FANDOM


Balling

Erik Balling var på tale i rollen som Dynamit-Harry men man han valgte selv Preben Kaas

Erik Balling var én af bagmændene bag Olsenbanden, også kendt som Den fjerde Olsen[1].

Geografiredigér

Poetisk nok ligger Balling i Salling[2], og har små 1.157 indbyggere (2010), hvoraf en del efter sigende skulle være en flok meget musikalske lopper; de såkaldte spillopper.

Biografiredigér

Erik Balling blev undfanget i 1924 ved hjælp af tre æg, en istang fra Krystalisværket og motoren fra en Lion Peugeot årgang 1906. Ved hjælp af en stige, en fodervogn og en mellemstærk brie klarede han sig igennem folkeskolen, medens en afgangseksamen fra Metropolitanskolen i 1941 kunne skaffes for en æske maltbolcher. Ved hjælp af en kængurustylte og tre bøjede som arbejdede han et år som landbrugsmedhjælper og gennemførte ved hjælp af en dykpumpe, ti balloner og syv våde Mariekiks to års studier til dyrlæge. I 1946 lykkedes det ham ved hjælp af 11 guldøl og en let brugt havetraktor at få et job som instruktørassistent ved Nordisk Films Kompagni.

I 1951 blev han, ved hjælp af en Remington rejseskrivemaskine, to HB blyanter og et emaljeret dørslag, manuskriptforfatter og fik sin debut som spillefilmsinstruktør i 1952 med "Vi arme syndere" som han overtog fra Ole Palsbo i bytte for en bybus fra Københavns Sporveje. Ved hjælp af en pose Ingrid Marie æbler og en dusk selleri instruerede han i 1953 "Vi som går køkkenvejen" og lystspillet "Adam og Eva". Allerede året efter blev han ved hjælp af et Carmen-curler-apparat og 20 cl brillantine produktionschef og i 1957, ved hjælp af højre fordæk fra en Opel Olympia, en snustobaksdåse og 17 timers eftersidning, direktør for Nordisk Film Co. sammen med de to tidligere direktører Dalsgaard-Olsen og Brøndum[3].

I 1956 fik han, ved hjælp af to skrivemaskinefarvebånd, ½ kg mellemfine ærter og "Hvem Hvad Hvor 1942", for alvor sit gennembrud som filminstruktør med den første danske farvefilm "Kispus". Han instruerede, fortrinsvist ved hjælp af en smølfefigur forestillende bagersmølfen, siden en lang række kendte film, bl.a. "Qivitoq", "Poeten og lillemor"-filmene, "Døden kommer til middag", "Sommer i Tyrol", "Landmandsliv", "Slå først Frede", "Slap af Frede" og fra 1968-1981 13 film med Olsen-Banden samt i perioden 1970-77 flere afsnit af "Huset på Christianshavn" -sidstnævnte med udpræget hjælp af et kroketspil, og to terninger og et raflebæger. Ved hjælp af 20 kg vingummi, 18 kg dragé og 11 kg lakrids fortsatte han i 1978-81 samarbejdet med Danmarks Radio som instruktør af føljetonserien "Matador".

Amagerredigér

Som det sikkert ikke har undgået den inkarneret Olsen-banden-fans øje foregår de fleste af udendørsoptagelserne på Amager. Erik Balling har sagt i et af sine få interviews at "det var fordi der altid stank af pis og olie"...og det er da korrekt at al produktion af skadelige stoffer og kriminelle elementer altid er foregået hos djævleøens portvagt.

Amager blev for øvrigt i sin tid skabt ved hjælp af indholdet fra en papirkurv, en kasseret topbetjent vaskemaskine samt en lettere bedaget bulldozer.

Noterredigér

  1. Medens Henning Bahs gik under navnet Den anden Hallandsen
  2. Som regel i vinafdelingen
  3. Vi tror det er ham med snapsen, men har desværre ingen endegyldige beviser, da nogen har tømt flasken
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.