FANDOM


"Skal vi lege doktor ... igen?"

~ Din mor om hvorvidt du burde pjække fra dit arbejde sygehuset advokatkontoret et par timer mere [1]


Fil:Doktor.jpg
Doktor er den danske ortografering af det latinske doctor (lærer), som igen kommer af doceō, at docere.
Doktorens historie begynder i det gamle Rom,[2] hvor store oratorer, som dagligt messede deres forelæsninger fra Capitolium,[3] fik titlen doctorer.
Disse begunstigede herrer fandt hurtigt sammen i en lukket klub, hvor de drak, horede og spillede poker om deres negerslaver og gladiatorer. Med tiden udviklede det sig til et old boys network, hvor de efterhånden traditionsbundne skolastikere gav sig til at opfinde vidtløftige ærestitler til hinanden,[4] og ellers samarbejdede de mest om at rage privilegier til sig.

Middelalder og renæssanceredigér

Efterhånden fik de gode doktorer (med hjælp fra akademikere, bachelors, klaverlærere, lektorer, magistre og vikarer) skaffet sig et monopol undervisning og uddannelse, og dermed havde de også kontrol med informationsstrømmene og den påfølgende videnskab, som disse afledte.
Denne betydningsfulde position gjorde doktorerne helt liderlige øre af magtbrynde, så de indførte titlen bullati doctores, som dog blot var en honorær betegnelse,[5] men til gengæld gav titlen den udnævnte de samme rettigheder som en diktator baron eller en greve.[6]

Hverdag - igenredigér

Renæssancens paradigmeskift betød dødsstødet for doktorernes diktatur. Den gryende kollektive bevidsthed hos pøbel befolkningerne i EU havde ført til en erkendelse af, at doktorer alligevel ikke var de alvidende væsener, de selv troede de var.
De hovmodige doktorer blev nedstyrtede fra deres piedestal, og straffen for deres arrogante hybris var en radikal stramning af optagelseskriterierne for doktorer fremover. [7]

Doktorale fodnoterredigér

  1. Men du ved også godt, at hvis du gør det, vil det få jalousien til at flamme op hos din sagsbehandler hos kommunen, og så er Fanden løs i Laksegade!
  2. I modsætning til det nye Rom
  3. i nærheden af Den spanske Trappe
  4. fx doctor angelicus eller communis, scolasticus, doctor seraphicus, irrefragibilis, magister, Duns Scotus, doctor subtilis osv.
  5. Hvilket gav forudsætningsløse men rige personer muligheden for at købe eller bestikke sig til en doktortitel
  6. Titlen gav en bullati doctor ret til at arrestere og domfælde sine livegne, første nat med alle brudene (eller brudgommene, hvis det nu var dét, han ville i stedet for), udstedelse af parkeringsafgifter, skatteopkrævning hos forældreløse, gamle, fattige enker og muligheden for udlevelse af alle barndommens fantasier om at bygge kæmpemæssige anlæg for modeltog, hvor man kan udøve sit eget lille verdensherredømme, og desuden foretage nærmest daglige besøg i Aladdins Hule de underjordiske huler med slik og legetøj
  7. Licentiatgraden skal fremover tages før doktorgraden, og de promoverede kaldes rite promotigrundlag af deres oplyste litteraturliste, en obligatorisk gennemførelse af en række strenge og seksuelt fysisk udfordrende prøver og et sikkerhedstjek af deres familie forud tagne lavere grader. Desuden skal der gives en overdådig frokost med snaps og sild til professorer, doktorer og magistre i staden, den kongelige kansler, hele stadens magistrat tillige med byfogeden, slotsherren og de fornemmeligste tilstedeværende kongelige råder. Efter endt beværtning (hvis den findes tilfredsstillende) får den nyudnævnte doktor lov til at skrive GP Dr. foran sit navn
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.