En efternøler er et barn som er betragteligt yngre end sine søskende. De almindeligste grunde til, man får efternølere er


Grund #1

Når man har fået sine planmæssige to børn inden for 3-4 år, og er kommet nogle flere år hen i ægteskabet, begynder det ofte at trække op til syvårskrise. Så er dampen gået af forelskelsen, og af den fysiske side af ægteskabet. Man glider umærkeligt ind i en trummerum, af børn, arbejde, venner, familie. Alt er så velordnet og systematisk, selv sexlivet, som ligger i helt faste rammer: fredag kl 7 mens børnene ser Disney, og så måske mandag eller tirsdag kl 11, alt efter humør og stessniveau, og hvor meget man skal næste dag. Væk er det logistiske kaos fra de første år med børnene, og den spontane livsstil fra før de kom, da man var ene to.

Så er det, det kan gå galt med ægteskabet. Han finder måske en anden, eller også gør hun. Så længe den anden ikke ved noget om det, kan det såmænd gå lidt fremad med ægteskabet, men den dag - og den dag kommer uvægerligt før eller siden, selv om man passer nok så meget på - den dag den anden opdager det, da er fanden løs. Og så er man i overhængende fare for at ødelægge sit ægteskab.

Derfor kan man, i stedet for at tage sig en elsker(-inde), overveje hvad man kan gøre for at redde ægteskabet. Hvordan får man noget af den gode stemning tilbage, som prægede de første, lykkelige år, men som nu lader til på mystisk vis at være forduftet. Det er jo ikke fordi, man ikke elsker ham (eller hende), men… der mangler noget.

Her kan en efternøler vise sig at være guld værd. For med endnu et barn bliver man automatisk bragt tilbage til de handlingsmønstre og det arbejdsfællesskab, som prægede de første hektiske år, mens de to ældste blev født og skulle passes. Og alle de ting man gjorde sammen dengang, var med til at man følte sig tættere på hinanden, og kærligheden havde det bedre, foruden sexlivet.


Grund #2

Det kan nogen gange smutte. Man kan glemme pillerne, eller glemme at sætte pessaret op. Eller gummiet kan glide af i kampens hede, eller revne. Eller ens underbevidsthed kan spille én et puds, så man tror, man har husket pillerne eller at sætte pessaret op, men i virkeligheden er det underbevidsheden som står bag, jf Grund #1. Det er det perfekte selvbedrag.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.