Spademanns Leksikon

Erik som vist klarede kongegerningen ad Pommern til blandt søbefolket

Statuen af Erik af Pommern er en statue på Axeltorv i Helsingør. Den blev rejst i 1926 i anledning af at Helsingør havde været købstad i 500 år.

Egentlig skulle statuen forestille Erik af Pommern stå med et toldklareringsbrev i den ene hånd og en sundtoldskvittering højt hævet i den anden hånd - sådan lidt som Frihedsgudinden.ha lol!!!<3

Men den flaskedreng fra Chr. Raschs vinhandel, der stod model efter fyraften, var lidt træt den dag og ville helst sidde ned. Dette indebar at byrådet ikke ville have statuen stående yderst på nordre mole, og den fik i stedet plads på Axeltorv, der opstod en del år før på brandtomten efter et brændevinsbrænderi og dets nabohuse.

At nordre mole har ændret status til det diamentralt modsatte, bevises af at der nu står en grim statue af Herakles og Hydraen, som man længe havde været træt af at se på nede ved færgeterminalen.

En placering som Agnete og Havmanden i Københavns kanaler blev forhindret af en arrig efterkommer af kunstneren (og samtlige havnelodser), og den tomme plads hvor Erik skulle have stået blev nu optaget af uhyret. Det er derfor uvist om Erik nogensinde kommer til at stå sidde på Nordre Mole.
Wonders.jpg
Denne artikel er en del af serien Spademanns syv underværker