FANDOM


(føj gerne til)
 
(lidt redigering - --~~~~)
Linje 1: Linje 1:
{{citat|Du er [[ikke]] som [[folk]] og ''fæ'' er flest|Jean-Paul Sartre|sin væren i den eksistentielle [[virkelighed]] i [[Danmark]]}}<br />
+
{{citat|Du er [[ikke]] som [[folk]] og '''fæ''' er flest|Jean-Paul Sartre|sine iagttagelser af den eksistentielle [[virkelighed]] i [[Danmark]]}}<br />
+
'''Fæ''' er en ''præfiks'', som [[op]]r[[ind]]elig [[stamme]]r fra det [[gammel]][[nord]][[is]]ke '[[fe]]' ([[norsk]]), der betyder [[hus]][[dyr]]. På [[dansk]] fandt [[man]] så ud af, at det ville være [[to]]p-[[mor]][[so]]mt at sammenligne [[andre]] [[menneske]]r med umælende [[ho]]v[[dyr]], og deraf kom [[ud]]trykket ''fæ'', som på denne måde samtidigt fik en [[negativ]] [[bet]]oning.
'''Fæ''' er en ''præfiks'', som [[op]]r[[ind]]elig stammer fra det [[gammel]][[nord]][[is]]ke '[[fe]]' ([[norsk]]), der betyder [[hus]][[dyr]]. På [[dansk]] fandt [[man]] så ud af, at det ville være [[to]]p-[[mor]][[so]]mt at sammenligne [[andre]] med umælende [[ho]]v[[dyr]], og deraf kom [[ud]]trykket ''fæ'', som på denne måde fik en [[negativ]] betoning.
 
 
 
==Ord med fæ==
 
==Ord med fæ==
*Fækalier
+
*[[Fækalier]]
 
*[[Fængsel]]
 
*[[Fængsel]]
*Fænomen
+
*[[Fænomen]]
*''Fæ''mme ([[fransk]] for '[[kvinde]]')
+
*[[Fem|''Fæ''mme]] ([[fransk]] [[for]] '[[kvinde]]')
 
*[[Fænomen]]ologi
 
*[[Fænomen]]ologi
*Fæl
+
*[[Grim|Fæl]]
 
*[[Færøerne]]
 
*[[Færøerne]]
*Færge
+
*[[Færge]]
 
 
 
[[Kategori:Ordforklaring]]
 
[[Kategori:Ordforklaring]]

Versionen fra jan 9. 2017, 16:06

"Du er ikke som folk og er flest"

~ Jean-Paul Sartre om sine iagttagelser af den eksistentielle virkelighed i Danmark


er en præfiks, som oprindelig stammer fra det gammelnordiske 'fe' (norsk), der betyder husdyr. På dansk fandt man så ud af, at det ville være top-morsomt at sammenligne andre mennesker med umælende hovdyr, og deraf kom udtrykket , som på denne måde samtidigt fik en negativ betoning.

Ord med fæ

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.