FANDOM


Sgnuke

Her ses "forløseren" fra filmen "Stargate", fra før Marvelstudierne ødelagde biografoplevelserne, med deres massebrugte Sky Beams i slutningen af hver film.

Hvis du nogensinde har set en sci-fi-katastrofefilm i perioden 1990'erne-2000'erne, så véd du nogenlunde hvad denne artikel handler om, og hvordan film som "The Core", "Armageddon" og "Deep Impact"[1] benytter en progandaagtig tilgang til atomvåben, og udstiller vores kære planet som fuldstændig prisgivet, hvis ikke USA specifikt ligger inde med et velfungerende atomarsenal.

En typisk film[2]redigér

I starten af en given handling, ser vi en helt almindelig fyr der drikker en håndbajer, medens konen bager æbletærte, og ungerne ruller rundt med hunden. Ideelt set, ses Star and Stripes flagre yndefyldt over en tændt havegrill, medens manden og konen gør seeren opmærksom på, at de har været sammen siden High School.

Der skiftes over til et kontrolcenter eller en forskningsstation, hvor en vågen menig informerer sin vagthavende officer om, at Jorden om senest 10 måneder vil blive totalt udslettet, af et uhyre/komet/kosmisk problem. Derpå ser man et War Room, hvor en usædvanligt fornuftig og indlevende præsident briefes om problemerne. Ind ad deres 49-dobbelte pansrede sikkerhedsdøre braser en sympatisk Jeff Goldblum-lignende forsker med en stak papirer, og fortæller om, at man skal bruge 10.000-trilliader dollars, på at bygge en rumfærge-ubåds-boremaskine, der kan fragte nogle atomvåben ud til problemerne. Derpå sammensætter man sit Crew, der som absolut minimum skal bestå af forskeren, ham den almindelige, en komisk halv-kujon, en kvinde der ser godt ud, og en neger der kan dø tappert, i et forsøg på at reparere transportmidlet, så snart det går i udu, ca. 50-60 minutter inde i filmen. Ingen laver en Plan B, og kun USA kan redde dagen, men af hensyn til billetsalget kan man tilføje en russer og/eller en asiat[3] til birolle-listen.

Efter noget pro-amerikansk heroisk halløj, indser man, at der ikke er tilstrækkeligt med 95-oktan tilbage i tanken, til faktisk at komme hjem igen, hvorefter heltene takker af på et følelsesladet videoklip, eller en scene med et fotografi af nogens børn, for til slut, at begå atomart selvmord for menneskehedens skyld. Verden er reddet[4].

Noterredigér

  1. Foruden "Stargate", "The Avengers", "Cloverfield", "Dr. Strangelove" (denne afhænger nok af synspunkt), "Sunshine", "Independence Day" mfl. mfl. mfl.
  2. Om end, ikke alle film følger skabelonen.
  3. Ideelt set, en kineser der taler Rissprog og spiser noget fra Dr. Wongs Kinagrill.
  4. Bortset fra i "Deep Impact", hvor de fejler miserabelt. Men lad nu dét ligge.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.