Spademanns Leksikon
DanskRigs.jpg

Frederikus Sekundus gav inspiration til W.C. Fields dejlige ballade om The Fatal Glass of Beer.

Frederik 2. fødtes 1. juli 1534. Dermed er han født i krebsens tegn, hvilket skulle give egenskaber som familiemenneske og fuld af humørsvingninger. Havde han istedet været født på sin dødsdag, den 4. april 1588, havde han været en egoistisk igangsætter, der handler før han tænker og er glad for sport. Sjovt nok passede dette langt bedre.

Men det var der jo ikke noget at gøre ved. Lille Fredo var søn af Christian 3. og mor Dorothea og blev valgt til tronfølger i 1536. Prins af Danmark.

Så døde faren!

Det var nemlig lige, hvad han gjorde. Det kommer jo til os alle. Tid og tilfælde. Menneskets liv er kort, kort, kort. Som høet visner vi. Alle må vi(forkortet af red.)i himmelen, hvor vi igen forenes, mens englene synger i kor.

Nå, men Frederik underskrev håndfæstningen, som de fine lagde foran ham og lod sig krone. Det var så i året 1559.

Sex og samliv[]

Først i 1572[1] lod Frederik sig smede i hymens lænker med sin 15-årige kusine Sofie, hvilket skulle have en helt fantastisk indvirkning på intelligensen hos deres fælles afkom[2] Egentlig vill Fredo heller have haft Anne Hardenberg, men da hun hverken var højadelig eller fra den nærmeste familie og endda trolovet med en anden, endte Fredo altså i kanen med kusinen.

14 år var de gift. Syv børn fik de. Sex hvert andet år.

Syvårskrigen[]

30px-Cquote1 svg.png Gu' ve' om vi ikke kan tæske svenskerne i andet end fodbold? 30px-Cquote2 svg.png
Sportsmennesket Frederik, der handler før han tænker
Bouncywikilogo.gif
Humor-encyklopædien Wikipedia har en parodi-artikel om Syvårskrigen.

Syvårskrigen varede fra 1563 til 1570. Syv år. Sådan cirka.

Frederik mente da godt, at han kunne håndtere sådan en samling svenskere, men der gik Gøg og Gokke i det. Kampene fejede frem og tilbage og førte ikke rigtig til noget. Jo, de drænede Frederik for penge, for soldaterne var mestendels lejetropper fra Tyskland, hvor momsen som bekendt er en del lavere.

Hos Acceptcard lånte Frederik lige nok til, at han kunne storme Stockholm for anden gang, men Stockholm lod sig ikke storme og nu var Frederik moden til gældssanering. Men ak, det brugte man ikke dengang. Så hvad gør en klog?

Peder Oxe[]

30px-Cquote1 svg.png Naahr Ahlting Bahre Coxe - Kahld Paa Pedher Oxhe! 30px-Cquote2 svg.png
Frehdehrik IIh
Bouncywikilogo.gif
Humor-encyklopædien Wikipedia har en parodi-artikel om Peder Oxe.

Peder Oxe havde stået på egne ben fra en ung alder af, han havde været rig som få og eget godser, som en 4-årig har legoklodser. Men så rodede han sig ind i en arvesag med Christian 3-tal og det gik helt i skuddermudder. Peder måtte flygte ud af landet, berøvet alt. Men - kommer tid kommer råd.

Frederik 2. måtte indse, at hans lemfældige omgang med statens midler og de væbnede styrker var en gang kiks i karry, og han kom nu sin fars gamle fjende ihu.

Hjem til Danmark med hr. Oxe. Kys på kinden. En hånd under blusen. Gaaaaaamle dreng, veeeeelkommen hjem! Hør, du har da tabt dig?

Så fik Peder Oxe plads i rigsrådet og Vordingborg Slot i tilgift plus alt det løse, som den gamle konge havde nolet kommet til at annektere.

Hr. Oxe blev de facto rigets leder, fik styr på statens finanser og gang i maskineriet.

Syvårskrigen sluttede så[3] ved en fredsslutning i Stettin i 1570, og Dannevang var igen Nordens herre. Sådan da.

Kronborg[]

Da Peder Oxe havde tredoblet øresundstolden var der penge nok i kassen til lidt nyt asocialt boligbyggeri. I Helsingør lå resterne af Krogen, ud til højre med det, og ind med Kronborg, som blev bygget på kun ti år. Nu havde kongen et dejligt sted at gå på jagt. Udendørs efter vildtet, indendørs efter kvindfolk[4] og der blev såmænd også tid til at drikke nogle bajere og noget vin og noget sprut og eksperimenteret lidt med forskellige planteekstrakter.

Godnat og tak for alt[]

Kong Frederik nåede den høje alder af 54 år, inden hans lever satte en stopper for det gode liv - og livet i det hele taget.

Selv præsten kunne ikke dække over kongens spritmisbrug i sin ligtale, så han svinede afdøde til for det værste. Og afsluttede med "æret være hans minde".

Så blev Frederik puttet i Roskilde Domkirke, hvor så mange andre kongelige ligger og flader ud, at det ikke er til at komme til.

Noterne[]

  1. I en alder af 38 år.
  2. I negativ retning, desværre.
  3. Efter syv år.
  4. Der også kan være meget vilde.