Spademanns Leksikon
DanskRigs.jpg

Vor kære Frederik beholdt livet igennem et folkeligt islæt. Kasketten fik han af en af landevejens tapre riddere, som tak for to bajere.


Frederik 5. - eller bare Frederik, som hans nærmeste kaldte ham - fødtes den 31. marts 1723 i København. I 1746 blev han konge af Danmark-Norge, hvilket han efter sigende forblev indtil sin alt for tidlige død 14. januar 1766.

Frederiks valgsprog var:

30px-Cquote1 svg.png Skål! Og skide være med det! 30px-Cquote2 svg.png
Frederik under kroningsmiddagen på Voldes Bodega

Eller rettere:

30px-Cquote1 svg.png Nåe, ja... "Med forsigtighed og bestandighed"... fnis! 30px-Cquote2 svg.png
Frederik efter et spark over skinnebenet


Slibrige detaljer fra kongens privatliv[]

Selv om det ikke så så godt ud dengang, blev Frederik i 1743 gift med hertugen af Cumberland. Ha! Den havde I s'gu ikke ventet, hva'! Ha! Nu var det ikke sådan et rigtigt bøsseægteskab, selv om alle de fine gik med damehår og laktaske, nej, det var bare sådan et stedfortræderægteskab, hvor hertugen af Cumberland sagde "ja" på vegne af sin søster, der hed Louise, og bare ikke kunne udstå tanken om en bryllupsnat med Frederik. Så den måtte hertugen tage sig af.[1].

Den rigtige prinsesse Louise blev først forenet med Frederik måneden efter. Men ifølge rygterne var Frederik mere tilfreds med hertugens ydelser end med Louises.

Sammen fik de 4 børn. Derudover fik hans majestæt en række børn med en frille og en kone 2.0. Alt i alt blev to af disse mange børn senere konge, og det er da meget godt gået. De hed forøvrigt Christian begge to.

Kongen vil ha' bajer![]

Åh-åh-åh-åh-åh! Massevis af bajer! Åh-åh-åh-åh-åh!

Og det var der ikke noget at sige til, for han var søn af Christian 6., der jo var puritaner og afholdsmand og kirkegænger og havde lagt hele landet i stavnsbånd, så bønderne ikke skulkede fra gudstjenesterne, men sad pænt lige op og ned og sov med hænderne over dynen. Og der er heller ikke noget at sige til, at en ung mand, der vokser op under de forhold, får trang til en lille gibbernakker i ny og næ. Så Frederik blev altså alkoholiker i en ung alder.

Også i modsætning til daddy valgte Frederik at tale dansk! Har man hørt mage! Modesproget var ellers tysk, men Der Dänische Prinz[2] talte altså dansk. Det nytter jo heller ikke noget at sige skål på tysk: Prosit! Så tror folk bare, at man er forkølet.

Han må da have været meget populær, hva'?[]

Jepperdepperdu! Danskerne har aldrig kunnet stå for en kold bajer kombineret med blåt blod i ørerne, så Frederik lå helt i toppen af "Kendte vi holder af".

Hvad lavede han ellers?[]

Som om det ikke var nok, lagde han grunden til Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv, rytterstatuen næsten sammen sted og Frederiksstaden med Amalienborg. For at finansiere det hele startede han Klasselotteriet, hvor man kunne vinde en kop kaffe på kvarte lodder. Eller en daler.

Landboreformerne! Hvad med landboreformerne?[]

Dem ville han da skide på. Til gengæld var han aktiv frimurer, hvilket vil sige at han drak bajere med de andre fornemme og spiste sildemadder under iagttagelse af mystiske ritualer. Og snaps.

Død og bortgang[]

På trods af sit motto, blev kongen kun 42 år gammel, inden man besluttede at proppe ham i Roskilde Domkirke med de andre rødder. Ifølge legenden kan man høre de tomme flasker klirre i krypten, når kongen går igen.

Han blev efterfulgt af sin søn, Christian 7.værtshuset tronen.

Georg Metz (tv.) sammen med Thøger Seidenfaden (også tv.) kigger alle andre steder hen end på hinandens, mens de lader vandet under en direkte transmission fra 1. maj-festen i Fælledparken. Ca. 1980.

Eftermæle[]

Historikeren Georg Metz, der er mest kendt for sine fine tv-aviser i 1980'erne og en opskrift på ål i rejer, har rammende sagt om kongen:

30px-Cquote1 svg.png Han var velsagtens den mest fordrukne og uduelige danske konge 30px-Cquote2 svg.png
Georg-Georg-Georg-Geeeeorg! Georg! Georg! Du må da ku' huske Georg?


Ja, ja. Men historieinteresserede, der har fulgt godt med i Spademanns gennemgang af kongerækken, kan nok nævne en og anden, der gør ham rangen stridig.

Trækningslisten[]

  1. Det kostede ham en omgang hæmorider, men efter sigende kunne han lide det.
  2. Ja, rigtigt. Frederik, for fanden da!
King-icon.gif
Vidste du at...
... Det er kongernes skyld at kongekabalen ikke går op