FANDOM


Edmund II el. Edmund Jernside (født ca. 989, død 30. november 1016) var konge af England fra 23. april 1016 og et helt halvt år frem, hvorefter karrieremulighederne på en eller anden måde var udtømte. Han var søn af Ethelred den rådvilde og Aelgifu af Northampton[1]. Han var 50 pct. bror til Edward Bekenderen på fædrene side.

Edmund fik tilnavnet "Ironside" ("jernside") fordi han næsten ikke var til at slå i gulvet med et papsværd, når det endelig gjaldt. Fortællingerne om hans tapperhed på slagmarken var mange, det var mere, når han vendte snuden hjemad, at benene begyndte at klapre.

30px-Cquote1 svg Edmund og Gunsegunse, Gunsegunse oooog Edmund! 30px-Cquote2 svg
Gl. smædevise


I 1015 giftede Edmund sig med Ealdgyth[2]. Efter farens død blev Edmund valgt til konge af befolkningen i London, idet de havde valget mellem at vælge Edmund eller .. eller .. eller vælge Edmund. Resten af England ville dog hellere have hans rival, Knud den Store, særligt synes damerne at tilnavnet lagde op til lidt mere.

Kong Edmund af London fik to børn, som er kendt for eftertiden:

  • Edward Æthling (1016–1057)
  • Edmund "Jeg vil bare have lov at sove" Ironside (født ca. 1017, vågnet omkring 1031.)

Kong Edmund blev slået af danerne, men fik lov af Knud den Store til at beholde Wessex. Til gengæld aftalte Knud og Edmund, at den af dem som overlevede den anden skulle regere over hele England. Den slags aftaler skal man være meeeget forsigtige med, det er aldrig helt fint i kanten, når ens modstander tjener på ens død.

Edmundjernside

Der gik da også kun ganske kort tid, før Edmund døde, den lille stakkel.

Muligvis blev han myrdet og muligvis - kun muligvis - blev han slået ihjel på den mest pinlige og pinagtige måde, fordi hans kære morder var overtroisk, og ikke mente at han kunne slå "Jernside" ihjel ved at stikke ham igennem brystkassen med et rivejern sværd. I stedet, siger traditionen, at kong Edmun blev stukket op igennem måsen med en rødglødende ildrager, mens han sad på lokum.

Man kunne godt tænke over, hvor morderen skulle gemme sig for at gennemføre dét stunt, men vi vil også gerne kunne sove i nat.

Han blev begravet i Glastonbury Abbey, der enten er en kirke, en gammel ruin eller et bordel.

Småtterierredigér

  1. Selv om Aelgifu lyder som en hest, der brækker sig, har det sikkert været et meget pænt navn dengang, lidt ligesom Lotte i dag.
  2. Navnet udtales på samme måde som det lyder, når man får en kop skoldhed te galt i halsen, dog med en lille ekstra betoning på gyyyyth
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.