FANDOM


"Man sku ha det som Diogenes og bare bo i en tønde"

~ Professor Tribini om Mogens Dams patetiske forsøg på at efterligne PH
Diogenes

Dette er et idealiseret billede af Diogenes. Så ren var han aldrig i virkeligheden! Billedet viser den danske guldaldermaler Nicolai Abilgaards bud på, hvordan det gik til, da Diogenes diskuterede det ontologiske gudsbevis med Alexander den Store


Diogenes (fra Sinope) var en græsk filosof kyniker, som døde for 2.408 år siden, da han blev mast af et kæmpestort lerkar med vin, som rullede hen over ham. Han blev kendt for sit umådeholdne skørlevned og så fordi han insisterede på at have postadresse i en tønde. På denne måde blev Diogenes et forbillede for alle, som elsker at tage camping eller i sommerhuset for at drikke sig skidefulde i hegnet.

Miljøskadet af sine barndoms-traumerredigér

Han var også berygtet for sine hvasse bemærkninger, der kom sig af at nogen havde tisset hans sukkermad og taget hans bamse fra ham, da han var barn. Denne ubegribeligt pædofame behandling af den unge Diogenes ødelagde ham for altid, og han udtrykte al sin galde og sit had mod verden gennem ironi, digte, fake news, flagsignaler (semafor), palindromer, pleonasmer, propaganda, prutter, sarkasme og udvalgte spydigheder.
Denne adfærd gjorde ham til datidens Carl-Mar Møller, og han blev skyet af det bedre selskab som en perker paria.
Ud over hans ondskabsfulde og latrinære bemærkninger, så undgik de fleste også Diogenes, fordi han mente, at alle kropslige behov så vidt muligt skulle tilfredsstilles øjeblikkeligt. Dette princip fik altid Diogenes til at forsøge at bestige det nærmest tilstedeværende varmblodede dyr, subsidiært til at onanere på den nærmeste statue, når hans seksuelle appetit bød ham at gøre det.

Socialt uaccptabel adfærd på de bonede gulveredigér

På samme måde blev han aldrig inviteret hjem til nogen, efter at det rygtedes, at han uhæmmet satte sig til at tømme blæren eller tarmen midt på gulvet mens folk sad og spiste. Diogenes påberåbte sig selvfølgelig i sådanne tilfælde altid begrebet fysis (græsk for natur), i modsætning til nomos, der er det konventionelle borgerliv, som Diogenes prædikede imod. Lige lidt hjalp det; han var udstødt af samfundet, og hans barndom var skyld i alt.
Måske kunne eftertiden have undgået at høre mere om Diogenes og hans uappetitlige vaner, men det varede kun indtil sommeren 1944, hvor Sitter Horne-Rasmussen ved Hornbæk Revyen, som spillede hotel Marienlyst i Helsingør, afsang en tekst af Mogens Dam, hvori Hitler blev sammenlignet med Alexander den Store. Diogenes var nævnt i sangens titel, hvilket muligvis kan være en forklaring på, at han endte med at blive mere populær end Hitler Sokrates og Zenon.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.