FANDOM


Google2
Den mægtige søgerobot Google er fuldstændig pjattet med Farvandsudsigten.

Farvandsudsigten var et kendt radioprogram, der fungerede som en efterfølger til det utroligt populære program "Her er London" som Danmarks Statsradiofoni sendte fra England i perioden 1940-45 i et forsøg på at undgå de skrappe danske regler for radioreklame.

Programmetredigér

Ligesom "Her er London" indeholdte Farvandsudsigten en række kodede budskaber, camoufleret som uskyldige vejrmeldinger, der gik ud til en række danske hemmelige agenter og organisationer.

Koderneredigér

Farvand

En gruppe agenter i færd med at modtage en kodet besked

I stedet for pigenavne, som ingen alligevel kunne finde ud af, gik man med farvandsudsigten over til at bruge noget der kunne minde om geografiske betegnelser, men som i virkeligheden var anagrammer for medlemmernes navne, blandet op med almindelige geografiske navne, for at forvirre en eventuel uvedkommende lytter. Nå en række agenter skulle gå i aktion, indledtes gerne med sætningen "der er kulingvarsel for"

De kodede agentnavne er som følger:
Sydøstlige Østersø, Østersøen omkring Bornholm, Vestlige Østersø, Bælthavet og Sundet, Kattegat, Skagerak, Sydlige Utsira, Fisker, Tyskebugt, Tampen, Viking, Orkney/Shetland, Fladen, Dogger, Humber, Thames, Dover, Wight, Portland, Plymouth og Farvandet vest for Hebriderne.

Af disse er kun "Viking" kendt i den bredere offentlighed, da Per Viking ikke var specielt god til at konstruere anagrammer.

Dog har Spademanns kodetjeneste været i gang med at kigge på de øvrige navne og er nået frem til at "Bælthavet og Sundet" i virkeligheden dækker over en fyr ved navn "Sune Balgdot-hat-tæve", hvoraf efternavnet skulle referere til at hans hunhund havde en vis lighed med (Birgitte) Bardot's hovedpåklædning. Yderligere skulle "Sydlige Utsira" Dække over en "Siri Tuday Gels" (Siri, i dag gælder (det)), medens "Dogger" simpelthen bare betød "Go Gerd".

Én ting var dog at aktivere agenterne, medens noget helt andet var at fortælle dem hvad de skulle gøre. Til dette benyttede man sig af et indslag i programmet med det totalt intetsigende interne navn "De seneste observationer af vind og vejr ved danske og udenlandske stationer samt strøm ved Drogden Fyr.". En overskrift, der nok skulle skræmme de fleste nysgerrige lyttere væk.

De kodede beskederredigér

Vi vil her ikke udpensle samtlige kodebeskeder, men blot gennemgå en besked, der blev sendt til en hemmelig dansk agent i Stockholm om aftenen den 27. februar 1986:

NAKKEHOVED      SØ  6 M/S SKYET
OKSØY FYR       Ø   9 M/S REGN
LISTA         Ø   7 M/S FINREGN 

Nakkehoved og skyet giver vist sig selv - han skulle nakke ét hovede ved at skyde ham. Oksøy fyr var det kodede navn for hvem der skulle nakkes. Agenten skulle regne med at få 9 M/S altså 9 millioner i Pund/sterling i forskud og 7 millioner i Pund/sterling når opgaven blev fuldført. herefter skulle han lige så stille "lista" bort.
Vi ved ikke helt hvem "Oksey Fyren" er, men dagen efter bliver den svenske statsminister Oluf Palme skudt ned på åben gade...
-Dét var skam barske opgaver, der blev håndteret af farvandsudsigten.

Udsigtens endeligtredigér

I løbet af 1990'erne begyndte DR at opleve et fald i antallet af lyttere, og man nåede frem til at det volapyk, der blev talt i farvandsudsigten ikke appellerede til datidens unge, hvorfor udsigten blev afskaffet, og henvist til de mere ydmyge mellem- og langbølgekanaler, medens man i stedet ansatte nogle studieværter på P3, der kunne fyre den samme omgang volapyk af, dog på en mere frisk og hip måde. "Sydlige Utsira, Fisker, Tyskebugt etc." er nu erstattet af "Kanonkongen, Huxi, Iben, Kenneth K. etc.", idet man er gået tilbage til de mere personnavnelignende agentbetegnelser, og selve koderne er erstattet af ord som "SMS, 1212, øøøøh, 1 krone, ring ind, etc.".

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.