har vekslet et ord med, eller endsige sagt skål til.

Alligevel er der folk, som alle i "Sundby" kender. De meste kendte er:

Dem fra Kofoeds Skole kommer ikke så tit.

10.30redigér

I alle tider - før Verden gik ad lave - der mødtes alle fra Amager "10.30 i Sundby". Det var det perfekte samlingspunkt, og det perfekte samlings-tidspunkt.
Her på klokkeslættet - lige efter at natværtshusene var lukket, og lige efter at kioskerne var åbnet - kunne man mødes og se noget ordentlig bold. I og med at alle var blevet kylet ud hjemmefra, efter at have banket konen, så var der jo ingen tids- eller forklaringsmæssige problemer! Man kunne således mødes og drikke og råbe, og når kampen var slut, så kunne man snildt nå en tur rundt på samtlige af Amagers bodegaer og værtshuse, inden man igen ved 02.00 tiden en søndag aften satte kursen hjemad.

Vel ankommet hjemme, med huller på bukserne, uden en klink på lommen og med en ny Fremad Amager-sejr i frisk erindring, kunne man passende tæve konen, og samtidig bede om tilgivelse for, at man havde været forsvundet fra hjemmet siden lørdag engang om formiddagen[8].
Betingelsen for at kunne gentage denne cyklus var, at man til stadighed drak sig igennem tilværelsen. Hvis man var rigtig heldig, så kunne man ugen efter opleve at ens kone fødte ens førstefødte barn. En sådan nyfødt skulle selvfølgelig introduceres med en tur rundt på Amager, inden det efter et par døgn uden søvn, blev præsenteret for den ukendte sidemand - 10.30, søndag i Sundby Idrætspark.


Fod(bold)noterredigér

 1. Bare ikke til fodboldkampe
 2. Folk fra Amager er generelt lidt anderledes (i utraditionel forstand)
 3. Det hedder det! Og det er det!
 4. Efter et tilfældighedsprincip.
 5. Beriget med bloktilskud.
 6. = "B1908", der har hjemmebane samme sted, og som med deres 2-årige overlegenhed, er kilden til alle Fremad Amagers mindreværdskomplekser.
 7. Og fader-øllen
 8. Eller var det fredag aften? Måske var det onsdag, men kællingen bad selv om det!
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.