FANDOM


"Oh, eat me, Daddy!"

~ Søs Egelind om at dyrke blodskam til fætter/kusine festen i den jyske by Ausfahrt


Fart4s

Filmen blev bl.a. kendt for sine eksplicitte nøgenscener i samtalekøkkenet, hvor også hunden medvirkede ( *** )

"Far til Fire Æder Søs" er den niende spillefilm i den originale Far til Fire-serie, som bestod af en række populære familiefilm op gennem 50'erne.

Filmen blev indspillet i 1963, to år efter at den officielt sidste af de originale film, men Far til fire æder Søs blev ikke udgivet i sin tid på grund af et kontroversielt manuskript. Det Danske Filminstitut forsøgte at stoppe indspilningerne i flere forsøg uden held, men endte med at suspendere udgivelsen af filmen med følgende begrundelse fra formanden:

"Vi har sovet i timen og først alt for sent opdaget, hvad filmproducenterne var i færd med. Dette skal dog ikke forhindre os i at stoppe ødelæggelsen af et af dansk films stærkeste og mest sobre varemærker. Vi kan umuligt tillade, at landets biografer viser dette vanvid. Jeg har selv set det færdige resultat, og indholdet er hverken egnet for børn eller voksne, men består derimod af rene afskyeligheder, der i voldsom grad misbruger det univers, som vi har skabt. Dette bør ikke skues af menneskeøjne"

~ Niels Vedergaard om at stoppe filmens udgivelse

.

Filmens historie redigér

Der er stadig den dag i dag tvivl om, hvem der har udarbejdet manuskriptet, men sikkert er det, at flere har været involveret, og at hovedforfatteren er Jørgen Clevin, som på daværende tidspunkt var dybt afhængig af morfin-præparater.

Filmen indledes med at faren (en ung Ole Ernst) bedrøvet fortæller familien, at Søs, den ældste af de fire børn, er blevet indlagt på hospitalet efter at være blevet bidt af en radioaktiv blæksprutte, da hun tog sin morgensvømmetur. Situationen er kritisk, og senere kommer Søs på operationsbordet, for at få fjernet de sugekopper, som hendes spinkle, men dog tydeligt kvindelige krop hastigt udvikler, så hun vrider sig i både smerte og erotisk ekstase (en scene, der fylder næsten 40 minutter i filmen. Scenerne, hvor Ib Schønberg bogstavelig talt "æder" Søs' råt, blev dog klippet fra få uger efter premieren på ordre fra Harald Nielsen, som ønskede at spise i fred).

Lægerne må dog give op over for Søs, som fortsætter sin mutation ved at vokse sig større og mere blæksprutte-lignende. Hun angriber herefter lægerne og flygter fra hospitalet for at opsøge sin familie.

I filmens klimaks kæmper far og onkel Anders mod Søs-monstret, som nu er fire meter højt og har fangarme. Onkel Anders bruger sin snilde og puster piberøg i hovedet på Søs-monstret, hvilket det åbenbart ikke kan tåle, og monstret falder kort efter til ro. Filmen slutter med at hele familien (minus Søs, selvfølgelig) sidder ved spisebordet og stikker gafler i monstret, som nu befinder sig i en koma-lignende tilstand (skabningen kan dog stadig sige lyde), og langsomt bliver Søs spist levende.

2007-premiere redigér

I 2007 udløb rettighederne til filmen, som kort efter blev opkøbt af en tysk samler og fan, hvilket banede vejen for en længe ventet udgivelse af filmen. En gallapremiere blev holdt på Amager fredag 23. november 2007, hvor flere kendte mødte op for endelig at se den omdiskuterede film. Heriblandt Ståle Solbakken, Jens Okking, Erann DD og vejrvært Jesper Theilgaard. Filmen blev ikke det folkelige hit, man havde håbet på, men blev dog en kritisk succes. Således udtalte tidligere Bogart-vært, Ole Michelsen:

" Filmen er en knusende magtdemonstration. Både over for de etablerede filmselskaber, men også over for EU. Der ligger en klar politisk kommentar i filmen til landbrugsstøtten, og jeg var vild med soundtracket, Vivaldi og John Mogensen, what's not to like?"

~ Ole Michelsen om Far til Fire Æder Søs
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.