FANDOM


Underbid

Denne underkæbe, fundet i Skanderborg sommeren 2012, har muligvis tilhørt Esbern Snare eller en af hans samtidige. Forudsat de døde omkring år 0. Nu må vi se... Den røde snor forhindrer den i at løbe væk.

Esbern Snare (Hvide) blev født 1127 i Fjenneslev, der sikkert er et meget rarere sted end det lyder, og døde 1204 på Sæbygård i Sæby ved Kalundborg.

Han var søn af Asser Rig Hvide og dennes hustru, Inger Eriksdatter-Trorhanda.

Esbern Snare var både kriger og høvding, så det blev tit til en ganske let aftensmad efter en lang dag på slagmarken. Bare nogle stegte rodfrugter og en halv ged i skysovs, mens ungerne spillede... spillede... ja, det var nok noget med terninger[1].

Esbern var bror til Absalon, den kendte teolog og børnebogsforfatter. Sammen kæmpede de med Valdemar den Store i Slaget på Grathe Hede i 1157, hvor stakkels Esbern blev slået ihjel med en spade og biskop Absalon fik revet kjortlen af og blev så grundigt voldtaget midt på heden, at han ikke siden kunne holde på sin afføring[2]. Valdemars modstander, kong Svend, slap heller ikke heldigt fra Hede-slaget. Han flygtede på en damecykel men blev standset af de lokale bønder, der kedede ham ihjel.

Tretten år senere (1170) grundlagde Esbern borgen Kalundborg, der i dag er indrettet som stationsby, selv om gardinerne virker lidt tarvelige og sofagruppen heller ikke er noget at skrive hjem om.

Esbern lagde også grunden til den femtårnede kirke "Vor Frue Kirke", som han dog ikke nåede at fuldføre, da han væltede over en skildpadde. Men kirken blev bygget færdig af hans børn, ikke mindst de tre sønner Jens og Absalon, der begge døde barnløse.

Af andre børn skal nævnes Niels Mule, Ingeborg og Cecilie, de andre taler vi ikke om.

Triviaredigér

  • Det danske krigsskib L17 fra 2005 er opkaldt efter Esbern Snare, der tit blev kaldt "L17" ude i byen.
  • Niels Mule har lagt navn til en gade i Odense, hvor der ligger en politistation, så det er ikke så tit vi går forbi.
  • Kalundborg har 16.303 indbyggere. Nej, 16.302, nej, vent, nu blev der født én, 16.303! Så for satan, dér tog gamle Ingeborg billetten... Skal vi ikke holde os til "godt 16.000", så...

Noterredigér

  1. Om vinteren var det isterninger.
  2. Det var dengang hvide kjortler gik af mode, og blev erstattet af noget lidt mørkere.
Hvidelogo
Hvideslægten - i store træk
Spademanns... Hvis du vil Hvide mere
Eller lidt mindre, egentlig
Palnatoke · Asser Rig · Ebbe Skjalmsen Hvide · Stig Hvide · Skjalm Hvide · Sune Ebbesen · Absalon · Anders Sunesen · Esbern Snare · Johannes Ebbesen · Jakob Sunesen · Jakob Erlandsen · Marsk Stig
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.