FANDOM


Bob-simmons

Bob Simmons må dublere for Sjån, der er lidt bange for pistoler. Her skyder Bob fx en kameramand.

Dr. No var den allerallerførste jamesbondfilm.

Tilblivelsenredigér

Producenten Harry Saltvand lå inde med alle rettighederne. Albert Grøntsag ville være med. Så bankede de hovederne sammen og ud sprang Dr. No.

Dylan

Bob Dylan blev prøvefilmet til rollen, men kunne ikke huske de meget indviklede replikker.

Men hvem skulle spille James Bond? "Det skal Djorz Lazenby!" sagde Harry. "Gu' skal han ej" sagde Albert. Så blev det Sjån, som havde gjort det så godt som tegneseriefigur i en Disney-film. Sjån følte sig straks godt tilpas i rollen.

"Jeg følte mig straks godt tilpas i rollen"

~ Djorz Lazenby om Sjån Konneri


Der var imidlertid ingen kendte filmstjerner, der ville have rollen som dr. No. Osvald Helmuth takkede nej, Tammi Øst takkede nej, selv Naser Khader takkede nej. "Så finder vi s'gu en anden!" sagde Harry. "Gu' gør vi ej!" sagde Albert. Derfor kidnappede de Osvald Helmuth og tvang ham til at se Gyda Larsens gamle kassettebåndsfilm tre dage i træk.

"Hååååld op! Jeg gør det! Jeg siger, jo at jeg gør det! Få så den ølhund til at holde op med at glamme!"

~ Lille billedskønne Osvald om Dr. No
Cubby andress

Hr. Grøntsag måtte tabe 120 kg for at kunne smyge sig ned i badedragten.

"Så mangler vi bare en dulle, der ser godt ud i bikini!" sagde Harry. "Gu' gør vi ej!" sagde Albert, "Den rolle ta'r jeg selv! Bare giv mig en bred livrem til at skjule kærlighedshåndtagene, så skal du bare se hud! Okay, måske ikke den mest solbrune, men hva' fa'en, vi tager den jo alligevel i sort-hvid."

Musikeren Monty blev engageret til at rejse med til Kerteminde, hvor optagelserne gik i gang den 1. januar 1941.

Handlingenredigér

På grund af noget rod i rettighederne og strejke blandt tekstforfatterne i Hollivut, måtte filmen laves uden handling. Derfor starter den helt genialt med, at en stuntman (rollen var for farlig for Sjån) kommer dalrende, mens man ser ham i en lyskugle. Pludselig - og ganske umotiveret - drejer han rundt mod kameramanden og skyder ham lige i krydderen. Blodet vælter ned over kameraet, så det er en gru. Nå, så blev der vrøvl med filmfotografernes fagforening og resten af filmen måtte indspilles på smalfilm af den lokale gårdmand.

Men hvis man tror, at det hermed er slut med den meningsløse vold, så kan man godt tro om igen. Næppe er kameramanden begravet, før tre blinde af anden etnisk herkomst end dansk, skyder en mand lige ved hans fine bil og dårligt er den pæne mand blevet kold, før de skyder hans fine sekretær i hendes fine kontor.

Nu er gode dyr rådne: "Who we gonna call?" spørges der i M&M's kontorer. Det naturlige valg var "Ghostbusters!", men d'herrer ghostbustere fik på daværende tidspunkt stadig tørret røv af deres mor. "Så sender vi Djorz" sagde Harry. "Gu' gør vi ej" svarede Albert, for det var altid ham der bestemte. "Vi sender sgu Sjån, for han har været med i en Disney film".

Og Sjån er bare helt med på den, da han opdager at det slet ikke er farligt, fordi der er stuntmænd med, og dejlige damer og masser af shaken, not stirreds. Og Kerteminde er jo altid rar om vinteren.

Osvald-dr-no

Osvald truer ad vor helt, der har suttet på hans Vodka-Martini.

Nu bliver det hele lidt rodet, men ihvertfald så er der noget med en firhjulstrækker, som folk tror er et monster. Og Albert Grøntsag i badedragt. Og Sjån synger et lille vers fra en eller anden sang. Og nogle flere bliver skudt. Og dr. No har en edderkop, som Sjån slår ihjel med en sko, fordi doktoren jo ikke er dyrlæge, og derfor ikke selv kan nænne at slå den ihjel.

Til sidst eksploderer hele lortet og Sjån og Albert sejler væk i en gummibåd, mens vores allesammens Birthe Kjær synger "pas på den KNALD-røde gummibåd!" som desværre er gul, hvilket ødelægger lidt af oplevelsen, men kun lidt, mens Kerteminde brænder ned til grunden i baggrunden.

Følgende replikskifte, der desværre blev klippet ud af filmen, kan muligvis kaste et sløret lys over den tilsyneladende meningsløse vold, der præger filmen fra start til slut:

James Bond: "Are you Dr. No?"

Kameramand: "No' I'm.."

"Bang"

James Bond (medens han puster røgen væk fra pistolmundingen): "He admitted it"


Musikkenredigér

Monty lod sig straks imponere af den lokale folkemusik i det bedårende Kerteminde, hvilket musikken også tydeligt bærer præg af. Dét, og så Albani's gode bajere.

Mus-i-fare

Da dette var den første film i serien, var der ikke råd til de helt dyre gimmics. Selv stuntmændene måtte der spares på.

Gimmicksredigér

Da dette var den første film i serien, var budgettet lidt skrabet, så den eneste gimmick er en øloplukker fra Carlsberg. Den kom desværre ikke med i den endelige udgave af filmen, da Sjån kun ville have shaken, not stirreds.

Triviaredigér

Suit

Sjån nægtede altid at række hænderne op

  • Martina Navratilova og Shaken Stevens meldte afbud til forpremieren i Stillinge bio.
  • Det tog femten indiske børnesyersker tre uger at sy cirkusteltet badedragten til Albert.
  • Livremmen, der kunne ændres til en 200 meter lang snor, havde visse bivirkninger.
  • Sjån var kun 12 år, da han påtog sig rollen. Havde det været i dag, hvor skattereglerne for børn under 13 er meget skrappe, var han blevet skudt af politiet.
  • Al Sjåns kissemissen i filmen blev udført af en stuntmand, fordi Sjån var bange for at få fladlus igen.
  • Ursula Andruvs fik æren som den allerførste bondbabe, men kun fordi Gyda Larsen måtte takke nej, da hun var i gang med indspilningen af kassettebåndsfilmen "Et minuts stilhed".
Mums Denne artikel er blot et enkelt stykke af den vidunderlige helhed der kaldes Portal:James Bond, som er blevet fremstillet med den største omhu og medfølelse af kompetente hænder. Værs'go at læs!
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.