Spademanns Leksikon

Efternavn er det navn der kommer efter dit fornavn. I mange tilfælde vil dette navn være Christensen, med mindre du er fra Bornholm, da vil dit efternavn være Kofoed.

Efternavnets historie[]

Begyndelsen til år 800[]

I starten fandtes ikke efternavne. Først hed man bare "Adam" eller “Eva". Siden "Jesus" eller "Judas". Der var ikke så mange kendte dengang, så Siden kom sted- eller erhvervsbetegnelser til, for ligesom at gøre det lettere, nu da verden var blevet så stor. Dermed fik Judas efternavnet "Præst", Julius kom til at hedde "Kejser" til efternavn og så fremdeles.

År 800 til 1500[]

I omkring år 800, startede man på en ny periode i efternavngivningen. Således kom "Den Grusomme", "Slagteren", "Blåtand" eller "Hin spage" på mode, og her blev der virkelig basis for noget massiv mobning på de lokale barer og beværtninger. Den slags udskejelser kunne et sværd typisk gøre en rask ende på, og således blev konsekvenspædagogikken samtidig opfundet.

År 1500 til 1930[]

Her startede man med at kalde sig det samme som sin far til efternavn. Altså - det er lidt underligt, men hvis din far hedder "Christen", så kom du til at hedde "Christensen", hed din far hed "Peter", så hed du "Petersen", og hvis din far hed "Kus" til fornavn - ja så hed du... Jaah øh "et eller andet..." Det var de enkle tider, medmindre man var kongelig, for hed du noget i en ikke altid logisk rækkefølge.

År 1930 - 1990[]

Efter 1930 skete der en virkelig revolution i efternavne. Nu kunne du tage navn efter din hjemstavn, og bytte af efternavne blev lige så populært som konebytte at udveksle lokale skikke.

Efter 1990[]

Efternavneforskningen bevæger sig efter 1990 i to forskellige retninger:

  1. Folk fra TV vender tilbage til at miste deres efternavne, og hedder derefter bare "Christian", "Jon", "Nik & Jay" eller "Martin". Siden blev de glemt. Andre i denne kategori, vælger at lade sig navngivne ud fra en sted- eller erhvervsbetegnelse, og hedder så "Amalie fra Paradise" eller "Dildo Jill".
  2. Folk som er ramt af eksistentialistiske kriser henvender sig til en Nummerolog, og står så pludselig og hedder noget virkelig syret.

Resten holder sig på måtten og hedder noget nogenlunde normalt.

Kongelige efternavne i nyere tid[]

Er du kongelig, så hedder du et fornavn til efternavn. Det er lidt som med blodet, hvor der i kongehuset tilsyneladende er byttet om på vener og arterier. Indavl kan lede til meget underligt!