FANDOM


Erzebeth

Elizabeth eeeelskede at skrive andres navne i sine dagbøger

"Kællingen er jo sindssyg!"

~ Jack the Ripper om Elizabeth Báthory


"Fuldstændig ude af kontrol!"

~ Peter Lundin om Elizabeth Báthory


"Hvad helvede skal man gøre for at nå dét niveau!?"

~ Anders Behring Breivik om Elizabeth Báthory


Grevinde Elizabeth Báthory (Ungarnsk: Báthory Erzsébet) var en interessant kvinde der var pænt utilfreds med at være født i 1560 og gift som 15-årig. Faktisk var hun så utilfreds med alting, at hun til sidst besluttede sig for at aflive omkring 650 bondepiger, hvorefter hun angiveligt badede i deres blod, i et makabert forsøg på at holde sig ung. Skæbnens ironi: hun døde som 54-årig, på et tidspunkt hvor en kvinde blev regnet som gammel og rynket i en alder af 19.

Claim to Fameredigér

Modsat alle de der fjerderangs tv-tabere, blev Grevinde Elizabeth i perioden 1602-1604 mistænkt og anklaget for ting, der virkelig får én i medierne, nemlig mord. Først og fremmest lokkede hun fattige piger til at komme til sin borg og arbejde for sig, men ganske almindelige bortførsler menes at have fundet sted sideløbende. I alt mere end 300 vidner blev indkaldt til retssagen mod hende, og de berettede om gedigne tæsk, brændte og skamferede hænder, afbidt hud fra arme og ben, samt systematisk nedkøling og sult. Nogle vidner taler også om brug af nåle, men dét er jo meget almindeligt på et tidspunkt, hvor alle adelskvinder syede og broderede deres egne ligklæder kjoler.

Turen i Rettenredigér

Erzebeth2

Samtidigt nature morte med Lizzy

Op til 35 vidner om dagen troppede op og vidnede imod Grevinde Elizabeth, og samtlige af hendes tjenestefolk vidnede imod hende, bortset fra én. En masse lig og skeletter blev ligeledes undersøgt af 1600-tallets højeffektive CSI-teknikere, men intet antal ofre blev endegyldigt fastsat. Anklagemyndigheden anslog minimum 50 drab, medens borgens personale fortalte, at mindste 100 lig var båret ud i nattens mulm og mørke. Ét vidne omtalte Grevinde Elizabeths egen dagbog, og sagde, at mindst 650 navne optrådte i den. Som enhver anden dagbog fra BR, var den dog låst, så ingen kunne læse den. Bizart nok blev hun aldrig officielt anklaget.

Domredigér

To af Grevinde Elizabeths tjenestefolk blev brændt på bålet for meddelagtighed, medens hun selv blev muret inde i et behageligt tårnkammer, hvor hun døde fire år senere. Taget i betragtning, at hun også fik konfiskeret sin ejendom, må man konkludere, at tjenerne slap billigst.

Eftermæleredigér

Ret beset har damen intet eftermæle, men hun menes at have været en fjern slægtning til Dracula, og visse feministisk orienterede konspirations-aber mener, at hun blev udsat for et komplot, fordi mændene i Ungarn ikke kunne lide en "stærk kvinde". Hvis hundredevis af lig og savnede personer, 100 vidner, flere medskyldige og fysiske spor på de døde ikke kan overbevise folk om, at hun måske nok alligevel var en psykopatisk morderske, kan kun ét siges: nogle mennesker er simpelthen udenfor pædagogisk rækkevidde...

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.